Amerikan popüler sinemasında Afro-Amerikan temsili: Tarihsel dönüşüm, tür kodları ve çeşitlilik politikaları
Representation of African Americans in American popular cinema: Historical transformation, genre codes, and diversity policies
  1. Tez No: 1006524
  2. Yazar: ŞÜHEDA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMURAN MEHMET ARSLANTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Communication Sciences, Radio and Television, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Amerikan sineması, Görsel temsil, Popüler sinema, Sosyal temsiller, American cinema, Visual representation, Popular cinema, Social representations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Günümüz toplumlarında medya çalışmaları toplumsal bilinç ve kavram algılama konusunda önemli bir yere sahiptir. Baskın medya araçlarının değişmesi ve ana akımın sosyal medyaya kayması ile birlikte toplumsal söylemlerde değişmeye başlamıştır. Dünyanın her yerinden insanların fikirlerini özgürce bildirebildiği ve aynı şekilde özgürce bu fikirlere ulaşabildiği sosyal medya ortamı toplumun genel yapısını da etkilemektedir. Bu etkilenme ile ortaya“new age sosyal medya dili”ve“social justice warrior (sjw)”gibi yeni oluşumlar çıkmıştır. Ortaya çıkan bu yeni oluşumların ürettiği söylemler ise toplumun ve medyanın algısını yönetmeye başlamıştır. Toplumun medya üzerindeki gözle görülebilir etkisi ise üretilen içeriklerde büyük oranda değişikliklere neden olmuştur. Eski dönem Hollywood sinemasında gördüğümüz afro-amerikan kökenli bireyler ile günümüz sinemasında gördüğümüz afro-amerikan kökenli bireyler ise bunun en basit örneğindir. Afro-amerikan kökenli bireylerin vermiş olduğu ırkçılık mücadelesi ve bu mücadelenin sosyal medyada bulduğu destek ile toplumda düşünceler değişmeye başlamıştır. Toplumsal sahada verilen bu mücadele güç topladıkça medyanın çoğu alanında da bu mücadele karşılık bulmaya başlamış ve afro-amerikan kökenli bireylerin medyada temsili değişmeye başlamıştır. Bu tez, Afro-Amerikan kökenli bireylerin toplumsal alanda verdikleri mücadelenin Amerikan sinemasındaki temsiline yansıması incelenmiş; söz konusu temsil dönüşümü göstergebilimsel çözümleme yöntemiyle analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's societies, media studies have an important place in social awareness and conceptual perception. With the change of dominant media tools and the shift of the mainstream to social media, social discourses have also begun to change. The social media environment, where people from all over the world can freely express their opinions and access these ideas, also affects the general structure of society. With this influence, new formations such as“new age social media language”and“social justice warrior (sjw)”have emerged. The discourses produced by these new formations have begun to direct the perception of society and the media. The visible impact of society on the media has caused major changes in the content produced. The individuals of African-American origin that we see in old Hollywood cinema and the individuals of African-American origin that we see in today's cinema are the simplest examples of this. With the fight against racism waged by individuals of African-American origin and the support this fight found on social media, thoughts in society have begun to change. As this struggle in the social arena gained strength, it began to find a response in most areas of the media, and the representation of individuals of African-American descent in the media began to change. This thesis examines the reflection of the social struggles of Afro-American individuals in their representation within American cinema; the transformation of this representation is analyzed through the method of semiotic analysis.