Sosyal medyada yapay zekâ algısı ve tartışmaları: Reddit toplulukları üzerine bilgisayımsal bir inceleme
Artificial intelligence perceptions and discussions on social media: A computational study of reddit communities
- Tez No: 1009369
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SADETTİN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Reddit, Reddit
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yapay zeka teknolojisine yönelik toplumsal algının Reddit platformunda 2019-2026 yılları arasında nasıl evrildiğini incelemiştir. Çalışmada, 21.008 gönderi ve yorum üzerinde karma yöntem yaklaşımı kullanılarak VADER duygu analizi, LDA konu modellemesi, N-gram frekans analizi ve niteliksel söylem analizi gerçekleştirilmiştir. Bulgular, ChatGPT lansmanının (Kasım 2022) yapay zeka algısında paradigmatik bir dönüşüm yarattığını ortaya koymuştur. Lansman sonrası dönemde gönderi sayısı 46 kat artmış ve tartışma ekseni beş aşamalı bir evrim göstermiştir: akademik (2019-2021), sanatsal (2022), kurumsal (2023), politik (2024) ve ekonomik (2025). Duygu analizi, pozitif duygunun %50,6 ile baskın olduğunu; ancak %31,1'lik negatif payın ihmal edilemeyecek büyüklükte eleştirel bir kitle olduğunu göstermiştir. LDA analizi, söylemin Kurumsal İnsan Kaynakları, Gerçeklik ve Teknoloji, Ekonomik Ölçek, Politik Güç ve Balon, Liderlik Kültü olmak üzere beş tema etrafında şekillendiğini ortaya koymuştur. Çalışmanın en özgün katkısı, 'korkunun gecikmeli zirvesi' bulgusudur: Toplum önce teknolojiyi heyecanla karşılamış, sonra politik endişe duymuş ve nihayet ekonomik kaygıya ulaşmıştır. Bulgular, yapay zeka algısının çok katmanlı, dinamik ve sürekli yeniden inşa edilen bir süreç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research examines how societal perceptions of artificial intelligence evolved on Reddit platform between 2019-2026. Using a mixed-methods approach on 21,008 posts and comments, VADER sentiment analysis, LDA topic modeling, N-gram frequency analysis, and qualitative discourse analysis were conducted. Findings reveal that ChatGPT's launch (November 2022) created a paradigmatic shift in AI perception. Post-launch period witnessed a 46-fold increase in posts, with discussions evolving through five stages: academic (2019-2021), artistic (2022), corporate (2023), political (2024), and economic (2025). Sentiment analysis showed positive emotions dominated at 50.6%, while 31.1% negative responses indicated a significant critical audience. LDA analysis revealed discourse organized around five themes: Corporate Human Resources, Reality and Technology, Economic Scale, Political Power and Bubble, and Leadership Cult. The study's unique contribution is the 'delayed fear peak' finding: Society first embraced technology enthusiastically, then expressed political concerns, and finally reached economic anxiety. Results demonstrate that AI perception is a multilayered, dynamic, and continuously reconstructed process.