Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim gören intörn doktorlarda ekran bağımlılığı ve uyku kalitesi ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between screen addiction and sleep quality in intern doctors receiving education at Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine
  1. Tez No: 1007095
  2. Yazar: MERVE HAYRİYE ÖZTÜRK KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, EBÖ, ekran bağımlılığı, intörn doktor, PUKİ, uyku kalitesi, Pittsburg uyku kalitesi ölçeği, Family medicine, intern doctor, PSQI, SAS, screen addiction, sleep quality, Family practice, Pittsburg sleep quality index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
MERVE HAYRİYE ÖZTÜRK KOCA, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesinde Eğitim Gören İntörn Doktorlarda Ekran Bağımlılığı ve Uyku Kalitesi İlişkisinin Değerlendirilmesi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, 2025 Amaç: Bu çalışma, intörn doktorlarda ekran bağımlılığı düzeyi ile uyku kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesini amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: 15 Nisan-15 Ekim 2025 tarihleri arasında yürütülen kesitsel, tanımlayıcı araştırmaya Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim gören 150 intörn gönüllülük esas alınarak katıldı. Veriler Sosyodemografik Veri Anket Formu, Ekran Bağımlılık Ölçeği (EBÖ) ve Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) ile toplandı. Uygulanan istatistiksel testlerde p<0,05 olması durumunda istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Katılımcıların %60'ı kadın, medyan PUKİ skoru 5 olup, kötü uyku kalitesi prevalansı %40,7 idi. EBÖ ortalaması 45,1±10,9 bulundu. EBÖ ile ekran süresi arasında pozitif yönde çok zayıf bir korelasyon saptandı (r=0,151; p=0,032). Sigara kullananların EBÖ puanları daha yüksekti (p=0,023). Eğitim/çalışma amacıyla ekran kullananlarda EBÖ puanı daha düşük, oyun amacıyla kullananlarda daha yüksekti (her ikisi için p<0,05). PUKİ ile toplam ekran süresi arasında ilişki yoktu. EBÖ ile PUKİ arasında her iki cinsiyette de pozitif ilişki izlendi (toplam r=0,307; p<0,001); ilişki erkeklerde daha güçlüydü (r=0,420; p<0,001). Sonuç: İntörn doktorlarda ekran bağımlılığı ile kötü uyku kalitesi arasında güçlü bir ilişki saptanmıştır. Uyku kalitesi kötü olan katılımcıların EBÖ puanları, uyku kalitesi iyi olanlara göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Ekran süresi ile uyku kalitesi arasında doğrudan ilişki saptanmamıştır. Çalışmamızın sonuçlarının intörn doktorlarda bilinçli ekran kullanımı ve uyku kalitesini arttıracak planlamalara katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
MERVE HAYRİYE ÖZTÜRK KOCA, Evaluation of the Relationship Between Screen Addiction and Sleep Quality in Intern Doctors Receiving Education at Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine, Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine, Department of Family Medicine, Medical Specialization Thesis, 2025 Objective: This study aimed to evaluate the relationship between screen addiction level and sleep quality in intern doctors. Materials and Methods: 150 interns receiving education at Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine participated in this cross-sectional, descriptive study conducted between April 15 and October 15, 2025, on a voluntary basis. Data were collected using the Sociodemographic Data Questionnaire Form, Screen Addiction Scale (SAS), and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). In the statistical tests applied, p<0.05 was considered statistically significant. Results: 60% of participants were female, the median PSQI score was 5, and the prevalence of poor sleep quality was 40.7%. The SAS average was found to be 45.1±10.9. A very weak positive correlation was detected between SAS and screen time (r=0.151; p=0.032). SAS scores were higher in smokers (p=0.023). SAS scores were lower in those using screens for educational/work purposes and higher in those using them for gaming purposes (p<0.05 for both). There was no relationship between PSQI and total screen time. A positive relationship was observed between SAS and PSQI in both genders (total r=0.307; p<0.001); the relationship was stronger in males (r=0.420; p<0.001). Conclusion: A strong relationship was found between screen addiction and poor sleep quality in intern doctors. SAS scores of participants with poor sleep quality were found to be significantly higher than those with good sleep quality. No direct relationship was found between screen time and sleep quality. The results of our study are expected to contribute to planning that will increase conscious screen use and sleep quality in intern doctors.