Preeklampsi profilaksisi amaçlı aspirin başlanan gebelerde obstetrik ve perinatal sonuçların retrospektif analiz ile değerlendirilmesi
Retrospective analysis of obstetric and perinatal outcomes in pregnant women initiated on aspirin for preeclampsia prophylaxis
- Tez No: 1008009
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA VURAL YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Aspirin, Gebelik, Perinatal Mortalite, Preeklampsi, Risk Faktörleri, Aspirin, Pregnancy, Perinatal Mortality, Preeclampsia, Risk Factors
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, preeklampsi profilaksisi amacıyla düşük doz aspirin (ASA) başlanan yüksek riskli gebelerde aspirin başlama haftası ve dozunun preeklampsi gelişimi ile ilişkisi değerlendirilmiş; ayrıca perinatal sonuçlar üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif ve gözlemsel olarak planlanan bu çalışmada, 1 Ocak 2023 – 31 Mayıs 2025 tarihleri arasında antenatal takibi yapılan ve preeklampsi profilaksisi amacıyla ASA başlanmış gebeler incelenmiştir. En az bir preeklampsi risk faktörü bulunan, aspirin başlama haftası ve dozu kayıtlı olan ve gebeliği doğum ile sonuçlanan olgular dahil edilmiştir. Preeklampsi dışı endikasyonla aspirin başlanan veya klinik verileri eksik olan hastalar dışlanmıştır. İstatistiksel analizlerde uygun testler kullanılmış, preeklampsi gelişim zamanı Kaplan–Meier ve Cox regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Toplam 280 yüksek riskli gebenin 101'inde (%36,1) preeklampsi gelişmiştir. Demografik özellikler açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Aspirin başlama haftası preeklampsi gelişimi ile ilişkili bulunmamıştır. Bununla birlikte aspirin profilaksisi uygulanan yüksek riskli gebelerde preeklampsi gelişmeyen grupta doğum haftasının daha ileri, doğum ağırlığının daha yüksek olduğu; 1. ve 5. dakika APGAR skorlarının daha iyi seyrettiği gözlenmiştir. Ayrıca perinatal ölüm oranı preeklampsi gelişmeyen grupta daha düşüktür. Sonuç: Yüksek riskli olduğu için aspirin başlanan gebelerden oluşan çalışma grubumuzda, aspirin kullanımına rağmen preeklampsi gelişimi açısından değerlendirilen risk faktörleri arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Bununla birlikte, aspirin profilaksisine rağmen preeklampsi gelişimine katkıda bulunabilecek faktörlerin ortaya konulabilmesi için daha geniş örneklemli, prospektif ve randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır. Ayrıca, preeklampsi gelişimine zemin hazırlayan mekanizmaların ve hastalığın patogenezinin daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla kapsamlı araştırmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between aspirin initiation week and dose with the development of preeclampsia in high-risk pregnant women receiving low-dose aspirin (ASA) for preeclampsia prophylaxis, and to investigate its effects on perinatal outcomes. Materials and Methods: This retrospective observational study included pregnant women who received ASA for preeclampsia prophylaxis and were followed between January 1, 2023 and May 31, 2025. Women with at least one risk factor for preeclampsia, with documented aspirin initiation week and dose, and whose pregnancies resulted in delivery were included. Patients who received aspirin for indications other than preeclampsia prophylaxis or had incomplete clinical data were excluded. Appropriate statistical tests were used, and time to development of preeclampsia was evaluated using Kaplan–Meier survival analysis and Cox proportional hazards regression models. Results: Among 280 high-risk pregnant women, preeclampsia developed in 101 (36.1%). No significant differences were found between groups in terms of demographic characteristics. Aspirin initiation week was not associated with the development of preeclampsia. However, in high-risk women receiving aspirin prophylaxis, those who did not develop preeclampsia had a higher gestational age at delivery, greater birth weight, and better 1st and 5th minute APGAR scores. Additionally, perinatal mortality was lower in the non-preeclampsia group. Conclusion: In our study population consisting of high-risk pregnant women who were initiated on aspirin prophylaxis, no significant difference was observed among the evaluated risk factors in terms of the development of preeclampsia despite aspirin use. However, larger-scale, prospective, randomized controlled studies are needed to identify the factors that may contribute to the development of preeclampsia despite aspirin prophylaxis. Furthermore, comprehensive research is required to better elucidate the underlying mechanisms and the pathogenesis of preeclampsia.