Ahsun Doğum Algısı Ölçeği'nin geliştirilmesi ve yapılan planlı eğitimin doğum algısı, doğum korkusu ve doğuma hazır oluşluğa etkisi
Development of the Ahsun Perception of Childbirth Scale and the effect of planned education on perception of childbirth, fear of childbirth and readiness for childbirth
- Tez No: 1008892
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY ÜNSAL ATAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: doğum algısı, doğum korkusu, doğuma hazır oluşluk, ölçek geliştirme, doğuma hazırlık eğitimi, birth perception, fear of childbirth, readiness for childbirth, scale development, childbirth preparation education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, kadınların doğuma yönelik algılarını değerlendirmeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı geliştirmek ve bu doğrultuda planlanan doğuma hazırlık eğitiminin gebelerin doğum algısı, doğum korkusu ve doğuma hazır oluşluk düzeyleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma iki aşamalı olarak yürütülmüştür. Birinci aşama metodolojik tipte olup Ahsun Doğum Algısı Ölçeği'nin geliştirilmesi sürecini kapsamaktadır. Bu aşama, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı polikliniklerine başvuran 635 gebe ile tamamlanmıştır. Ölçeğin geçerlilik ve güvenirlik analizleri sonucunda, 17 maddeden ve iki alt boyuttan oluşan yapının yeterli uyum indekslerine sahip olduğu, toplam varyansın %71,56'sını açıkladığı ve Cronbach alfa katsayısının 0,949 olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın ikinci aşaması, ön test-son test, randomize kontrollü yarı deneysel girişim araştırması olarak yürütülmüştür. İzmir ilinde yaşayan, 24–36 gebelik haftaları arasında bulunan toplam 80 gebe çalışmaya dahil edilmiştir. Girişim grubuna toplam dokuz saatlik çevrim içi doğuma hazırlık eğitimi uygulanmış, kontrol grubuna ise herhangi bir girişimde bulunulmamıştır. Bulgular, girişim grubundaki gebelerin son testte doğum algısı ve doğuma hazır oluşluk puanlarının anlamlı düzeyde arttığını, doğum korkusu puanlarının ise anlamlı düzeyde azaldığını göstermiştir. Sonuç olarak, Ahsun Doğum Algısı Ölçeği'nin gebelerde doğum algısını değerlendirmede geçerli ve güvenilir bir araç olduğu saptanmıştır. Ayrıca planlı doğuma hazırlık eğitiminin gebelerin doğum algısını olumlu yönde geliştirdiği, doğum korkusunu azalttığı ve doğuma hazır oluşluk düzeylerini artırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to develop a valid and reliable measurement tool for evaluating women's perceptions of childbirth and to examine the effect of a planned childbirth preparation education program on pregnant women's childbirth perception, fear of childbirth, and readiness for childbirth. The study was carried out in two phases. The first phase was methodological and included the development process of the Ahsun Birth Perception Scale. This phase was completed with 635 pregnant women who applied to the outpatient clinics of the Department of Obstetrics and Gynecology at Ege University Medical Faculty Hospital. As a result of the validity and reliability analyses, it was determined that the scale consisted of 17 items and two subdimensions, had acceptable fit indices, explained 71.56% of the total variance, and had a Cronbach's alpha coefficient of 0.949. The second phase of the study was conducted as a pretest-posttest, randomized controlled, quasi-experimental intervention study. A total of 80 pregnant women living in İzmir and between 24–36 weeks of gestation were included in the study. The intervention group received a total of nine hours of online childbirth preparation education, whereas no intervention was applied to the control group. The findings showed that posttest scores of childbirth perception and readiness for childbirth significantly increased in the intervention group, while fear of childbirth scores significantly decreased. In conclusion, the Ahsun Birth Perception Scale was found to be a valid and reliable instrument for evaluating childbirth perception in pregnant women. In addition, the planned childbirth preparation education was determined to improve pregnant women's perception of childbirth, reduce fear of childbirth, and increase their readiness for childbirth.