1990'lı yıllarda kadın hareketi ve kamusal alan tartışmaları: Pazartesi dergisi
Women's movement and discussions on public space in 1990s: Pazartesi journal
  1. Tez No: 1006494
  2. Yazar: DAMLA BALİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜVEN GÜRKAN ÖZTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal Alan, Feminizm, 1990'lı Yıllarda Kadın Hareketi, Pazartesi Dergisi, Public Space, Feminism, Women's Movement in the 1990's, Pazartesi Journal
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Kamusal alan, farklı kimliklerin çıkar çatışmalarına sahne olan siyaset mekânıdır. Farklı kimliklere yer verdiği kadar parçalı ve farklı kimliklerin ortak çıkarlarda birleştiği kadar güçlüdür. Feminist siyaset kamusal alanda farklılıkları korurken kadınların ortak feminist politika üretimini sağlamaya çalışır. Bu çalışmanın amacı kamusal alan tartışmaları bağlamında kadınlar arası farklılıkları yok saymadan ortak feminist politika üretebilmenin imkânını aramaktır. Buna uygun olarak 1990'lı yıllarda feminist kadınlar tarafından çıkarılan Pazartesi Dergisi'nin sayıları incelenmiştir. Feminist siyaset üretebilmek için kadınların ortak çıkarlarına vurgu yapmanın gerekli olduğunu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The public space is a political sphere where conflicts of interest among different identities take place. It is as fragmented as the extent to which it accommodates diverse identities, and as strong as the extent to which these different identities unite around common interests. Feminist politics seeks to preserve differences within the public sphere while also enabling women to produce a shared feminist policy. The aim of this study is to explore the possibility of producing a common feminist policy without ignoring the differences among women within the context of public sphere debates. Accordingly, the issues of Pazartesi Magazine, published by feminist women in the 1990s, were examined. It has been observed that emphasizing women's common interests is necessary in order to produce feminist politics.