Plazma presepsin düzeyinin sepsisin tanı ve prognozundaki önemi
The significance of plasma presepsin levels in the diagnosis and prognosis of sepsis
  1. Tez No: 1007988
  2. Yazar: OZAN KONAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, presepsin, mortalite, vazopressör ihtiyacı, Sepsis, presepsin, mortality, vasopressor requirement
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sepsis, yoğun bakım ünitelerinde sıklıkla karşılaşılan, yüksek morbidite ve mortalite ile karakterize bir klinik durumdur. Çok sayıda araştırmaya rağmen, sepsisli hastaların tanısı ve prognozunun belirlenmesi için ideal bir biyobelirteç henüz bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı serum presepsin düzeyinin sepsisin tanı ve prognozunu öngörmedeki rolünü araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01.11.2024–01.03.2035 tarihleri arasında Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi'ne sepsis tanısıyla yatırılan, 18 yaş üzerindeki hastalar dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, biyobelirteç düzeyleri, laboratuvar değerleri, hastalık şiddeti değerlendirme skorları, kültür sonuçları, mekanik ventilasyon (MV) ve vazopressor (VP) ihtiyacı ile mortalite durumu prospektif olarak kaydedilmiştir. Presepsin düzeyi ELISA yöntemiyle ölçülmüş; diğer biyobelirteçler, mortalite vazopressor ihtiyacı ve mekanik ventilasyon ihtiyacı arasında istatistiksel analiz yapılmıştır. Bulgular: Toplam 41 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların ortalama yaşı 71,49±14,69 olup %61 'i erkek %39 'u kadındır. Hastaların %24,4'ünde Üriner Sistem Enfeksiyonu, %34,1'inde Solunum Sistemi Enfeksiyonu, %14,6'sında Gastrointestinal Sistem Enfeksiyonu, %19,5'inde Hepatobiliyer Sistem Enfeksiyonu, %7,3'ünde Yumuşak Doku Enfeksiyonu geliştiği tespit edilmiştir. Kültürde üreme oranı %56,1 olarak kaydedildi. ( %36,6'sında kan kültüründe, %17,1'inde idrar kültüründe ve %2,4'ünde endotrakeal aspirasyon kültüründe). Gram boyama sonuçlarına göre, %63,6 gram negatif bakteri, %18,2 gram pozitif bakteri ve %18,2 oranında mantar üremesi tespit edildi. Kültür de üreme olan hastaların APACHE 2 skoru üreme olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksekti(p:0.46); idrar kültüründe üreme olan hastaların albümin değeri istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşüktü(p:0.02). Gram negatif bakteri üremesi olan hastaların MEWS skoru istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktü(p:0.032). Yapılan korelasyon analizinde CRP ile prokalsitonin arasında orta düzeyde pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu(p:0.000). Prokalsitonin ile Laktat arasında orta düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki(p:0.001); Prokalsitonin ile SOFA skoru arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişki bulundu(p:0.026).Evre 2 ABY gelişen hastaların PCT düzeyleri istatiksel olarak anlamlı derecede daha yüksekti(p:0.041).Presepsin düzeyi ve mortalite arasında ROC analizi yapıldı anlamlı bir cuttoff değeri bulunamadı(p:0.574),kit prospektüsündeki referans aralığına göre tüm hastalarda presepsin düzeyi normalin sütünde ölçüldü. Mekanik ventilasyon ihtiyacı olan hastaların Presepsin düzeyi istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksekti(p:0.038). Hastaların %46.3'ünde yoğunbakım mortalitesi gelişti. Mortalite gelişen hastaların APACHE 2, MEWS Skoru ve BUN değerleri istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek, albümin ve hastane yatış gün sayısı daha düşüktü(p<0.05). Hastaların %12.2 'sinde Mekanik Ventilasyon (MV) ihtiyacı gelişti.MV ihtiyacı olan hastaların Presepsin, SOFA, APACHE 2, MEWS Skoru ve LAKTAT değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olduğu tespit edildi(p<0.05).Hastaların %22 'sinde Vazopressor(VP) ihtiyacı geliştiği görüldü. VP ihtiyacı olan hastların Yaş,INR, SOFA, FiO2, APACHE-2, MEWS Skoru ve LAKTAT değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olduğu, Platelet değerlerinin daha düşük olduğu tespit edildi(p<0.05).Laktat/presepsin oranın Vazopressör ihtiyacı gelişen hastalarda istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olduğu tespit edildi(p:0.015). Sonuç: Bulgularımız; presepsin düzeyinin sepsis ve septik şok tanısında ve sepsis hastalarında mekanik ventilasyon ihtiyacını öngörmede yararlı olabileceğini fakat prognoz ve mortaliteyi öngörmede etkisinin yetersiz olduğunu göstermektedir
Özet (Çeviri)
Objective: Sepsis is a clinical condition frequently encountered in intensive care units, characterized by high morbidity and mortality. Despite numerous studies, the ideal biomarker for the diagnosis and prognosis of sepsis patients is still unknown. The aim of this study is to investigate the role of serum presepsin levels in predicting the diagnosis and prognosis of sepsis. Materials and Methods: The study included patients over 18 years of age who were admitted to the Internal Medicine Intensive Care Unit with a diagnosis of sepsis between 01.11.2024 and 01.03.2035. Demographic characteristics, biomarker levels, laboratory values, disease severity scores, culture results, mechanical ventilation (MV) and vasopressor (VP) requirements, and mortality status of the patients were recorded prospectively. Presepsin levels were measured using the ELISA method; statistical analyses were performed between presepsin and other biomarkers, mortality, vasopressor requirement, and mechanical ventilation requirement. Results: A total of 41 patients were included in the study. The mean age of the patients was 71.49±14.69, 61% were male and 39% were female. Infection foci were identified as urinary tract infection in 24.4%, respiratory system infection in 34.1%, gastrointestinal system infection in 14.6%, hepatobiliary system infection in 19.5%, and soft tissue infection in 7.3% of the patients. The culture positivity rate was recorded as 56.1% (36.6% in blood culture, 17.1% in urine culture, and 2.4% in endotracheal aspiration culture). According to Gram staining, 63.6% were gram-negative bacteria, 18.2% gram-positive bacteria, and 18.2% fungi. The APACHE II score of culture-positive patients was statistically significantly higher than those without growth; albumin levels were significantly lower in patients with positive urine culture. MEWS scores were statistically significantly lower in patients with gram-negative bacterial growth. Correlation analysis showed a moderate positive and statistically significant relationship between CRP and procalcitonin, a moderate positive and significant relationship between procalcitonin and lactate, and a statistically significant positive relationship between procalcitonin and SOFA score. PCT levels were statistically significantly higher in patients who developed stage 2 AKI. ROC analysis between presepsin levels and mortality did not reveal a significant cutoff value; however, according to the reference range in the kit prospectus, presepsin levels were measured above normal in all patients. Presepsin levels were statistically significantly higher in patients requiring mechanical ventilation. ICU mortality developed in 46.3% of the patients. Patients who developed mortality had statistically significantly higher APACHE II, MEWS score, and BUN values, while albumin and length of hospital stay were lower. Mechanical ventilation was required in 12.2% of patients. In these patients, presepsin, SOFA, APACHE II, MEWS score, and lactate levels were found to be statistically significantly higher. Vasopressor requirement developed in 22% of the patients. In these patients, age, INR, SOFA, FiO₂, APACHE II, MEWS score, and lactate levels were statistically significantly higher, while platelet levels were lower. The lactate/presepsin ratio was found to be statistically significantly higher in patients requiring vasopressors. Conclusion: Our findings indicate that presepsin levels may be useful in the diagnosis of sepsis and in predicting the need for mechanical ventilation in sepsis patients, but they are insufficient in predicting prognosis and mortality.