Hemşirelerin kültürlerarası duyarlılıklarının hasta mahremiyetine ve bakım davranışına etkisi
The effect of nurses intercultural sensitii̇ty on patient privacy and care behavi̇ors
  1. Tez No: 1008802
  2. Yazar: NİHAL SOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİMGE ZEYNELOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım Davranışı, Hasta Mahremiyeti, Kültür, Kültürlerarası Hemşirelik, Kültürlerarası Duyarlılık, Care Behavior, Patient Privacy, Culture, Intercultural Nursing, Intercultural Sensitivity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, doğum ve kadın hastalıkları birimlerinde görev yapan hemşirelerin kültürlerarası duyarlılık düzeylerinin hasta mahremiyeti ve bakım davranışları üzerindeki etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikteki bu çalışma, Gaziantep ilinde kadın sağlığı hizmeti sunan beş sağlık kuruluşunda yürütüldü. Araştırmanın evrenini, ilgili birimlerde en az bir yıldır çalışan 249 hemşire oluşturdu; örneklemi çalışmaya katılmayı kabul eden 202 hemşire ile yürütüldü. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği (KDÖ), Hasta Mahremiyet Ölçeği (HMÖ) ve Bakım Davranışları Ölçeği-24 (BDÖ-24) kullanılarak 15 Eylül 2024–1 Mart 2025 tarihleri arasında toplandı. Verilerin analizi SPSS for Windows 25.0 programı kullanılarak yapıldı. Araştırma bulgularına göre hemşirelerin kültürlerarası duyarlılık (82,55±10,06), hasta mahremiyeti (4,43±0,57) ve bakım davranışları (5,20±0,77) puan ortalamalarının yüksek düzeyde olduğu belirlendi. Kültürlerarası duyarlılık ile hasta mahremiyeti ve bakım davranışları arasında pozitif yönlü, orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler saptandı.(p<0.05) Kültürlerarası duyarlılığın hemşirelik bakımı ve hastaların mahremiyetiyle yakından ilişkili olduğu; çok kültürlü hasta popülasyonunun yoğun olduğu kadın sağlığı alanlarında bu duyarlılığın güçlendirilmesinin nitelikli bakımın sağlanması açısından önemli olduğu sonucuna varıldı. Sonuç olarak, doğum ve kadın hastalıkları birimlerinde görev yapan hemşirelerin kültürlerarası duyarlılık düzeylerinin hasta mahremiyetinin korunması ve bakım davranışlarının niteliği üzerinde belirleyici bir rol oynadığı; bu doğrultuda, hemşirelere yönelik kültürlerarası duyarlılığı artırmayı hedefleyen hizmet içi eğitim programlarının yaygınlaştırılması ve bu konunun hemşirelik eğitim müfredatına sistematik olarak entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of intercultural sensitivity levels of nurses working in obstetrics and gynecology units on patient privacy and care behaviors. This descriptive and cross-sectional study was conducted in five healthcare institutions providing women's health services in Gaziantep province. The study population consisted of 249 nurses who had been working in the relevant units for at least one year; the sample was conducted with 202 nurses who agreed to participate in the study. Data were collected between September 15, 2024 and March 1, 2025 using a Personal Information Form, the Intercultural Sensitivity Scale (ISS), the Patient Privacy Scale (PPS), and the Care Behaviors Scale-24 (CBS-24). Data analysis was performed using SPSS for Windows 25.0. According to the research findings, nurses were found to have high mean scores in intercultural sensitivity (82.55±10.06), patient privacy (4.43±0.57), and care behaviors (5.20±0.77). A positive, moderate, and statistically significant correlation was found between intercultural sensitivity and patient privacy and care behaviors (p<0.05). It was concluded that intercultural sensitivity is closely related to nursing care and patient privacy; strengthening this sensitivity in women's health areas with a high concentration of multicultural patient populations is important for providing quality care. In conclusion, the level of intercultural sensitivity of nurses working in obstetrics and gynecology units plays a decisive role in protecting patient privacy and the quality of care behaviors; accordingly, it is recommended that in-service training programs aimed at increasing intercultural sensitivity for nurses be widespread and that this issue be systematically integrated into the nursing education curriculum.