Elektroeğirme yöntemiyle bor karbür takviyeli poliakrilonitril nanoliflerin üretimi ve yapısal, termal ve mekanik özelliklerinin incelenmesi
Fabrication of boron carbide-reinforced polyacrylonitrile nanofibers via electrospinning and ınvestigation of their structural, thermal, and mechanical properties
  1. Tez No: 1008675
  2. Yazar: MUSTAFA GÖRGÜLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ÜLKÜ METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Bor karbür, poliakrilonitril, nanofiber, giyilebilir zırh, elektroeğirme, Boron carbide, polyacrylonitrile, nanofiber, wearable armor, electrospinning
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
Özet
Ocak 2026, 54 Sayfa Bu çalışmada, B4C/PAN kompozit nanolifler, farklı B4C derişimlerini (%1–20) içeren PAN çözeltilerinin elektro-eğirme yöntemiyle, optimize edilmiş işlem koşullarında (18 kV voltaj, 12 cm iğne-toplayıcı mesafesi, 1,0 mL/saat akış hızı) hazırlanmıştır. Nanoliflerin yapısal ve kimyasal özellikleri FTIR ve Raman spektroskopisi ile değerlendirilmiş, termal davranışları ise TGA analizi ile incelenmiştir. Mekanik özellikleri ise, çekme ve sertlik testleri ile değerlendirilmiştir. Artan B4C içeriği, daha yüksek bozunma sıcaklıkları ve azalan toplam kütle kaybı sergileyerek PAN nanoliflerin termal kararlılığını artırmıştır. Saf PAN'da %57 olan kütle kaybı, %20 B4C içeren PAN örneğinde %28'e düşmüştür. Bu sonuç, B4C'nin yüksek sıcaklıklarda polimer yapısını güçlendirdiğini göstermektedir. Yapısal ve morfolojik karakterizasyondan elde edilen bulgular B4C'nin yalnızca termal direnci artırmakla kalmayıp aynı zamanda polimer matrisiyle kimyasal olarak bütünleştiğini, B4C'ün homojen olarak nanolif yapısında katıldığını göstermiştir. Ayrıca, artan B4C takviye oranı ile birlikte Shore D sertliğin ve çekme mukavemetinin arttığı, morfolojik, yapısal, termal ve mekanik özellikler birlikte değerlendirildiğinde kütlece %7,0 B4C içeren PAN nanoliflerin en uygun kompozit sistem olarak öne çıktığı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
For this purpose, B₄C/PAN composite nanofibers were prepared by electrospinning PAN solutions containing different B₄C concentrations (1–20%) under optimized processing conditions (18 kV voltage, 12 cm needle-collector distance, 1.0 mL/h flow rate). The structural and chemical properties of the nanofibers were evaluated by FTIR and Raman spectroscopy, and their thermal behavior was investigated by TGA analysis. Its mechanical properties have been evaluated by tensile and hardness tests. Increased B4C content has enhanced the thermal stability of PAN nanofibers, as evidenced by higher decomposition temperatures and reduced total mass loss. The mass loss, which was 57% in pure PAN, decreased to 28% in the PAN sample containing 20% B4C. This result demonstrates that B4C strengthens the polymer structure at high temperatures. Findings from structural and morphological characterization show that B4C not only increases thermal resistance but also chemically integrates with the polymer matrix, indicating that B4C is homogeneously incorporated into the nanofiber structure. Furthermore, it was determined that the Shore D hardness and tensile strength increased with the increasing B4C reinforcement ratio. When the morphological, structural, thermal, and mechanical properties were evaluated together, PAN nanofibers containing 7.0% B4C by mass were found to be the most suitable composite system.