Tinnitus Hastalarında Miyofasiyal Gevşeme Egzersizi ile Vagus Sinirin Nöromodülasyonunun Etkinliğinin Karşılaştırılması: Randomize Kontrollü Çalışma.
Comparison Of The Effectiveness Of Myofascial Release Exercises and Vagus Nerve Neuromodulation in Tinnitus Patients: Randomized Controlled Trial.
  1. Tez No: 1008891
  2. Yazar: MARIA SARIKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN ALTUNTAŞ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel Analog Skala, Miyofasiyal Gevşeme, Tinnitus, Uyku Kalitesi, Vagal Stimülasyon, Myofascial Release, Sleep Quality, Tinnitus, Vagus Nerve Stimülation, Visual Analog Skalası
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kronik tinnitus, santral ve somatosensoriyel mekanizmaların rol oynadığı, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir nöro-otolojik semptomdur. Bu çalışmanın amacı, kronik subjektif tinnituslu bireylerde santral mekanizmaları hedefleyen transkutanöz vagus sinir stimülasyonu (tVNS) ile periferik mekanizmaları hedefleyen miyofasiyal gevşeme egzersizlerinin; tinnitus şiddeti, uyku kalitesi, algılanan rahatsızlık düzeyi ve odyolojik bulgular üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Yöntem: Bu randomize kontrollü çalışmaya, kronik subjektif tinnitus tanısı alan 96 aday arasından dahil edilme kriterlerini karşılayan 45 birey dahil edilmiştir. Katılımcılar blok randomizasyon yöntemi ile üç gruba ayrılmıştır: tVNS grubu (n=15), egzersiz grubu (n=15) ve kontrol grubu (n=15). Tüm gruplara standart medikal tedavi uygulanmış; tVNS grubuna ek olarak transkutanöz vagus sinir stimülasyonu, egzersiz grubuna ise miyofasiyal gevşeme egzersizleri uygulanmıştır. Müdahaleler haftada 3 gün olmak üzere toplam 10 seans gerçekleştirilmiştir. Çalışmayı tamamlayan 42 katılımcı (tVNS:13, egzersiz:14, kontrol:15) analizlere dahil edilmiştir. Değerlendirmeler tedavi öncesi (T0) ve sonrası (T1) Tinnitus Handikap Envanteri (THE), Görsel Analog Skala (VAS)-Şiddet, VAS-Rahatsızlık Düzeyi ve VAS-Yaşam Kalitesine Etki, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve saf ses odyometrisi ile yapılmıştır. Bulgular: Grupların zaman içindeki değişimleri açısından (zaman × grup etkileşimi) istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,001). tVNS grubunda, THE skorlarının 60,46±37,52'den 12,31±12,16'ya gerilediği ve bu azalmanın klinik açıdan anlamlı düzeyde olduğu saptanmıştır. Benzer şekilde, PUKİ skorlarının 7,62±3,40'tan 2,15±1,52'ye düşmesi ile uyku kalitesinde belirgin bir iyileşme gözlenmiştir. Ayrıca, VAS-Şiddet, VAS-Rahatsızlık ve VAS-Yaşam Kalitesine Etki alt boyutlarının tamamında istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı azalmalar tespit edilmiştir (tümünde p≤0,001). Egzersiz grubunda, VAS alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı azalmalar gözlenmiş (p<0,01), ancak THE ve PUKİ skorlarındaki değişimler istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Kontrol grubunda ise değerlendirilen tüm parametrelerde anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır. Gruplar arası karşılaştırmalarda, tedavi sonrası ölçümlerde tVNS grubunun THE, PUKİ ve VAS-Yaşam Kalitesine Etki skorlarının hem egzersiz hem de kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede daha düşük olduğu belirlenmiştir (p<0,05). VAS-Şiddet ve VAS-Rahatsızlık Düzeyi skorları tVNS ve egzersiz grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlıyken, tVNS ile egzersiz grubu arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Buna karşın, odyometrik ölçümlerde hiçbir grupta anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Elde edilen bulgular, tVNS uygulamasının kronik tinnituslu bireylerde tinnitus şiddeti, uyku kalitesi ve algılanan rahatsızlık düzeyinin azaltılmasında miyofasiyal gevşeme egzersizlerine kıyasla daha etkili olabileceğini göstermektedir. Bu sonuçlar, tinnitus tedavisinde santral mekanizmaları hedefleyen yaklaşımların klinik açıdan daha belirgin fayda sağlayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Chronic tinnitus, in the pathophysiology of which crucial role plays central and somatosensorial mechanisms, is a widespread neuro-otological symptom which negatively impacts quality of life. The purpose of this study is to compare effects of the Transcutaneous Vagus Nerve Stimülation (tVNS) targeting the central nervous system and Myofascial Release Exercises targeting peripheral mechanisms on tinnitus severity, sleep quality, perceived intensity of discomfort and audiological findings in persons with chronical subjective tinnitus. Methods: 96 patients diagnosed with chronic subjective tinnitus were invited to participate in this randomized controlled trial of whom 45 patients met the inclusion criteria and were enrolled. Participants were divided by block randomization in three groups: the tVNS Group (n=15), the Exercise Group (n=15) and the Control Group (n=15). All groups have received standard medical treatment in addition to that transcutaneous vagus nerve stimülation was applied to the tVNS Group and Myofascial Release exercise was applied to the Exercise Group. The interventions were carried out in a total of 10 sessions, 3 days per week. Statistical analyses were performed on 42 subjects who have completed the study (tVNS:13, exercise:14, control:15). Assessments were performed at baseline (T0) and following completion of 10 sessions (T1) using the Tinnitus Handicap Inventory (THI), the Visual Analogue Scale (VAS)-including VAS-Severety, VAS-Distress VAS-Impact on Quality of Life, the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and Pure Tone Audiometry. Results: A statistically significant group-by- time interaction was found regarding the changes over time (p<0.001). In the tVNS Group the THI scores decreased from 60.46±37,52 to 12.31±12,16 and the decrease was found to be statistically significant. Similarly, the PSQI scores lowered from 7.62±3.40 to 2.15±1.e52 reflecting significant improvement in sleep quality. Moreover, all VAS subscale scores (VAS-Severity, VAS-Distress and VAS-Impact on Quality of Life) showed statistically significant decreasing (p≤0.001 for all items). In the Exercise Group, all VAS subscale scores significant decreased (p<0.01) while no significant changes were observed the THI and PSQI scores (p>0.05). There was no significant change found in any parameters assessed in the Control Group. In between-group comparisons, post-treatment assessments revelead that the THI, the PSQI, the VAS-Severity and the VAS-Impact on Quality of Life scores were significantly lower in the tVNS Group compared to the Exercise Group and the Control Group (p<0.05). The VAS-Severity and VAS-Distress scores were significantly lower in tVNS and Excercise groups compared to the Control Group, while there was no statistically significant difference between tVNS and Exercise groups. However audiometric assessments showed no signficant changes in any of the groups (p>0.05). Conclusion: The findings obtained, show that the tVNS application can be more effective in decreasing tinnitus severity, improving sleep quality and lowering perceived discomfort level of tinnitus compared with myofascial release exercises in patients with chronic subjective tinnitus. These findings, suggest that targeting central mechanisms in tinnitus treatment may provide more substantial clinical benefit.