Trakya Üniversitesi Hastanesinde çalışan hemşirelerin periyodik sağlık bakımı ve tarama testleri hakkındaki görüşleri
Opinions of nurses working at Trakya University Hospital regarding periodic health care and screening tests
  1. Tez No: 1007987
  2. Yazar: HELİN KARLI AKGÖNÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ NEZİH DAĞDEVİREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: hemşire, kanser taraması, periyodik sağlık bakımı, bilgi, tutum, nurse, cancer screening, periodic health check-up, knowledge, attitude
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Trakya Üniversitesi Hastanesi'nde görev yapan hemşirelerin periyodik sağlık bakımı ve tarama testlerine yönelik bilgi ve tutumlarını belirlemek ve bu tutumları etkileyen faktörleri değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel tipte yapılmıştır. Araştırmada evrenin tamamına ulaşılması hedeflenmiş olup, çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 340 hemşire ile araştırma tamamlanmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan ve katılımcıların sosyodemografik özellikleri ile periyodik sağlık bakımı ve tarama testlerine ilişkin bilgi ve tutumlarını değerlendiren 65 soruluk anket formu kullanılarak 01.03.2025–30.06.2025 tarihleri arasında yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre hemşirelerin toplam bilgi puanı 40,01 ± 18,57 (Min: 0–Maks: 81; Medyan: 48) olarak belirlenmiş ve bilgi düzeylerinin genel olarak orta seviyede olduğu görülmüştür. Alt boyutlar incelendiğinde, erişkin–geriatrik dönem alt boyutu 19,57 ± 8,01, bebeklik ve çocukluk dönemi 16,03 ± 7,28 ve gebelik dönemi 5,46 ± 3,00 olarak saptanmıştır. Alkol kullanımı ile bilgi düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş ve alkol kullanan hemşirelerin bilgi düzeylerinin daha düşük olduğu belirlenmiştir. Düzenli egzersiz yapan hemşirelerin kanser taramalarına yönelik tutumları daha olumlu olurken, eğitim düzeyi açısından üniversite mezunu hemşirelerin tutum puanları lise mezunlarına göre daha düşük bulunmuştur. Katılımcıların önemli bir kısmı periyodik sağlık muayenesi yaptırmama nedeni olarak zaman yetersizliğini belirtmiştir. Sonuç olarak, hemşirelerin bilgi düzeyi ve yaşam tarzı özellikleri, kanser taramalarına yönelik tutumlarıyla ilişkilidir. Bu bulgular, sağlık çalışanlarının kendi sağlık davranışlarını güçlendirmesinin ve farkındalığın artırılmasının koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the knowledge and attitudes of nurses working at Trakya University Hospital regarding periodic health check-ups and screening tests, and to evaluate the factors affecting these attitudes. The study was descriptive and cross-sectional in design. The target population included all nurses in the hospital, and the study was completed with 340 nurses who voluntarily agreed to participate. Data were collected between March 1, 2025, and June 30, 2025, through face-to-face interviews using a 65-item questionnaire prepared by the researcher, assessing the participants' sociodemographic characteristics and knowledge and attitudes toward periodic health check-ups and screening tests. According to the study findings, the nurses' total knowledge score was 40.01 ± 18.57 (Min: 0 – Max: 81; Median: 48), indicating a generally moderate level of knowledge. Examination of the sub-dimensions revealed that the adult–geriatric period scored 19.57 ± 8.01, the infancy and childhood period 16.03 ± 7.28, and the pregnancy period 5.46 ± 3.00. A significant relationship was found between alcohol consumption and knowledge level, with nurses who consumed alcohol having lower knowledge scores. Nurses who exercised regularly exhibited more positive attitudes toward cancer screening, while university graduate nurses had lower attitude scores compared to those with a high school education. A considerable proportion of participants indicated lack of time as the main reason for not undergoing periodic health check-ups. In conclusion, nurses' knowledge levels and lifestyle characteristics are associated with their attitudes toward cancer screening. These findings suggest that strengthening healthcare workers' personal health behaviors and increasing awareness may contribute to the development of preventive health services.