Petrol ile kirlenmiş sahadan izole edilen mikroorganizmaların PAH gideriminde kullanılabilirliğinin incelenmesi
Investigation of the PAH biodegradation potential of microorganisms isolated from petroleum-contaminated sites
- Tez No: 1006365
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRE BURCU ÖZKARAOVA, DOÇ. DR. ALİ OSMAN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Biyoteknoloji, Environmental Engineering, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Mikrobiyal enzimler, Microbial enzymes
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, İstanbul ili sınırları içerisinde yanındaki akaryakıt istasyonu sebebiyle yaklaşık dört yıldır kirliliğe maruz kalmış bir park alanından alınan toprak ve su örneklerinden izole edilen ve karakterizasyonu yapılan dokuz farklı bakteri suşu arasında yer alan Advenella sp. ve 5 farklı bakterilerden oluşan mikrobiyal konsorsiyumun (Gordonia sp., Rhodococcus sp., Achromobacter sp., Ochrobactrum sp., Pseudomonas sp.) 3 farklı deney tasarımı ile 4 farklı PAH grubunu (antrasen, piren, floren ve krizen) parçalama kapasitesinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Deneylar sırasında PAH'ların giderimi GC-MS ile takip edilmiştir. Buna göre; Advenella sp.'nin MSM ortamında pireni %53, floreni ise %50 oranında giderdiği ancak krizen üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı gözlemlenmiştir. Sadece konsorsiyumun bulunduğu kültürlerde piren, floren ve krizen giderimi sırasıyla yaklaşık %63, %43 ve %62 olarak kaydedilmiştir. MSM+Advenella sp.+konsorsiyum deney grubunda ise piren, floren ve krizen giderimi sırasıyla yaklaşık %66.5, %49 ve %36 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, MSM ve NB besiyerlerinde Advenella sp.'nin PAH'ların giderimi üzerindeki etkisi karşılaştırılmıştır. NB besiyerinde piren ve krizen giderimi 14. gün sonunda %55 civarında kalırken, floren giderimi %73 oranında gerçekleşmiştir. Ek olarak, Advenella sp.'nin tüm genom analizi sonucunda PAH degradasyonunda etkili olduğu düşünülen enzimlerin tespiti yapılmış ve bu enzimlere yönelik biyoinformatik analizler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, PAH'ların giderimi sürecinde Advenella'nın rol alması muhtemel bazı enzimlerinin (peroksidaz) aktiviteleri analiz edilmiş olup intraselüler ve ekstraselüler protein profilindeki değişimler SDS-PAGE yöntemiyle değerlendirilmiştir.Elde edilen bulgular temel alınarak, piren, floren ve krizen grubu kirleticilerin Advenella sp. aracılığıyla gideriminde rol alması muhtemel metabolik yolaklar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Advenella sp. and the other five bacterial strains (Gordonia sp., Rhodococcus sp.,Achromobacter sp.,Ochrobactrum sp.,Pseudomonas sp.,) used in the microbial consortium—isolated from a site contaminated with petroleum pollutants and their derivatives—were employed to evaluate PAH (Anthracene, pyrene, fluorene and chrysene) degradation in three different experimental setups: (i) MSM + pollutant + Advenella sp., (ii) MSM + pollutant + consortium, and (iii) MSM + pollutant + Advenella sp. + consortium. The samples were analysed by GC-MS. The results show that anthracene was not degraded in any of the experimental groups. However, in MSM medium, Advenella sp. alone degraded pyrene by 53% and fluorene bu 50%, whereas chyrsene was not degraded by Advenella sp., due to the inhibitory effect of the strain on chrysene degradation. In the experimental group only consortium in MSM medium, the degradtion of pyrene, fluorene and chyrsene occured at rates of 63%, 43%, and 62%, respectively. Additionally, in the MSM+ Advenella sp. + consortium group, the degradation rate of pyrene, fluoren and chyrsene were 66.5%, 49%, and 36%, respectively. According to these results, the highest degradation rate was observed for pyrene. Furthermore, the PAH-degrading capability of Advenella sp. was comparatively evaluated in different culture media. In NB broth, pyrene and chrysene showed 55% degradation after 14 days, whereas fluorene exhibited a markedly higher degradation rate of 73%. The enzymes involved in PAH degradation were identified and bioinformatic analyses were performed for each enzyme detected. Besides that, peroxidase enzyme activities were also examined. SDS-PAGE analysis was conducted to monitor variations in enzyme activity across different molecular weight ranges during PAH degradation. Based on the enzymes detected in the genome, possible degradation pathways were proposed for pyrene, fluorene and chrysene.