Ordu'da geleneksel olarak yetiştirilen karalahananın (brassica oleraceae L. var. acephala dc.) bazı makro ve mikro besin elementi konsantrasyonlarının belirlenmesi
Determination of some macro and micro nutrient concentrations of traditionally grown kale (brassica oleraceae L. var. acephala dc.) in Ordu
  1. Tez No: 1008676
  2. Yazar: İBRAHİM ETEM TUNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel Gıda, Katyon Antagonizmi, Nitrat Birikimi, Functional Food, Cation Antagonism, Nitrate Accumulation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Ordu yöresinde yaygın olarak yetiştirilen ve bölge halkının beslenmesinde önemli bir yer tutan karalahana bitkisinin besin elementleri durumunu ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Araştırma kapsamında, Ordu il merkezi ve ilçelerindeki üretici bahçelerini temsil eden 66 farklı lokasyondan yaprak örnekleri toplanmıştır. Laboratuvar ortamında hazırlanan örneklerde; Azot (N), Fosfor (P), Potasyum (K+), Kalsiyum (Ca++), Magnezyum (Mg++), Demir (Fe++), Bakır (Cu++), Çinko (Zn++) ve Mangan (Mn++) konsantrasyonları belirlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, örneklerin %89.4'ünde azot seviyesinin referans değerlerin üzerinde olduğu ve bu durumun yapraklarda nitrat birikimi riski oluşturabileceği tespit edilmiştir. Makro elementlerdeki dengesizlik, yüksek potasyum (%3.43) seviyelerinin yarattığı katyon antagonizmi ile birleşerek kalsiyum (%83.3 noksan) ve magnezyum (%98.5 noksan) beslenmesini ciddi oranda kısıtlamıştır. Mikro elementler açısından değerlendirildiğinde; ortalama 22.56 mg kg⁻¹ saptanan Bakır (Cu) konsantrasyonunun örneklerin %72.3'ünde sınır değerleri aştığı belirlenmiştir. Buna karşın, Mangan (Mn) (ort. 35.71 mg kg⁻¹) içeriğinde herhangi bir toksisiteye rastlanmamış; Çinko (Zn) ise ortalama 28.38 mg kg⁻¹ değeri ile popülasyonun büyük kısmında (%83.3) yeterli düzeyde bulunmuştur. Sonuç olarak; azotlu gübrelemeye bağlı nitrat riski ve lokal bakır yükseklikleri tespit edilmiş olsa da sahip olduğu yüksek Demir (Fe) ve Çinko (Zn) potansiyeli göz önüne alındığında, Ordu yöresinde yetiştirilen karalahananın genel tüketiminde bir sorun olmadığı ve insan beslenmesi açısından değerli bir kaynak niteliği taşıdığı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the nutritional status of kale, a traditional vegetable widely cultivated in the Ordu region and integral to the local diet. For this purpose, leaf samples were collected from 66 different locations representing producer gardens across Ordu city center and its districts. The samples were analyzed to determine the concentrations of Nitrogen (N), Phosphorus (P), Potassium (K), Calcium (Ca), Magnesium (Mg), Iron (Fe), Copper (Cu), Zinc (Zn), and Manganese (Mn). The analysis results indicated that nitrogen levels exceeded reference values in 89.4% of the samples, suggesting a potential risk of nitrate accumulation in the leaves. Imbalances in macro-elements, combined with cation antagonism caused by high potassium levels (3.43%), significantly limited calcium (83.3% deficient) and magnesium (98.5% deficient) nutrition. Regarding micro-elements, Copper (Cu) concentration (avg. 22.56 mg kg⁻¹) exceeded limit values in 72.3% of the samples. In contrast, no toxicity was observed in Manganese (Mn) content (avg. 35.71 mg kg⁻¹) , and Zinc (Zn) levels (avg. 28.38 mg kg⁻¹) were found to be sufficient in the majority of the population (83.3%). In conclusion, despite the identified risks of nitrate due to nitrogen fertilization and local copper elevations, considering its high Iron (Fe) and Zinc (Zn) potential, it is determined that general consumption of kale grown in the Ordu region poses no problem and it remains a valuable source for human.