Sinemada görsel efekt kullanımının anlatı yapısı üzerindeki etkileri : Bilim kurgu sinemasında görsel efekt kullanımı
The impact of visual effects use in cinema on narrative structure: The use of visual effects in science fiction cinema
  1. Tez No: 1006523
  2. Yazar: FURKAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMURAN MEHMET ARSLANTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Communication Sciences, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Anlatıbilim, Görsel anlatım, Görsel efekt, Özel efekt, Narratology, Visual expression, Visual effects, Special effect
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, bilim kurgu sinemasında görsel efektlerin sinema anlatı yapısı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmanın amacı, özellikle CGI (Computer Generated Imagery), yeşil perde (Green Screen), animasyon ve mat boyama gibi görsel efekt türlerinin, bilim kurgu sineması kapsamında anlatının inşasındaki işlevini ve dönüşümünü ortaya koymaktır. Çalışma kapsamında, 2001: A Space Odyssey (1968), Jurassic Park (1993), Avatar (2009) ve Dune (2021) filmleri seçilmiş ve göstergebilimsel çözümleme ile biçimsel analiz yöntemleriyle detaylı bir biçimde incelenmiştir. Bulgular, görsel efektlerin yalnızca teknik bir unsur olmadığını, anlatının bütün yapısını dönüştüren, izleyici ile filmin arasındaki ilişkiyi değiştiren, sinema dilinin ve felsefi katmanlarının zenginleşmesine katkı sunan bir araç olduğunu göstermektedir. Ayrıca, bilim kurgu sinemasının toplumsal, teknolojik ve kültürel dönüşümlere duyarlılığı da vurgulanmıştır. Bu araştırma, sinema anlatısında görsel efektlerin teorik ve uygulamalı açıdan kapsamlı bir şekilde ele alınmasının, hem akademik hem de uygulamalı sinema çalışmaları için önemli katkılar sunacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the impact of visual effects on the narrative structure of science fiction cinema. Primary aim of the research is to reveal the functions and transformative roles of visual effect types such as CGI (Computer Generated Imagery), green screen, animation and matte painting. With the construction of narrative in science fiction films. The study focuses on four selected films; 2001: A Space Odyssey (1968), Jurassic Park (1993), Avatar (2009) and Dune (2021) which are analyzed through semiotic analysis and formal analysis methods. The findings demonstrate that visual effects are not merely technical elements, but act as transformative tools that reshape the entire narrative, alter the relationship between the audience and the film, and contribute to the enrichment of cinematic language and philosophical depth. Additionally, the research underlines the sensitivity of science fiction cinema to social, technological and cultural transformations. This study shows that a comprehensive theoretical and practical examinations of visual effects in cinematic narrative provides significant contributions to both academic and applied film studies.