Hybrid single DC-source coupled inductorflying capacitor multilevel inverter
Hibrıt tek DC kaynaklı akuple endüktörlü uçankapasitörlü çok seviyeli evirici
  1. Tez No: 1005960
  2. Yazar: BINTOU KANAKEHI
  3. Danışmanlar: DR. Şirin KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akuple Endüktör, Uçan Kapasitör, Çok Seviyeli İnverter, Faz Kaydırmalı PWM, Gerilim Dengeleme, Coupled-Inductor, Flying-Capacitor, Multilevel Inverter, Phase-Shifted PWM, Voltage Balance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Çok seviyeli eviriciler yüksek kaliteli çıkış dalga şekilleri üretebilmeleri, iyi ölçeklenebilirlik sunmaları ve yarı iletken anahtarlama elemanları üzerinde düşük gerilim gerilimi oluşturmaları nedeniyle önemli ölçüde ilgi görmektedir. Ancak, mevcut topolojilerin birçoğu yapısal olarak oldukça karmaşıktır veya birden fazla yalıtılmış DC gerilim kaynağı gerektirmektedir. Bu durum, söz konusu topolojilerin gerçek uygulamalardaki kullanımını sınırlandırmaktadır. Bu çalışmada, akuple endüktörlü uçan kapasitörlü çok seviyeli evirici (Coupled Inductor Flying Capacitor Multilevel Inverter - CIFCMLI) olarak adlandırılan yeni bir hibrit çok seviyeli inverter topolojisi önerilmektedir. Önerilen topolojinin temel özelliklerinden biri, tek bir DC kaynak ile çalışabilmesidir. Mevcut topolojilerle karşılaştırıldığında, bu yapı devre eleman sayısı ile elde edilen performans arasında başarılı bir denge sağlamaktadır. Uçan kapasitörlerin (FC) doğal gerilim regülasyonunu ve akuple endüktörlerin (CI) akım dengesini sağlamak amacıyla Faz Kaydırmalı Taşıyıcı Darbe Genişlik Modülasyonu (Phase-Shifted Carrier Pulse-Width Modulation, PS-PWM) tabanlı özel bir kontrol stratejisi önerilmiştir. Önerilen CIFCMLI topolojisinin performansı, hem benzetim (simülasyon) hem de deneysel sonuçlar ile doğrulanmış ve böylece yapının pratik uygulanabilirliği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Multilevel inverters (MLIs) have gained significant attention due to their ability to produce high-quality output waveforms, offer good scalability, and impose low voltage stress on semiconductor devices. However, many existing topologies are often too complex or require multiple isolated DC voltages sources, which limits their real-world application. In this study, a new hybrid multilevel inverter topology, called the Coupled Inductor Flying Capacitor Multilevel Inverter (CIFCMLI), is introduced. A key feature is that it operates from a single DC source. Compared to other existing topologies, this one strikes a good balance between the required number of circuit components and overall performance. A specific control strategy, the Phase-Shifted Carrier Pulse-Width Modulation (PS-PWM), is proposed to manage the intrinsic voltage regulation of the flying capacitors (FCs) and the current balance in the coupled inductors (CIs). The performance of the proposed CIFCMLI is validated through both simulation and experimental results to confirm its practical viability.