Eş zamanlı ve sıralı koklear implantasyonun yaşam kalitesine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of simultaneous and sequential cochlear implantation on qualityof life
  1. Tez No: 1008264
  2. Yazar: RECEP KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAZİYE ARMAĞAN İNCESULU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Bilateral koklear implantasyon, yaşam kalitesi, Bilateral cochlear implantation, quality of life
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, eş zamanlı ve sıralı bilateral koklear implantasyon uygulanan çocuklarda işitsel işlevselliğin yaşam kalitesine yansıyan boyutlarını, konuşma algısı, uzaysal işitme ve işitme kalitesi alt boyutları üzerinden karşılaştırmak ve bu parametreler ile ilişkili klinik ve demografik faktörleri değerlendirmektir. Çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan ve bilateral koklear implant uygulanmış toplam 111 pediatrik hasta dahil edilmiştir. Hastalar, implantasyon stratejilerine göre eş zamanlı ve sıralı bilateral koklear implant gruplarına ayrılmıştır. İşitsel işlevsellik; konuşma algısı, uzaysal işitme ve işitme kalitesi alt boyutlarını içeren bir değerlendirme ölçeği ile değerlendirilmiştir. Ayrıca implantasyon yaşı, iki implant arasındaki süre, koklear implant kullanım süresi, ameliyat öncesi işitme cihazı kullanım süresi, rehabilitasyon süresi ve ebeveyn eğitim düzeyinin ölçek skorları ile ilişkisi analiz edilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalarda, konuşma algısı ve işitme kalitesine ait bazı maddelerde sıralı bilateral koklear implant grubunun daha yüksek skorlar gösterdiği, uzaysal işitme alt ölçeğinde ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadığı saptanmıştır. İşitsel işlevsellik skorları ile implantasyon yaşı, rehabilitasyon süresi, koklear implant kullanım süresi ve iki implant arasındaki süre arasında anlamlı ilişkili olduğu görülmüştür. Ameliyat öncesi işitme cihazı kullanım süresinin ise işitsel işlevsellik üzerindeki etkisinin sınırlı olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, eş zamanlı ve sıralı bilateral koklear implantasyon uygulanan çocuklarda işitsel işlevselliğin, implantasyon stratejisinin yanı sıra işitsel deneyim süresi, rehabilitasyon süreci ve bireysel çevresel faktörlerin etkileşimi ile şekillendiğini göstermektedir. Bulgular, koklear implantlı çocukların izleminde işitsel işlevselliğe odaklanan bütüncül değerlendirme yaklaşımlarının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the quality-of-life–related aspects of auditory functioning in children who underwent simultaneous and sequential bilateral cochlear implantation, through the subdomains of speech perception, spatial hearing, and hearing quality, and to evaluate the clinical and demographic factors associated with these parameters. A total of 111 pediatric patients who met the inclusion criteria and received bilateral cochlear implants were included in the study. The patients were divided into simultaneous and sequential bilateral cochlear implantation groups according to the implantation strategy. Auditory functioning was assessed using an evaluation scale comprising the subdomains of speech perception, spatial hearing, and hearing quality. In addition, the relationships between scale scores and implantation age, inter-implant interval, duration of cochlear implant use, preoperative hearing aid use, rehabilitation duration, and parental education level were analyzed. In intergroup comparisons, the sequential bilateral cochlear implant group demonstrated higher scores in some items related to speech perception and hearing quality, whereas no statistically significant difference was observed between the groups in the spatial hearing subscale. Auditory functioning scores were found to be significantly associated with age of implantation, rehabilitation period, duration of cochlear implant use, and the inter-implant interval. In contrast, the effect of duration of preoperative hearing aid use on auditory functioning was limited. In conclusion, this study demonstrates that auditory functioning in children with simultaneous or sequential bilateral cochlear implantation is shaped not only by the implantation strategy but also by the interaction of auditory experience duration, rehabilitation process, and individual environmental factors. These findings highlight the importance of holistic assessment approaches focusing on auditory functioning in the follow-up of children with cochlear implants.