Gövdede uygulanan beş bölgesel anestezi blok türüne ait literatürün değerlendirilmesi: Web of science tabanlı bir analiz
Evaluation of the literature on five types of regional anesthesia blocks applied to the trunk: A web of science–based analysis
- Tez No: 1009397
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT HAKİMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Bibliyometrik Analiz, ESP, TAP, PVB, SAP, PECS Blok, Bibliometric Analysis, ESP, TAP, PVB, SAP, PECS Block
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda bibliyometrik analiz yöntemi kullanılarak, anestezi ve reanimasyon dalında kullanılan perioperatif gövde blokları ile ilgili araştırmaların 01.01.2020-01.01.2025 tarihleri arasında literatürdeki değişimin ortaya konması, bu makalelerin yazar, kurum, dergi, atıf sayıları gibi nicel verilerinin analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Web of Science veri tabanında“ESP Block”,“TAP Block”,“PECS block”,“SAP Block”ve“Paravertabral Block”anahtar kelimeleri kullanılarak yürütülmüştür. 01.01.2020–01.01.2025tarihleri arasında yayımlanan makaleler dahil edilmiştir. Veriler, yayın yılı, ülke, yazar, dergi, anahtar kelime dağılımı ve atıf sayıları açısından analiz edilmiş; görsel haritalar VOSviewer programı ile oluşturulmuştur Bulgular: Toplam 923 makale incelenmiştir. En fazla yayın 2022 yılında yapılmıştır. En üretken ülkeler Çin, Hindistan, Mısır ve Türkiye; en sık yayın yapan dergiler Regional Anesthesia & Pain Medicine ve Journal of Clinical Anesthesia olmuştur. En çok araştırılan blok tipi ESP Bloktur. Anahtar kelime analizinde“postoperative pain”,“ultrasound-guided block”ve“analgesia”öne çıkmıştır. Sonuç: Son beş yılda perioperatif gövde blokları üzerine yapılan yayınlarda belirgin bir artış gözlenmiştir. ESPve TAP bloklarının klinik uygulamalardaki artışı, araştırma eğilimlerine de yansımıştır. Bibliyometrik analiz, bu alandaki bilimsel üretkenliğin hızla geliştiğini ve uluslararası iş birliklerinin arttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, using the bibliometric analysis method, it is aimed to reveal the changes in the literature between 01.01.2020 and 01.01.2025 in the research on perioperative body blocks used in the field of anesthesia and reanimation and to analyze the quantitative data of these articles such as author, institution, journal and citation numbers. Materials and Methods: The study was conducted using the keywords“ESP Block,”“TAP Block,”“PECS block,”“SAP Block,”and“Paravertabral Block”in the Web of Science database. Articles published between January 1, 2020, and January 1, 2025 were included. Data were analyzed for publication year, country, author, journal, keyword distribution, and citation counts; visual maps were created using the VOSviewer program. Results: A total of 923 articles were reviewed. The highest number of publications was published in 2022. The most productive countries were China, India, Egypt, and Turkey; the most frequently published journals were Regional Anesthesia & Pain Medicine and the Journal of Clinical Anesthesia. The most frequently searched block type was the ESP Block. Keyword analysis revealed“postoperative pain,”“ultrasound-guided block,”and“analgesia.”Conclusion: A significant increase in publications on perioperative trunk blocks has been observed over the last five years. The rise in clinical applications of ESP and TAP blocks has also been reflected in research trends. Bibliometric analysis demonstrates the rapid growth of scientific productivity and increased international collaborations in this field.