Üç boyutlu yazıcı ile üretilen kalıcı kuron restorasyonların tamirinde farklı yaşlandırma sürelerinin bağlanma dayanımına etkisi
The effect of different aging periods on bond strength in the repair of permanent crown restorations fabricated by three-dimensional printing
- Tez No: 1008539
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAN GÖNÜLOL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Yüzey tamir İşlemleri, Termal yaşlandırma, Bağlanma dayanımı, Surface repair treatments, Thermal aging, Bond strength
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
ÜÇ BOYUTLU YAZICI İLE ÜRETİLEN KALICI KURON RESTORASYONLARIN TAMİRİNDE FARKLI YAŞLANDIRMA SÜRELERİNİN BAĞLANMA DAYANIMINA ETKİSİ Amaç: Bu çalışmamızın amacı, farklı yüzey tamir işlemlerinin ve farklı yaşlandırma sürelerinin 3B yazıcı ile üretilen kalıcı kuron restorasyonlar üzerindeki makaslama bağlanma dayanımına etkisini incelemektir. Materyal-Metot: Bu in vitro çalışmada 3B yazıcı (Form 3B, Formlabs, ABD) cihazında 120 adet (10 × 2 mm) disk şeklinde örnek üretilmiştir. Tüm örnekler, rastgele 4 ayrı grupta yüzey tamir işlemlerine (Al₂O₃ ile kumlama, frezleme ve %37 ortofosforik asit ile asitleme) göre ayrılmıştır. 4. grup kontrol grubu olacağından herhangi bir yüzey işlemi yapılmamıştır. Tüm örneklere silan (G-Multi Primer, GC, USA) uygulanmıştır. Ardından adeziv ajan (G-Premio Universal Bond, GC, Japonya)] uygulanmıştır. Tamir materyali olarak yüksek dolduruculu akışkan kompozit olan G-aenial Universal Flo (GC, Japonya) kullanılmıştır. Her bir grup kendi içerisinde rastgele 3 ayrı alt gruba ayrılıp 55°C (+/−2°C) ve 5°C (+/−2°C) sıcaklıklarda sırasıyla 1000, 5000 ve 15000 termal yaşlandırmaya tabi tutulmuştur. Bağlanma dayanımı testi üniversal test cihazı ile gerçekleştirilmiştir. Stereomikroskop kullanılarak başarısızlık tipleri değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizde Two-way ANOVA ve Tukey çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır (p<0,05). Bulgular: Yüzey tamir işlemlerinin genel ortalamaları karşılaştırıldığında, kumlama grubu en yüksek bağlanma dayanımı değerlerini göstermiştir (18,69±5,00 MPa) ve hem kontrol (12,55±3,74 MPa) hem de asitleme (14,18±3,80 MPa) gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,05). Yaşlandırma sürelerinin bağlanma dayanımı üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamıştır (p >0.05). Sonuç: 3B yazıcı ile üretilen daimi kuronların ağız içi tamir işlemleri için kumlama işlemi tercih edilmelidir. 3B yazıcı ile üretilen kalıcı kuron restorasyonlarda 1000, 5000 ve 15000 termal siklus uygulamaları bağlanma dayanımını anlamlı düzeyde etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF DIFFERENT AGING PERIODS ON BOND STRENGTH IN THE REPAIR OF PERMANENT CROWN RESTORATIONS FABRICATED BY THREE-DIMENSIONAL PRINTING Aim: The aim of this study was to investigate the effects of different surface repair treatments and different aging periods on the shear bond strength of permanent crown restorations fabricated using three-dimensional (3D) printing technology. Material-Method: In this in vitro study, 120 disc-shaped specimens (10 × 2 mm) were fabricated using a 3D printer (Form 3B, Formlabs, USA). Specimens were randomly assigned to four groups according to surface repair protocols: airborne-particle abrasion with Al₂O₃, bur roughening, 37% orthophosphoric acid etching, and a control group with no surface treatment.All specimens received a silane coupling agent (G-Multi Primer, GC, USA) followed by an adhesive (G-Premio Universal Bond, GC, Japan). A highly filled flowable composite (G-ænial Universal Flo, GC, Japan) was used for repair. Each group was subdivided and subjected to 1000, 5000, or 15,000 thermal cycles between 5°C (±2°C) and 55°C (±2°C).Shear bond strength was measured using a universal testing machine, and failure modes were analyzed under a stereomicroscope. Data were analyzed using two-way ANOVA and Tukey's post hoc test (p < 0.05). Results: When the overall mean bond strength values of the surface repair treatments were compared, the sandblasting group exhibited the highest bond strength values (18.69 ± 5.00 MPa) and was found to be statistically significantly higher than both the control (12.55 ± 3.74 MPa) and acid-etching (14.18 ± 3.80 MPa) groups (p < 0.05). Aging durations did not have a statistically significant effect on bond strength (p > 0.05). Conclusion:Sandblasting should be preferred for intraoral repair procedures of permanent crowns fabricated by 3D printing. In permanent crown restorations fabricated using a 3D printer, the application of 1000, 5000, and 15,000 thermal cycles does not significantly affect the bond strength.