Fraksiyonel Akım Rezervi Testi yapılacak olan hastalarda fraksiyonel akım rezervi ölçümlerinin dual lümenli mikrokateterle alınan ölçümlerle karşılaştırılması
Comparison of fractional flow reserve measurements obtained with dual-lumen microcatheter versus standard measurements in patients undergoing Fractional Flow Reserve Testing
  1. Tez No: 1006985
  2. Yazar: SAMIR OMAROV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT KALAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Fraksiyonel Akım Rezervi (FFR), Dual LümenliMikrokateter, Basınç Teli, PressureDrift, Koroner Fizyoloji, Prosedür Süresi, Fractional Flow Reserve (FFR), Dual-Lumen Microcatheter (DL-MK), Pressure Wire, Pressure Drift, Coronary Physiology, Procedural Time
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
FRAKSİYONEL AKIM REZERVİ TESTİ YAPILACAK OLAN HASTALARDA FRAKSİYONEL AKIM REZERVİ ÖLÇÜMLERİNİN DUAL LÜMENLİ MİKROKATETERLE ALINAN ÖLÇÜMLERLE KARŞILAŞTIRILMASI ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, fraksiyonel akım rezervi (FFR) değerlendirmesi planlanan hastalarda dual lümenli mikrokateter (DL-MK) kullanılarak elde edilen basınç verilerinin, standart tek lümenli basınç teli ile kaydedilen değerlerle karşılaştırmalı doğruluğunu, işlem süresini ve ölçüm güvenilirliğini ortaya koymaktır. Materyal ve metod: Çalışma, retrospektif, tek merkezli ve ardışık olgu serisi şeklinde tasarlanmıştır. Toplam 51 ara dereceli koroner lezyonu bulunan olgu değerlendirmeye alınmıştır. Her hastada önce standart tek lümenli basınç teli, ardından aynı kılavuz tel üzerinde DL-MK ile hiperemik Pd/Pa oranı ölçülmüştür. Birincil sonlanım noktası, iki yöntem arasındaki FFR farkı ve ≤0,80 eşiğinde tedavi sınıfı uyumsuzluğu olarak belirlenmiştir. İkincil sonlanım noktaları;“pressure drift”insidansı, toplam prosedür süresi ve kateter değişimi gereksinimi olarak tanımlanmıştır. Veriler parametrik testler ve Bland–Altman analizi ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: DL-MK, ortalama FFR değerini standart tele kıyasla 0,02 birim daha düşük ölçmüştür. Sapma özellikle 0,77–0,83 aralığında yoğunlaşmıştır.“Pressure drift”insidansı standart sistemde %15 iken, DL-MK'de %3'e gerilemiştir. Ortalama prosedür süresi yaklaşık 6 dakika kısalmıştır. Tortuöz damar yapısı, kronik total oklüzyon (CTO) ve adenozin intoleransı bulunan olgularda DL-MK'nin ölçüm başarısı anlamlı biçimde yüksek bulunmuştur. Sonuç: Elde edilen bulgular, dual lümenli mikrokateter sisteminin FFR ölçümlerinde drift oranını azalttığını, iş akışını hızlandırdığını ve özellikle kompleks koroner anatomi varlığında ölçüm güvenilirliğini artırdığını göstermektedir. Bununla birlikte, sınıra yakın FFR değerlerinde (~0,02 birim negatif sapma) klinik karar süreci dikkatle değerlendirilmelidir. Geniş örneklemli, çok merkezli ve randomize çalışmaların, DL-MK teknolojisine özgü karar eşiklerinin daha doğru biçimde tanımlanmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF FRACTIONAL FLOW RESERVE MEASUREMENTS OBTAINED WITH DUAL-LUMEN MICROCATHETER VERSUS STANDARD MEASUREMENTS IN PATIENTS UNDERGOING FRACTIONAL FLOW RESERVE TESTING ABSTRACT Objective: The aim of this study was to evaluate the accuracy, procedural duration, and measurement reliability of pressure data obtained by a dual-lumen microcatheter (DL-MK) in patients undergoing fractional flow reserve (FFR) assessment, compared with the conventional single-lumen pressure wire technique. Materials and Methods: This was a prospective, single-center, consecutive design study including 51 patients with intermediate coronary lesions. In each case, hyperemic Pd/Pa ratios were measured first using a conventional single-lumen pressure wire, and subsequently using a DL-MK placed over the same guidewire. The primary endpoint was the difference in FFR between the two methods and the rate of treatment reclassification at the ≤0.80 threshold. Secondary endpoints included the incidence of pressure drift, total procedural time, and catheter exchange requirement. Data were analyzed using parametric tests and Bland–Altman plots. Results: The DL-MK measured mean FFR values 0.02 units lower than the standard wire, with deviation clustering between 0.77 and 0.83. The pressure drift incidence decreased from 15% with the single-lumen system to 3% with DL-MK, while the mean procedural time was reduced by approximately 6 minutes. Measurement success was significantly higher in patients with tortuous vessels, chronic total occlusions (CTO), and adenosine intolerance. Conclusion: The dual-lumen microcatheter provides reliable physiological measurements, reduces pressure drift, and shortens the overall procedure time, especially in complex coronary anatomies. However, a minor negative bias (~0.02 units) observed near the FFR decision threshold should be interpreted with caution in clinical practice. Larger, multicenter randomized trials are warranted to define technology-specific cut-off values and to validate the long-term prognostic implications of DL-MK–based assessment.