Mesleki ve teknik anadolu lisesi öğrencilerinin matematiksel modelleme uygulamalarının değerlendirilmesi
Evaluation of mathematical modeling applications by vocational and technical high school students
- Tez No: 1007880
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ARZU ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematiksel Modelleme, Matematiksel Modelleme Yeterlik Düzeyi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Eğitim, Mathematical Modeling, Mathematical Modeling Competency Level, Vocational and Technical Anatolian High School, Vocational and Technical Education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Araştırma 02/11/2023 tarihli E-10017888-100-503152 sayılı etik kurulun onayının alınmasıyla uygulanmaya başlanmıştır. Bu araştırmada, meslekî ve teknik Anadolu lisesinde (MTAL) farklı alanlarda öğrenim gören 10. sınıf öğrencilerin matematiksel modelleme yeterlik düzeylerinin belirlenmesi ve bu yeterliklerin öğrencilerin öğrenim gördükleri alanlar bağlamında karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Öğrencilerin matematiksel modelleme yeterlik düzeyleri Ludwig ve Xu'nun (2010) modelleme yeterlikleri ve Bukova Güzel'in (2018) puanlama rubriğinden esinlenerek araştırmacı tarafından geliştirilen puanlama ölçeği ile ölçülmüştür. Modelleme etkinliklerinden önce ve sonra öğrenci görüşme formu uygulanmıştır. Araştırma kullanılan modelleme etkinlikleri öğrencilerin akademik düzeyine ve alanlarına uygun olarak seçilmiş ve hazırlanmıştır. Araştırma sonucunda farklı alanlarda öğrenim gören öğrencilerin modelleme yeterlik düzeylerinin birbirine yakın olduğunu ortaya çıkmıştır. Mesleki matematik dersi gören alan öğrencilerinin diğer alan öğrencilerine göre modelleme etkinliklerinde yeterlik düzeylerinin daha iyi olduğu görülmüştür. Ancak öğrencilerin büyük çoğunluğu alanlarından bağımsız olarak üst düzey modelleme yeterliği sergileyememiştir. Bu durum matematiksel modelleme süreçlerinin ileri aşamalarında karşılaşılan ortak bir güçlük olduğunu göstermektedir. Uygulanan ön görüşme ve son görüşme formlarının sonucunda, öğrencilerin günlük yaşamdaki ve meslek yaşamlarındaki matematik kullanımına yönelik görüşlerinde derinlemesine bir değişim olduğu görülmüştür. Matematiksel modelleme etkinliklerine yönelik görüşlerinde öğrencilerinin çoğunluğunun modelleme etkinliklerini çok eğlenceli buldukları ve matematik derslerinde modelleme etkinliklerine yer verilmesi yönünde olduğudur.
Özet (Çeviri)
The research was started after getting the approval of the ethics committee dated 02/11/2023 with the reference number E-10017888-100-503152. This research aims to determine the mathematical modeling competency levels of 10th grade students studying in different fields at vocational and technical Anatolian high schools (MTAL) and to examine these competencies comparatively in the context of the fields in which the students are studying. A case study, one of the qualitative research methods, was used in the research. Students' mathematical modeling competency levels were measured using a scoring scale developed by the researcher, inspired by Ludwig and Xu's (2010) modeling competencies and Bukova Güzel's (2018) scoring rubric. A student interview form was administered before and after the modeling activities. The modeling activities used in the rese arch were selected and prepared according to the academic level and fields of the students. The results of the research revealed that the modeling competency levels of students studying in different fields were close to each other. It was observed that students in fields with vocational mathematics courses had better competency levels in modeling activities than students in other fields. However, the vast majority of students were unable to demonstrate a high level of modeling proficiency, regardless of their field. This indicates that this is a common difficulty encountered in the advanced stages of mathematical modeling processes. The results of the pre-interview and post-interview forms showed a profound change in students' views on the use of mathematics in their daily and professional lives. Regarding their views on mathematical modeling activities, the majority of students found modeling activities very enjoyable and were in favor of including modeling activities in mathematics lessons.