Genç yetişkenlerde nesne ilişkileri ile başa çıkma tutumları arasındaki ilişkide öz-anlayışın aracılık rolü
The mediating role of self-compassion in the relationship between object relations and coping orientations in young adults
- Tez No: 1009425
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ARSLANTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Erken dönem nesne ilişkileri, Early phase object relations
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, genç yetişkinlerde nesne ilişkileri ile başa çıkma tutumları arasındaki ilişkide öz-anlayışın aracılık rolünü inceleme amacıyla gerçekleştirilmiştir. Kesitsel ve ilişkisel tarama modeline dayanan araştırmada uygun örnekleme yöntemiyle ulaşılan 400 katılımcı yer almıştır. Veriler, katılımcıların kendi bildirimine dayanan çevrimiçi anket aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcılar, bilgilendirilmiş onam formunu onayladıktan sonra Sosyodemografik Bilgi Formu, Bell Nesne İlişkileri ve Gerçeği Değerlendirme Ölçeği, Öz-Anlayış Ölçeği ve Başa Çıkma Tutumları Ölçeğini tamamlamıştır. Normallik testlerinin ardından betimsel istatistikler, gruplar arası farklılıklar, değişkenler arası ilişkiler, yol analizi ve aracılık analizleri IBM SPSS 27 ve IBM SPSS AMOS 24 programları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular, nesne ilişkilerinin yabancılaşma boyutunun hem öz-anlayış hem de başa çıkma tutumlarının kendine yardım, yaklaşım ve uyum sağlama alt boyutları üzerinde anlamlı yordayıcı etkilere sahip olduğunu göstermiştir. Güvensiz bağlanma boyutunun ise öz-anlayış ve başa çıkma tutumlarının kendine yardım, yaklaşım, uyum sağlama ve kendine ceza alt boyutları üzerinde anlamlı yordayıcı etkileri olduğu saptanmıştır. Ayrıca, egosentrizm boyutunun öz-anlayış ve başa çıkma tutumlarının kendine yardım alt boyutu üzerinde anlamlı yordayıcı etkisi bulunmuştur. Bunun aksine, nesne ilişkilerinin sosyal yetersizlik boyutunun değişkenler üzerindeki yordayıcı etkileri anlamlı bulunmamıştır. Öz-anlayışın başa çıkma tutumlarının tüm alt boyutları üzerindeki yordayıcı etkisi ise anlamlı bulunmuştur. Dolaylı etkiler incelendiğinde nesne ilişkilerinin yabancılaşma, güvensiz bağlanma ve egosentrizm boyutları ile başa çıkma tutumları arasındaki ilişkide öz-anlayışın aracılık rolünün anlamlı olduğu görülmüştür. Buna karşın, sosyal yetersizlik boyutunun başa çıkma tutumlarıyla ilişkisinde öz-anlayışın aracılık rolü anlamlı bulunmamıştır. Elde edilen bulgular, nesne ilişkilerinin başa çıkma tutumlarıyla olan ilişkisinde öz-anlayışın önemli bir role sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the mediating role of self-compassion in the relationship between object relations and coping orientations among young adults. The study was based on a cross-sectional correlational research model, and a total of 400 participants were included, who were recruited using convenience sampling. Data were collected through an online self-report survey. After providing informed consent, participants completed the Sociodemographic Information Form, the Turkish version of the Bell Object Relations and Reality Testing Inventory, the Self-Compassion Scale, and the Coping Orientations to Problems Experienced scale. Following normality tests, descriptive statistics, group differences, relationships among variables, and mediation analyses were conducted using IBM SPSS 27 and IBM SPSS AMOS 24. The findings indicated that the alienation subdimension of object relations had significant predictive effects on both self-compassion and the self-help, approach, and accommodation subdimensions of coping orientations. The insecure attachment was found to have significant predictive effects on self-compassion as well as the self-help, approach, accommodation, and self-punishment subdimensions of coping orientations. In addition, the egocentrism was found to significantly predict self- compassion and the self-help subdimension of coping orientations. In contrast, the social incompetence was not found to have significant predictive effects on the variables. Self-compassion was found to significantly predict all subdimensions of coping orientations. When indirect effects were examined, self-compassion was found to have a significant mediating role in the relationships between the alienation, insecure attachment, and egocentrism subdimensions of object relations and coping orientations. However, its mediating role in the relationship between the social incompetence subdimension and coping orientations was not found to be significant. Overall, the findings suggested that self-compassion had an important role in the relationship between object relations and coping orientations.