Festivallerin sosyal etkileri ile festival desteği arasındaki ilişkinin incelenmesi: Uluslararası Portakal Çiçeği Festivaliörneği
Examining the relationship between the social impacts of festivals and festival support: The case of the International Orange Blossom Festival
- Tez No: 1007003
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞLA ÜST CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Adana Portakal Çiçeği Festivali, Destekleme etkisi, Sosyal fayda, Sosyal maliyet, Uluslararası turizm, Adana Orange Flower Festival, Crowding in, Social benefit, Social cost, International tourism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2025 yılında Adana'da 4–13 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 13. Portakal Çiçeği Karnavalında festival zamanı stant açan kişilerin ve işletmelerin festivale yönelik sosyal fayda, sosyal maliyet ve festivali desteklemeye ilişkin algılarının belirlenmesini amaçlamaktadır. Tezin amacı doğrultusunda, araştırmanın verileri anket tekniğiyle toplanmış olup, anket formu üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde katılımcıların demografik özellikleri ile ilgili sorular, ikinci bölümde sosyal etkiler ile üçüncü bölümde festival desteği arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini oluşturan 215 katılımcı tarafından cevaplandırılan anketin istatistikî analizi IBM SPSS 22 istatistik paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Tez kapsamında toplam altı ana hipotez test edilmiştir. Hipotezlere güvenilirlik analizi, normal dağılım analizi, frekans analizi, non-parametrik Mann-Whitney U testi analizi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak, Adana Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalında katılımcıların festivalin sosyal faydalarını yüksek düzeyde algıladıkları ve festivali destekleme eğilimlerinin güçlü olduğu, buna karşın sosyal maliyet algılarının düşük düzeyde olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışma festival organizatörleri ve yerel yönetimler için, festivalin sürdürülebilirliğini artıracak nitelikte olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the perceptions of individuals and businesses that opened booths during the festival period at the 13th Orange Blossom Carnival held in Adana between April 4–13, 2025, regarding the social benefits, social costs, and support for the festival. In line with the purpose of the thesis, the research data was collected using a survey technique, and the survey form consisted of three sections. The first section included questions about the participants' demographic characteristics, the second section examined the relationship between social impacts, and the third section examined the relationship between social impacts and festival support. The statistical analysis of the survey, answered by 215 participants forming the sample of the research, was performed using the IBM SPSS 22 statistical package program. A total of six main hypotheses were tested within the scope of the thesis. Reliability analysis, normal distribution analysis, frequency analysis, non-parametric Mann-Whitney U test analysis, and correlation analysis were used for the hypotheses. As a result, it was observed that participants in the Adana International Orange Blossom Carnival perceived the social benefits of the festival at a high level and had a strong tendency to support the festival, while their perception of social costs was low. This study is considered to be of value to festival organizers and local governments in increasing the sustainability of the festival.