Eklemeli imalat ile üretilen hibrit kafes yapısının tasarlanması ve sönümleme davranışının incelenmesi
Design and investigation of the damping behavior of a hybrid lattice structure manufactured by additive manufacturing
  1. Tez No: 1009368
  2. Yazar: YAĞMUR BALTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OLCAY ERSEL CANYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji sönümleme, Energy damping
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Eklemeli imalat teknolojisinin gelişimi, karmaşık geometrilere sahip kafes yapıların tasarım ve üretiminde yeni olanaklar sunmakta ve bu yapıların mekanik performanslarının fonksiyonel olarak optimize edilmesine imkân sağlamaktadır. Bu kapsamda, enerji sönümleme kapasitesi yüksek öksetik hücre geometrisi ile yük taşıma kabiliyeti ve rijitliği ile ön plana çıkan gövde merkezli kübik kafes yapılarının bir araya getirilmesiyle, üç boyutlu, simetrik ve özgün bir hibrit kafes mimarisi geliştirilmiştir. Tasarlanan hibrit yapı, eriyik yığma modelleme yöntemiyle poliaktik asit (PLA) malzemeden üretilmiş ve mekanik davranışları deneysel ve sayısal yöntemlerle değerlendirilmiştir. Malzeme karakterinin belirlenmesi amacıyla çekme testlerinin ardından, birim hibrit kafes hücrelerinin statik basma deneyleri yapılmıştır. Sonlu elemanlar analizleri, deneysel bulgular ile karşılaştırılarak doğrulanmış; deformasyon mekanizmaları, enerji sönümleme davranışı ve Poisson oranı tepkileri ayrıntılı biçimde incelenmiştir. Ayrıca, hibrit kafes yapısının performansını iyileştirmek amacıyla iki farklı kademeli yoğunluk dağılımına sahip gradyan hibrit kafes tasarımı geliştirilmiştir. Bu gradyan yapıların mekanik tepkileri düzenli hibrit kafes sistemi ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, gradyan geçişli kafes yapıların enerji sönümleme ile yapısal dayanım arasında düzenli hibrit yapı sistemine göre daha dengeli ve kontrollü bir mekanik performans sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The advancement of additive manufacturing technologies has enabled new opportunities in the design and fabrication of lattice structures with complex geometries, allowing their mechanical performance to be functionally optimized. Within this context three-dimensional, symmetric, and original hybrid lattice architecture was developed by integrating auxetic unit cell geometries with body-centered cubic lattice structures, which are distinguished by their high load-bearing capacity and stiffness. The designed hybrid lattice structure was manufactured from polylactic acid (PLA) using the fused deposition modeling (FDM) process, and its mechanical behavior was evaluated through experimental and numerical approaches. Following tensile tests conducted to characterize the material properties, static compression tests were performed on the hybrid lattice unit cell structures. The finite element analyses were validated through comparison with the experimental findings, and the deformation mechanisms, energy absorption behavior, and Poisson's ratio responses were examined in detail using finite element simulations. Furthermore, two gradient lattice designs with different stepwise density distributions were developed to enhance the performance of the hybrid lattice structure. The mechanical responses of these gradient configurations were comparatively evaluated against those of the regular hybrid lattice system. The results indicate that gradient lattice structures provide a more balanced and controlled mechanical performance between energy absorption and structural strength compared to the uniform hybrid lattice system.