Romatoid artrit tedavisinde rituksimab veya abataceptin etkinliği ve güvenirliliği retrospektif çalışma
Efficacy and safety of rituximab or abatacept in the treatment of rheumatoid arthritis; retrospective study
  1. Tez No: 1008263
  2. Yazar: ÖZGÜR ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT KİRAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, Romatoloji, Rheumatology
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Romatoid artrit eklem inflamasyonu ve hasarıyla giden otoimmün bir hastalıktır. Romatoid artrit tedavisinde kılavuzlar yenilenmesine rağmen antiTNF dirençli hastalarda hangi ilacın seçileceği henüz ortaya konmamıştır. Bu çalışma Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi romatoloji bilim dalı polikliniğinde temmuz 2007 ile mart 2013 tarihleri arasında takip edilen, 1987 American College of Rheumatology (ACR) kriterlerine uyan romatoid artrit hastalarından 86 rituksimab ve 27 abatacept alan hastaların verilerinin retrospektif incelenmesi ile yapılmıştır. Hastaların başlangıç ve takip romatoid faktör (RF), anti-siklik sitrulin peptid (anti-CCP), globulin, eritrosit sedimentasyon hızı (ESR), c reaktif protein (CRP), hastalık aktivite skoru 28 (DAS28) değerleri, hasta global vizuel analog skala (VAS) ve doktor global VAS değeri, sağlık değerlendirme anketi (HAQ) skoru, şiş ve hassas eklem sayısı ve başlangıç el-ayak grafisindeki erozyon varlığı ve hastalarda görülen yan etkiler kaydedildi. Hastalar temelde anti-TNF ilaç kullanması durumuna göre de ikiye ayrıldı. Rituksimab alan hastalarda ilk 6 aylık kontrolde HAQ skoru ve antiCCP değeri dışında tüm değerlerde istatiksel anlamlı iyileşme saptandı. Akut faz cevabında iyileşmenin 6. kontrolde dahi devam ettiği gözlendi. Hasta global VAS skorunun hesaba katılmadığı DAS28-3 ESR ve CRP değerlerinde 5 kontrolde anlamlı düşüş saptandı. Rituksimab alan hastaların takip süresi boyunca sadece 1 hasta (%1) ampiyem sonrası ölmüştür. %6 oranında görülen alerji dışında önemli yan etki saptanmamıştır. Hastaların 6 aylık takip oranı %92, 1 yıllık takip oranı ise % 76 olarak geldi. Önemli randomize kontrollü çalışmalar ve biyolojik kayıt sistemleriyle karşılaştırıldığında rituksimab etkin ve güvenilir bulunmuştur. Abatacept alan hastaların verileri de benzer şekilde incelenmiştir. Hasta sayısının az olmasına rağmen ilk kontrolde akut faz cevabında, şiş ve hassas eklem sayısı ve DAS28- 3 değerlerinde anlamlı azalma saptanmıştır. Bununla birlikte %11 infüzyon reaksiyonları dışında ciddi yan etkiyle karşılaşılmamıştır. Sonuç olarak rituksimab ve abatacept romatoid artrit tedavisinde etkili ve güvenilir bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ÖZÇELİK Ö., Efficacy and safety of rituximab or abatacept in the treatment of rheumatoid arthritis: retrospective study, Ankara, 2013 Rheumatoid arthritis is an autoimmune disease that characterised with inflammation and damage of joints. It is not clear that which drug will be chosen when there is resistance to anti-TNF drugs, however guidelines of rheumatoid arthritis treatment are updated. This study included, 113 rheumatoid arthritis patients who were matching 1987 ACR criteria and referred to Hacettepe University Medicine Faculty between july 2007 and march 2013, 86 of them used rituximab and 27 of them used abatacept. Data of patient was analysed retrospectively. Rheumatoid factor, anti-CCP, globulin, sedimentation, CRP, DAS28 scores, patient global VAS and doctor global VAS score, HAQ score, swollen and tender joint count, and baseline erosion status of hand-foot x-ray were noted in baseline and follow-up. Patients basically were divided into two groups according to anti-TNF drug use. There was improvement in all parametres of patient using rituximab except HAQ score and anti-CCP in first six mount control. Acute phase response improvement were even achieved in sixth control of rituximab. DAS28-3 ESR and CRP in which patient global VAS score is not counted, was improved statistically significant during five control. Only one patient died because of empyema. There was no serious adverse event with the exception of allergic reactions in %6 of patients. Six mounts follow up ratio was % 92 and one year follow up was %76. When compared with randomised controlled trials and biological registry we found that rituximab is efficient and safe. Patient using abatacept were also analysed like rituximab. Although there was fewer patient, we found statistically significiant improvement of acut phase response, tender and swollen joint count, DAS28- 3 scores in first control of 3-6 mounts. There was no serious reactions except acute infusion reactions of % 11 patient. In conclusion, we found that abatacept or rituximab is efficient and safe in rheumatoid arthritis treatment both in antiTNF and non-biological DMARD resistance.