Diz osteoartrit tanılı hastalarda faradik akım ve rus akımının kas gücü üzerine etkisinin incelenmesi ve yapay zekada modellenmesi
Study of the effect of faradic current and rus current on muscle strength in patients diagnosed with knee osteoarthritis and its modeling in artificial intelligence
  1. Tez No: 1006276
  2. Yazar: MUHAMMED PERÇİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BEYZADE DEMİRPOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay zeka, diz osteoartriti, quadriseps kası, elektrik stimülasyonu, faradik akım, Rus akımı, Artificial intelligence, knee osteoarthritis, quadriceps muscle, electrical stimulation, faradic current, Russian current
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Araştımamızın amacı diz osteoartritinde quadriseps femoris kasına faradik ve Rus akımı uygulamasının kas gücü üzerine etkisinin araştırılıp yapay zekada modellenmesidir. Diz osteoartrit tanısı almış 56 hasta çalışmaya alındı. Hastalar iki ayrı gruba randomize edildi. Birinci gruba sıcak paket, ultrason, transkutanöz elektrik uygulaması (TENS) ve izometrik quadriseps egzersizlerine ek olarak faradik akım uygulandı (faradik akım grubu), ikinci gruba sıcak paket, ultrason, TENS, izometrik quadriseps egzersizlerine ek olarak Rus akımı uygulandı (Rus akım grubu). Tüm hastalar haftada 5 seans, 2 hafta tedaviye alındılar. Kuadriseps kas gücü değerleri Medical Research Council (MRC) Muscle Strenght Scale ile ölçülerek tedavi öncesi ve sonrası değerleri kaydedildi. Faradik akım (p=0,617) ve Rus akım gruplarında yapılan ölçümler (p = 0.872). Bağımsız t-testi sonucunda iki grubun tedavi sonrası kas gücü değişim değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p = 1.00). Tedavi öncesi ve sonrasına ait bulgular Pyton ile yapay zekada modellendi. Her iki akım türünün kuadriseps kas gücünü artırmada etkili olduğunu istatiksel çizelgeler ve yapay zekada modellemelerle görüldü. Diz osteoartritinde fizik tedavi uygulamaları ile birlikte kullanılan her iki akımın kas gücünü artırmada olumlu etki ettiği gözlemlendi. Yapay zekada modellemenin alternatifli uygulamalarda grafiksel, istatiksel ve görsel anlamda açıklayıcı olduğu görüldü. Bu ve buna benzer çalışmalarda yapay zekanın kullanılmasının gruplar arası kıyaslanmada etkili olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to investigate the effect of applying faradic and Russian currents to the quadriceps femoris muscle on muscle strength in knee osteoarthritis and to model this effect using artificial intelligence. Fifty-six patients diagnosed with knee osteoarthritis were included in the study. The patients were randomized into two separate groups. The first group received warm packs, ultrasound, transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS), and isometric quadriceps exercises, in addition to faradic current (faradic current group), while the second group received warm packs, ultrasound, TENS, and isometric quadriceps exercises, in addition to Russian current (Russian current group). All patients underwent treatment for 2 weeks, with 5 sessions per week. Quadriceps muscle strength values were measured using the Medical Research Council (MRC) Muscle Strength Scale, and pre- and post-treatment values were recorded. Measurements were taken in the faradic current (p=0.617) and Russian current groups (p = 0.872). The independent t-test showed no statistically significant difference between the two groups in terms of muscle strength change values after treatment (p = 1.00). Findings before and after treatment were modeled using Python artificial intelligence. Statistical tables and artificial intelligence modeling showed that both types of current were effective in increasing quadriceps muscle strength. It was observed that both currents, used in conjunction with physical therapy applications in knee osteoarthritis, had a positive effect on increasing muscle strength. Artificial intelligence modeling was found to be explanatory in terms of graphics, statistics, and visuals in alternative applications. The use of artificial intelligence in this and similar studies has been found to be effective in intergroup comparisons.