Metronidazol ve doksisiklininin endometriozis modeli oluşturulan ratlarda endometriotik odaklar üzerindeki etkileri
Effects of metronidazole and doxycycline on endometriotic focus in rats which were created as an endometriosis model
- Tez No: 1006805
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED EMİN ÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriozis, rat, doksisiklin, metronidazol, Endometriosis, rat, doxycycline
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı endometriozis tedavisinde Metronidazol ve Doksisiklin'in endometriozis modeli oluşturulan ratlarda, endometriotik odaklardaki IL-6 seviyeleri ve endometriotik odak hacimleri üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Bu çalışma, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Deneysel Araştırma ve Hayvan Deneyleri merkezinde Eylül 2025-Ekim 2025 tarihleri arasında yapıldı. Toplam 30 rat ile yapılan çalışmada ratlarda cerrahi yoluyla endometriotik odak oluşturuldu. Ratlar endometriotik odaklar oluşturulduktan sonra üç gruba ayrıldı. Grup 1 hiçbir ilaç verilmeyen kontrol grubu (n=10), grup 2 düşük doz 5 mg/kg/gün oral doksisklin (Tetradox® kapsül) verilen grup(n=10) ve grup üç 25 mg/rat metronidazol(Flagyl® süspansiyon) verilen grup(n=10) olarak ayrıldı. 21 günlük doksisiklin ve metronidazol tedavisinden sonra endometriotik odaklar cerrahi ile açığa çıkarıldı. Odakların hacimleri ölçülerek kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Alınan örnekler biyokimya laboratuarına uygun şekilde ulaştırıldı. Biyokimya Anabilim Dalı tarafından ELISA yöntemi ile IL-6 düzeyleri ölçüldü. Guplar arasındaki hacim farkı ve tedavi sonrası IL-6 düzeyleri arasındaki fark istatistiksel olarak incelendi. Endometrial implantların hacim ortanca değerleri tedavi sonrasında tedavi öncesine kıyasla; doksisiklin grubunda 60'tan 7'ye (p=0.005); metronidazol grubunda 97,5'ten 22'ye (p=0.074) gerilediği izlendi. Kontrol grubu ile kıyaslandığında metronidazol grubunda istatistiksel açıdan anlamlı bir fark yokken doksisiklin grubunda anlamlı fark bulundu. IL-6 protein indeksi (ng/g) ise doksisiklin grubunda 7,19, metronidazol grubunda 6,88 ve kontrol grubunda 6,64 olarak ölçüldü (p=0,614). Endometriotik odak IL-6 düzeyleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark izlenmedi. Doksisiklin ratlarda oluşturulan endometriotik odak hacimlerinin küçülmesi üzerinde etkili iken metronidazol etkili bulunmadı. Doksisiklin ve metronidazolün endometriotik odaklardaki IL-6 seviyeleri kontrol grubuyla ve birbirleri ile karşılaştırıldığında IL-6 düzeyleri arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of metronidazole and doxycycline on IL-6 levels and endometriotic focus volumes in endometriotic foci in rats with an experimentally induced endometriosis model. This study was conducted at the Experimental Research and Animal Experiments Center of Tokat Gaziosmanpaşa University between September 2025 and October 2025. In this study performed with a total of 30 rats, endometriotic foci were surgically induced in the rats. After the endometriotic foci were created, the rats were divided into three groups. Group 1 was the control group that received no medication (n = 10), Group 2 received low-dose oral doxycycline at 5 mg/kg/day (Tetradox® capsule) (n = 10), and Group 3 received metronidazole at 25 mg/rat (Flagyl® suspension) (n = 10). After 21 days of doxycycline and metronidazole treatment, the endometriotic foci were surgically exposed. The volumes of the foci were measured and compared with the control group. The collected samples were appropriately delivered to the biochemistry laboratory. IL-6 levels were measured using the ELISA method by the Department of Biochemistry. Differences in focus volumes between the groups and differences in IL-6 levels after treatment were statistically analyzed. The median volumes of endometrial implants after treatment decreased compared to before treatment, from 60 to 7 in the doxycycline group (p = 0.005) and from 97.5 to 22 in the metronidazole group (p = 0.074). When compared with the control group, no statistically significant difference was observed in the metronidazole group, whereas a statistically significant difference was found in the doxycycline group. The IL-6 protein index (ng/g) was measured as 7.19 in the doxycycline group, 6.88 in the metronidazole group, and 6.64 in the control group (p = 0.614). No statistically significant difference was observed among IL-6 levels in endometriotic foci. While doxycycline was effective in reducing the volumes of endometriotic foci created in rats, metronidazole was not found to be effective. When the IL-6 levels in endometriotic foci were compared with the control group and with each other, no statistically significant difference in IL-6 levels was observed.