Gingerenone A'nın deneysel kolorektal kanser modelinde Wnt/β-katenin sinyal yolağı ve inflamasyon üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of Gingerenone A on Wnt/β-catenin signaling pathway and inflammation in an experimental colorectal cancer model
  1. Tez No: 1007553
  2. Yazar: ÇAĞATAY YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUTAY ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Moleküler Tıp, Onkoloji, Patoloji, Molecular Medicine, Oncology, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Beta katenin, Kanser, Kolon, Polifenol, Zencefil, Beta catenin, Colon, Polyphenol, Ginger
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kolorektal kanser (KRK), Wnt/β-katenin yolunun anormal aktivasyonu ve kalıcı inflamatuar sinyalleşmenin belirgin biçimde rol aldığı önemli bir küresel sağlık sorunudur. Bu çalışma, zencefilden elde edilen bir diarylheptanoid olan Gingerenone A'nın (GinA), kolorektal tümör oluşumu sırasında Wnt/β-katenin sinyal iletimi, inflamatuar mediatörler, oksidatif stres ve apoptoz üzerindeki etkilerini değerlendirerek antikanserojen potansiyelini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Yöntem: Gingerenone A'nın etkileri, HT29 insan kolorektal adenokarsinom hücreleri ve 1,2-dimetilhidrazin (DMH) ile indüklenen sıçan KRK modeli kullanılarak araştırıldı. İn vitro analizler arasında MTT sitotoksisite testi, immünofloresan görüntüleme ve β-katenin, APC, COX-2, iNOS ve bölünmüş kaspaz-3 düzeylerini değerlendiren ELİSA testleri yer aldı. İn vivo olarak tümör yükü, anormal kript odakları (AKO), histopatoloji, immünohistokimya, reaktif oksijen türleri (ROS), apoptoz (TUNEL) ve serum biyokimyasal parametreler değerlendirildi. Bulgular: Gingerenone A uygulaması, doz ve zamana bağlı olarak HT29 hücrelerinin canlılığını önemli ölçüde azalttı. β-katenin, COX-2 ve iNOS ekspresyonunu baskıladı; APC ve kaspaz-3 aktivitesini artırarak apoptozu indükledi. DMH ile birlikte GinA uygulanan sıçanlarda, tümör insidansını, AKO sayısını ve displazi şiddetini belirgin biçimde azalttı. Moleküler ve biyokimyasal analizler, APC'nin restorasyonunu, β-katenin, Wnt5a, COX-2 ve iNOS'un aşağı yönlü regülasyonunu, ROS birikiminin baskılandığını ve karaciğer/böbrek fonksiyon belirteçlerinin normale döndüğünü gösterdi. Sonuç: Gingerenone A, Wnt/β-katenin ve inflamatuar sinyal yollarını etkili biçimde modüle eden, antioksidan, antiinflamatuar ve proapoptotik özellikler sergileyen çok hedefli bir fitokimyasal olarak öne çıkmaktadır. Bulgular, GinA'nın kolorektal kanserin kemoprevensiyonu ve adjuvan tedavisinde yüksek potansiyel taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Colorectal cancer (CRC) is a major global health problem in which abnormal activation of the Wnt/β-catenin pathway and persistent inflammatory signaling play a significant role. This study aimed to evaluate the anti-carcinogenic potential of Gingerenone A (GinA), a diarylheptanoid derived from ginger, by assessing its effects on Wnt/β-catenin signaling, inflammatory mediators, oxidative stress, and apoptosis during colorectal tumorigenesis. Method: The effects of Gingerenone A were investigated using HT29 human colorectal adenocarcinoma cells and a rat CRC model induced by 1,2-dimethylhydrazine (DMH). In vitro analyses included the MTT cytotoxicity assay, immunofluorescence imaging, and ELISA assays evaluating β-catenin, APC, COX-2, iNOS, and cleaved caspase-3 levels. In vivo, tumor burden, abnormal crypt foci (ACF), histopathology, immunohistochemistry, oxidative stress (ROS), apoptosis (TUNEL), and serum biochemical parameters were evaluated. Results: Gingerenone A treatment significantly reduced the viability of HT29 cells in a dose- and time-dependent manner, suppressed β-catenin, COX-2, and iNOS expression, and induced apoptosis by increasing APC and caspase-3 activity. In rats treated with GinA in combination with DMH, tumor incidence, ACF count, and dysplasia severity were markedly reduced. Molecular and biochemical analyses demonstrated restoration of APC, downregulation of β-catenin, Wnt5a, COX-2, and iNOS, suppression of ROS accumulation, and normalization of liver/kidney function markers. Conclusion: Gingerenone A stands out as a multi-target phytochemical that effectively modulates the Wnt/β-catenin and inflammatory signaling pathways and exhibits antioxidant, anti-inflammatory, and pro-apoptotic properties. The findings indicate that GinA has high potential in the chemoprevention and adjuvant treatment of colorectal cancer.