Hindilerden izole edilen lactobacillus türlerinin probiyotik özelliklerinin araştırılması
Investigation of probiotics properties of lactobacillus species isolated from turkeys
  1. Tez No: 745810
  2. Yazar: EGEM MUTİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP SAVAŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus spp, probiyotik, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus spp, probiotics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Amaç: Bu araştırmada hindi ileum içeriğinden izole edilmiş olan probiyotik bakterilerden biri olan Lactobacillus spp. türlerinin probiyotik özelliklerinin incelenmesi ve hindi gelişimine olan katkısının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2021 yılı Kasım ve Aralık aylarında özel bir kesimhaneden toplanan 50 adet ileum içeriği, Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı laboratuvarına soğuk zincirde teslim edilerek, selektif besiyerlerine ekimi yapılarak inkubasyona bırakıldı. Markiewicz ve Biedrzycka (2005) 'nın çalışmalarında uyguladıkları PCR tekniğiyle, şüphelenilen kolonilerden cins ayrımı yapıldı. İzole edilen bakterilerin safra dirençliliklerini test etmek amacıyla safra tolerans testi uygulandı. pH tolerans testiyle de izolatların pH dirençlilikleri belirlendi. Kongo kırmızısı içeren MRS agara ekim yapılarak izolatların hidrofobisitelerine bakıldı. Kirby Bauer Disk Difüzyon tekniği ile de antibiyogram testi uygulanarak antibiyotik direnç mekanizmaları incelendi. Bulgular: Araştırmada kullanılan kesim yaşına yaklaşmış 50 hindiden alınan ileum içeriklerinden hazırlanan spesifik besiyerlerine yapılan ekimler sonucunda, anaerobik koşullarda 35°C'de 48 saat boyunca inkube edildikten sonra geliştirilen izolatların sadece 27'sinde bakteriyel üreme görüldü. Bu 27 örneğin 6'sında da PCR testi sonucunda cins bazında Lactobacillus acidophilus tespit edildi. Safra tolerans testinde %0,5 konsantrasyonlarındaki safrada sadece 3 izolatın %100 dirençli olduğu gözlendi. pH tolerans testinde ise pH 5'e maruz kalan izolatlardan sadece ikisinin %100 dirençli olduğu saptandı. Tüm Lactobacillus spp. izolatlarının sadece 7 tanesinin non-hidrofobik, Lactobacillus acidophilus izolatlarının ise sadece ikisinin non-hidrofobik olduğu gözlendi. Kirby Bauer Disk Difüzyon Tekniği ile yapılan antibiyogram testi sonucunda ise Lactobacillus spp. izolatlarının üç grup antibiyotiğe karşı yüksek dirençlilik gösterdiği, birine karşı ise oldukça duyarlı olduğu gözlendi. Lactobacillus acidophilus izolatlarının ise üç grup antibiyotiğe karşı oldukça dirençli olduğu; diğer dört gruba karşı ise oldukça duyarlı olduğu tespit edildi. Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda; izolatlarda safra oranı arttıkça probiyotiklerin canlılık oranlarında azalma olduğu, pH oranı ise nötre yaklaştıkça canlılığının arttığı gözlendi. Elde edilen sonuçlar, L. acidophilus ve Lactobacillus spp. izolatlarının çoklu antibiyotik direnci gösteren suşlarının probiyotik olarak kullanılabilir özellikte olduğunu ve hindi sindirim kanalının gelişiminde önemli rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The object of this research is to analyse probiotic functions of isolated Lactobacillus spp. from ileum and contribution to growth of turkeys. Material and Methods: In November and December months of 2021, 50 numbers of ileum contents that was taken from a custom poultry slaughterhouse was given to Adnan Menderes University's Faculty of Veterinary Medicine's laboratory via cold chain. The samples were inoculated to the selective mediums and incubated. As Markiewicz ve Biedrzycka (2005) used to do it before, special PCR technique is used for the identification of genus of Lactobacillus spp. to test the bile resistivity of isolated bacteria, bile tolerence test was made. With pH tolerence test, resilience of isolated bacterium were identified. Samples were inoculated to Congo red MRS medium for searching of hydrofobicities. The sample's antibiotic resistency mechanisms were investigated with Kirby Bauer Disk Diffusion technique. Results: As a result of 50 ileum contents which are taken from approaching slaughter aged turkeys, inoculated to specific medium under 35°C during 48 hours. Only 27 of them have seen bacterial reproduction. After PCR, these 27 isolates' only 6 of them just identified as Lactobacillus acidophilus. By bile tolerance test, only 3 isolates were seen % 100 resistant to % 0,5 bile concentration. In pH tolerance test, only 2 isolates that have been exposed to pH 5 solutions were % 100 resistant. All Lactobacillus spp. isolates' only 7 of them and two of Lactobacillus acidophilus isolates were identified as non-hydrophobic. As the conclusion of Kirby Bauer Disk Diffusion antibiogram technique; Lactobacillus spp. isolates were indicated as highly resistant to three antibiotics but highly sensitive to one of them. Lactobacillus acidophilus isolates were indicated as highly resistant to three antibiotics but highly sensitive to four of them. Conclusion: As a result of this study; vitality of probiotics were observed as getting decreased if the concentration of bile is increased. But if, pH value is became getting neutral, the vitality of probiotics were getting increased. This research shown that usage isolates of Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus spp. which are resistant to multiple antibiotics, can be used as probiotics and stimulate the growth of digestive tract of turkeys.