Lactobacillus türlerinin tohum ve bitki sağlığına etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of lactobacillus species on seed and plant health
  1. Tez No: 1006635
  2. Yazar: HANDE EVREN ARDA ERGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÖZAKTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteriyoloji, Bitki koruma, Biyolojik mücadele, Clavibacter michiganensis, L-laktik asit, Bacteriology, Plant protection, Biological control, Clavibacter michiganensis, L-lactic acid
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda Lactobacillus grubu bakteriler; gıda sağlığı ve kalitesini artırmak ve tüm bu süreç boyunca patojenik mikroorganizmaların gelişiminin kontrol edilmesi ile yeni nesil biyokontrol stratejilerinin benimsemesine neden olmuştur. Mevcut biyolojik mücadele etmeni bakteri ve fungusların fırsatçı insan patojeni olma riskleri, bitki hastalıklarıyla biyolojik mücadelede probiyotik mikroorganizmalara yönelmeyi getirmiştir. Bu tez çalışmasında yeni nesil biyolojik mücadele ajanı olarak kullanılmaya başlanan Lactobacillus türleri sağlıklı domates bitkilerinden izole edilmiş; domateste en yıkıcı ve sistemik kolonizasyonu nedeniyle mücadelesi en güç olan domates bakteriyel solgunluk ve kanser etmeni Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis'e (Cmm) karşı biyolojik mücadele açısından in vitro ve in vivo koşullarda testlenmiştir. In vivo testler sonucunda G1 nolu bakteri izolatı uygulama görmemiş pozitif kontrole oranla hastalık şiddetini Corvette domates çeşidinde %35, SC2121 çeşidinde ise %46 oranında azaltarak en başarılı uygulama olmuştur. Bu bakteri izolatının aynı zamanda tohumların çimlenme değerlerine negatif bir etkisi olmadığı belirlenmiş olup; bitki biyomasını da uygulama görmemiş negatif kontrol bitkilerine kıyasla olumlu yönde artırmıştır. Bitki biyomasının artışında olumlu etkisi tespit edilen 0287/2 numaralı bakteri izolatı da, çalışmada incelenen önemli bakteriler arasında yer almıştır. Moleküler tanılama çalışmaları sonunda, başarılı olan G1 nolu bakteri izolatı Lacticaseibacillus paracasei strain LBT2 ve 0287/2 nolu izolatı da Lacticaseibacillus zeae strain LBT4 olarak tanılanmıştır. Böylece; insan sağlığında olduğu gibi, bitki sağlığında ve tarımsal üretimde bu bakterilerin probiyotik olarak kullanılma olasılıkları değerlendirilmiştir
Özet (Çeviri)
In recent years, Lactobacillus species have contributed to the adoption of next-generation biocontrol strategies by enhancing food safety and quality, while controlling the development of pathogenic microorganisms throughout these processes. The opportunistic human pathogenic risks posed by existing bacterial and fungal biological control agents have directed attention towards probiotic microorganisms in the biological control of plant diseases. In this thesis study, Lactobacillus species, which have recently begun to be used as next-generation biological control agents, were isolated from healthy tomato plants and tested both in vitro and in vivo against Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (Cmm), the causative agent of bacterial wilt and canker in tomatoes, known for its destructive impact and systemic colonization. As a result of in vivo tests, the bacterial isolate designated G1 reduced disease severity by 35% in the Corvette cultivar and by 46% in the SC2121 cultivar compared to the untreated positive control, representing the most effective treatment. Furthermore, this bacterial isolate was found to have no negative effect on seed germination rates and positively increased plant biomass compared to untreated negative control plants. Another bacterial isolate, numbered 0287/2, which was determined to have a positive effect on increasing plant biomass, was also included among the important bacteria examined in this study. Molecular identification revealed that the successful G1 isolate corresponds to Lacticaseibacillus paracasei strain LBT2, while the 0287/2 isolate was identified as Lacticaseibacillus zeae strain LBT4. Thus, similar to their role in human health, the potential use of these bacteria as probiotics in plant health and agricultural production has been evaluated.