Yoğun bakımda çalışan hemşirelerin metaverse ve yapay zeka algılarının mesleki yetkinliklerinde yordayıcı rolü
The predictive role of intensive care nurses' perceptions of the metaverse and artificial intelligence on professional competencies
- Tez No: 1007778
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Metaverse, Yapay zeka, Yetkinlik, Yoğun bakım hemşireliği, Artificial intelligence, Competency, Intensive care nursing, Metaverse
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, yoğun bakımda çalışan hemşirelerin metaverse ve yapay zeka algılarının mesleki yetkinliklerinde yordayıcı rolünü belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma nicel desenli olup tanımlayıcı tiptedir. Bu çalışma, ilgili hastanelerin yoğun bakım birimlerinde görev yapmakta olan hemşireler ile Haziran 2025- Temmuz 2025 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini çalışmaya gönüllü olarak katılan 201 yoğun bakım hemşiresi oluşturmuştur. Araştırmada Tanıtıcı Bilgi Formu, Metaverse Ölçeği, Yapay Zeka Algısı Ölçeği, Hemşirelikte Yetkinlik Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Bu çalışma için yapılan analizler sonucunda verilerin normal dağılımı incelenmiş olup normal dağılım sağlayanlarda parametrik testlerin kullanımına karar verilerek Tek Yönlü Varyans Analizi, korelasyon, regresyon ve güvenirlik testleri kullanılmıştır. Metaverse ölçeği, alt boyutlarından teknoloji, dijitalleşme ve yaşam biçimi ile yapay zeka ve yetkinlik algı ölçeği arasında pozitif yönde anlamlı zayıf bir ilişki saptanmıştır (p<0.05). Metaverse alt boyutlarından sosyal ile yapay zeka ve yetkinlik algısı arasında ise negatif yönde anlamlı zayıf bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). Yapay zeka algı ölçeği ile yetkinlik algısı ölçeği ve alt boyutları arasında pozitif yönde zayıf anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p<0.01). Verilere göre metaverse ve yapay zeka algısı ile yetkinlik algısı ölçekleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sonuç olarak, özellikle yapay zeka algısının hemşirelikte yetkinlik algısının önemli bir yordayıcısı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aimed to determine the predictive role of intensive care nurses' perceptions of the metaverse and artificial intelligence on their professional competencies. A quantitative, descriptive research design was employed. The study was conducted between June 2025 and July 2025 with nurses working in the intensive care units of selected hospitals. The sample consisted of 201 intensive care nurses who voluntarily participated in the study. Data were collected using a Demographic Information Form, the Metaverse Scale, the Artificial Intelligence Perception Scale, and the Nursing Competency Perception Scale. In this study, the normality of the data was examined, and parametric tests were employed for variables that met the assumption of normal distrubition. Accordingly, One-Way Analysis of Variance, correlation analysis, regression analysis, and reliability tests were conducted.Statistical significance was set at p<0.05. The findings revealed a statistically significant weak positive correlation between the technology, digitalization, and lifestyle subdimensions of the Metaverse Scale and both artificial intelligence perception and nursing competency perception (p<0.05). In contrast, a statistically significant weak negative correlation was found between the social subdimension of the Metaverse Scale and artificial intelligence and nursing competency perceptions (p<0.05). Furthermore, a statistically significant weak positive correlation was observed between artificial intelligence perception and nursing competency perception and its subdimensions (p<0.01). According to the data, a significant relationship was found between the metaverse and artificial intelligence perception scales and the competency perception scale. Consequently, it was determined that artificial intelligence perception, in particular, is a significant predictor of competency perception in nursing.