Ataklarla seyreden Multipl Sklerozlu hastalarda 3D sanal gerçeklikle yapılan eylem gözlem eğitiminin üst ekstremite fonksiyonları ve aktivite katılımı üzerine etkisi
The effect of action observation training with 3D virtual reality on upper extremity functions in activity participation in patients with Multiple Sclerosis with attacks
  1. Tez No: 1006984
  2. Yazar: TUBA KAYA BENLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM BAKAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Nörolojik rehabilitasyon, Neurological rehabilitation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Bakırçay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Giriş-Amaç: Üst ekstremite problemleri Multipl Skleroz (MS) hastalarında erken dönemden itibaren mevcut olarak kişinin performansını etkilemekte ve problemin boyutuyla orantılı olarak günlük yaşam aktivitelerinde (GYA) üst ekstremite becerisinin azalmasına sebep olmaktadır. Bu çalışmanın amacı 3D sanal gerçeklikle yapılan eylem gözlem eğitiminin (3DSG-EGE) MS hastalarının üst ekstremite fonksiyonları, günlük yaşam aktiviteleri, yorgunluk, kognitif fonksiyonlar ve yaşam kalitesi üzerine etkilerini incelemektir. Gereç-Yöntem: Çalışmaya dahil edilen 32 hasta üst ekstremite fonksiyonlarını içeren videoları izleyen 3DSG-EGE (n=16) ve manzara videoları izleyen kontrol grubu (n=16) olmak üzere iki gruba ayrıldı. 3DSG-EGE grubu için üst ekstremite videoları 360° aksiyon kamerası kullanılarak kaydedildi. Kaydedilen videolar 3D sanal gerçeklik gözlüğü ile izletildikten sonra hastalardan aktiviteleri tekrar etmesi istendi. Kontrol grubuna ise farklı olarak manzara videoları izletildi. Tedavi 6 hafta boyunca haftada 3 gün 45 dakika süreyle uygulandı. Tedavi öncesi ve sonrası hastaların üst ekstremite fonksiyonları el dinamometresi, Dokuz Delikli Peg Testi (9DPT), Kutu Blok Testi (BBT) ile, günlük yaşam aktivitelerine üst ekstremitelerinin katılımları Multipl Sklerozda Kol İşlevleri Anketi (MSKİA) ile, yorgunluk seviyeleri Yorgunluk Şiddet Ölçeği (YŞÖ) ile, kognitif fonksiyonları Aşamalı İşitsel Seri Toplama Testi (PASAT3'') ile ve yaşam kalitesi Multipl Skleroz Yaşam Kalitesi Ölçeği-54 (MSYKÖ-54) ile değerlendirildi. Bulgular: Tedavi sonrasında her iki grupta da 9DPT skorunda azalma, BBT ve PASAT3'' skorlarında artış bulunurken (p<0,05); kavrama kuvveti ve MSYKÖ-54 skorlarında fark bulunmadı (p>0,05). 3DSG-EGE grubunda ek olarak MSKİA ve YŞÖ skorlarında anlamlı azalma saptandı (p<0,05). Bununla birlikte 3DSG-EGE grubunda kontrol grubuna kıyasla MSKİA skorlarında anlamlı düzeyde daha fazla değişim saptandı (p<0,05). Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları 3DSG-EGE'nin, MS hastalarında üst ekstremite fonksiyonlarını geliştirdiğini, üst ekstremitenin GYA'ya katılımını arttırdığını, yorgunluk şiddetini azalttığını ve kognitif fonksiyonları iyileştirdiğini gösterdi. Ayrıca kontrol grubuna kıyasla GYA'yı geliştirmede daha etkili olduğunu ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
İntroduction-Aim: Upper extremity problems occur in patients with Multiple Sclerosis (PwMSs) from the early stages, impacting their performance and leading to a decline in upper extremity skills in activities of daily living (ADL), proportional to the severity of the condition. This study aimed to evaluate the effects of 3D virtual reality action observation training (3DVR-AOT) on upper extremity functions, activities of daily living, fatigue, cognitive functions, and quality of life in PwMSs. Materials-Methods: The 32 PwMSs included in the study were divided into two groups: 3DVR-AOT group (n=16) who watched videos of upper extremity functions and control group (n=16) who watched landscape videos. For the 3DVR-AOT group, upper extremity videos were recorded using a 360° action camera. PwMSs were instructed to perform the activities after watching the recorded videos through 3D virtual reality goggles. The control group watched landscape videos instead. The treatment was applied for 45 minutes 3 days a week for 6 weeks. Hand dynamometer, Nine-Hole Peg Test (9HPT), Box and Block Test (BBT) were used to evaluate the upper extremity functions of PwMSs before and after the treatment; Arm Functions in Multiple Sclerosis Questionnaire (AMSQ) was used to evaluate the participation of upper extremities in activities of daily living; Fatigue Severity Scale (FSS) was used to determine fatigue levels; Paced Auditory Serial Addition Test (PASAT3'') was used to evaluate cognitive functions and Multiple Sclerosis Quality of Life Scale-54 (MSQOL-54) was used to evaluate quality of life. Results: After treatment, a significant decrease in 9DPT scores and increases in BBT and PASAT3 scores were found in both groups (p<0.05), while no differences were found in grip strength and MSQOL-54 scores (p>0.05). In addition, significant decreases were found AMSQ and FSS scores in the 3DVR-AOT group (p<0.05). In the 3DVR-AOT group, a significantly greater change in AMSQ scores was found compared to the control group (p<0.05). Conclusion: The results of this study showed that 3DVR-AOT improved upper extremity functions, increased upper extremity participation in ADL, decreased fatigue severity and improved cognitive functions in PwMSs. It was more effective the control group in improving ADL.