Özel okullarda uygulanan yetenek yönetiminin öğretmenlerin bireysel girişimcilik ve yenilikçi davranış kapasiteleri üzerindeki etkisinde dijital okuryazarlığın aracılık rolü
The mediating role of digital literacy in the effect of talent management implemented in private schools on teachers' individual entrepreneurship and innovative behaviour capacities
- Tez No: 1005961
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BORA GÜNDÜZYELİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Okuryazarlık, Yenilikçi davranış, Yetenek yönetimi, Entrepreneurship, Literacy, Innovative behaviour, Talent management
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın temel amacı özel okullarda uygulanan yetenek yönetiminin öğretmenlerin bireysel girişimcilik ve yenilikçi davranış kapasiteleri üzerindeki etkisinde dijital okuryazarlığın aracı rolünü ortaya koymaktır. Araştırma ilişkisel tarzda bir saha araştırması olarak planlanmış, yöntem için ise nicel araştırma yöntemi olan betimsel ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 2024-2025 eğitim oğretim yılında İstanbul ili sınırları içindeki ilcelerde konuşlu özel liselerden basit tesadufi örnekleme tekniği kullanılarak seçilen 627 lise öğretmeni (öğretmen ve yönetici) oluşturmaktadır. Veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmıştır. Bu bağlamda öğretmenlerin yetenek yönetimi, bireysel girişimcilik, yenilikçi davranış kapasitesi ve dijital okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesi için dört farklı ölçek kullanılmıştır. Ölçeklerin geçerlilik düzeyleri teyit edildikten sonra, araştırma modelindeki değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi için ise Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Boyutlar arasındaki ilişkilerin modellenmesi amacı ile regresyon analizi uygulanmış, son olarak aracılık etki düzeyinin belirlenmesinde hiyerarşik regresyon analizi yapılmıştır. Gerçekleştirilen analiz sonuçlarına göre yetenek yönetiminin doğru şekilde uygulanmasının öğretmenlerin bireysel girişimcilik düzeyleri ile yenilikçi davranış kapasitelerinin artmasında önemli bir rol oynayacağı tespit edilmiş, dijital okuryazarlığın doğrudan olmasa da dolaylı olarak değişkenler arasındaki ilişkiye olumlu yönde etkisinin olduğu görülmüştür. Benzer şekilde öğretmenlerin girişimci ve yenilikçi seviyelerinin artırılabilmesi içinde dijital okuryazarlık düzeylerinin yükseltilmesinin önem arz ettiği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to reveal the mediating role of digital literacy in the effect of talent-management practices implemented in private schools on teachers' individual-entrepreneurship and innovative-behaviour capacities. Planned as a relational field study, the research employs the descriptive-correlational survey design, a quantitative research method. The study group comprises 627 high-school educators (teachers and administrators) selected via simple random sampling from private high schools located in the districts of Istanbul under the Ministry of National Education during the 2024-2025 academic year. Data were collected through questionnaire. In this context, four different scales were used to determine teachers' levels of talent management, individual entrepreneurship, innovative behaviour capacity and digital literacy. After the validity levels of the scales were confirmed, Pearson correlation analysis was performed to determine the relationships among the variables in the research model. Regression analysis was applied to model the relationships between dimensions, and finally, hierarchical regression analysis was conducted to determine the level of mediation effect. According to the analyses, the proper implementation of talent management plays a significant role in increasing teachers' levels of individual entrepreneurship and innovative behaviour capacity, while digital literacy, although not directly influential, has a positive indirect effect on the relationships among these variables. Likewise, it was concluded that raising teachers' digital-literacy levels is important for enhancing their entrepreneurial and innovative capacities.