Dental amalgam dolgular ile nörodejenerasyon arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between dental amalgam fillings and neurodegeneration
  1. Tez No: 1008801
  2. Yazar: SEZEN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKER TEKİN ERGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental amalgam, Nörodejenerasyon, Ekspozom, Cıva nörotoksisitesi, Dental amalgam, Neurodegeneration, Exposome, Mercury neurotoxicity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, dental amalgam restorasyonlardan kaynaklanan cıva maruziyeti ile nörodejeneratif süreçler arasındaki ilişkiyi bilimsel literatür ışığında ele almaktadır. Araştırmada; nörodejeneratif hastalıkların multifaktöriyel doğası kapsamında, çevresel toksinlerin önemli bir bileşeni olan ağır metallerin, özellikle de cıvanın patogenezdeki rolü tartışılmaktadır. Çalışmanın amacı, dental amalgam kaynaklı cıva maruziyeti ile nörodejenerasyon arasındaki ilişkinin analitik ve bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmesidir. Bu doğrultuda, restoratif diş hekimliği ile nörobilim disiplinlerinin kesişiminde yer alan bulgular karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. PubMed, ScienceDirect ve Web of Science gibi veri tabanlarında yer alan; 2000-2025 yılları arasında yayımlanmış ve belirlenen kriterleri karşılayan 18 özgün çalışma incelenmiştir. Elde edilen bulgular, söz konusu ilişkiye dair literatürde heterojen ve çelişkili sonuçlar bulunduğunu göstermektedir. Çalışmaların yarısında anlamlı bir korelasyon rapor edilmezken; diğer yarısında, özellikle genetik yatkınlığı olan bireylerde ve post-mortem beyin dokusu analizlerinde anlamlı ilişkiler bulgulanmıştır. Sonuç olarak, mevcut veriler dental amalgam ile nörodejenerasyon arasında kesin bir nedensel ilişki ortaya koymak için yeterli değildir; dolayısıyla bireysel duyarlılık, maruziyet düzeyi ve zaman faktörlerini dikkate alan uzun süreli çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır. Dental amalgamın kümülatif bir nörotoksik risk faktörü olabileceği öngörüsünden yola çıkarak; klinik kararlarda bireysel genetik duyarlılıkların dikkate alınması ve proaktif yaklaşımların benimsenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the relationship between mercury exposure originating from dental amalgam restorations and neurodegenerative processes in the light of the scientific literature. Within the scope of multifactorial nature of neurodegenerative diseases, the potential role of heavy metals, specifically mercury, as an important component of environmental toxins in disease pathogenesis is discussed. The aim of the study is to evaluate the association between mercury exposure derived from dental amalgam and neurodegeneration through an analytical and integrative approach. In this context, findings at the intersection of restorative dentistry and neuroscience were comparatively analyzed. A total of 18 original studies published between 2000 and 2025, identified in databases such as PubMed, ScienceDirect, and Web of Science and meeting predefined criteria, were examined. The findings indicate that the literature presents heterogeneous and conflicting results regarding the relationship between mercury exposure from dental amalgam and neurodegeneration. While half of the studies reported no significant correlation, the other half found significant associations, particularly in individuals with genetic susceptibility and in post-mortem brain tissue analyses. In conclusion, the current data are insufficient to establish a definitive causal relationship between dental amalgam and neurodegeneration. Therefore, long-term studies considering individual susceptibility, exposure levels and temporal factors are required. With the premise that dental amalgam may represent a cumulative neurotoxic risk factor, it is recommended that individual genetic susceptibility be considered in clinical decision-making processes and proactive approaches be adopted.