Metastatik meme kanseri tanısıyla vinorelbin tedavisi alan hastalarda etki ve yan etki değerlendirilmesi
Evaluation of the efficacy and adverse effects of vinorelbine treatment in patients with metastatic breast cancer
- Tez No: 1009478
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEHER YILDIZ TACAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Metastatik meme kanseri, vinorelbin, nötrofil/lenfosit oranı, prognostik nütrisyonel indeks, sağkalım, metastatic breast cancer, vinorelbine, neutrophil-to-lymphocyte ratio, prognostic nutritional index, survival
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Çalışmamızın temel amacı, metastatik meme kanseri tanısıyla vinorelbin tedavisi alan hastalarda tedavinin klinik etkinliğini ve güvenlik profilini retrospektif olarak değerlendirmektir. Bu kapsamda klinik yanıt oranı, progresyonsuz sağkalım (Progression-Free Survival, PFS), genel sağkalım (Overall Survival, OS) ve yan etki sıklığı incelendi. Ayrıca klinik ve laboratuvar değişkenler arasındaki ilişki değerlendirilerek literatüre ve tedavi planlamasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamız 04.07.2015 ile 02.02.2025 tarihleri arasında SBÜ Bakırköy Dr. Sadi Konuk Uygulama ve Araştırma Merkezi Tıbbi Onkoloji Kliniğinde metastatik meme kanseri tanısıyla vinorelbin tedavisi alan 75 kadın hastayla yapıldı. Çalışmamız retrospektif ve tek merkezli olarak dizayn edildi. Hastalara ait veriler, hastane dijital kayıt sistemleri ve hasta dosyaları üzerinden elde edildi. Hastaların demografik, klinik, patolojik, laboratuvar ve radyolojik verileri ile vinorelbin tedavisine ilişkin özellikleri retrospektif olarak değerlendirildi. Ayrıca nötrofil/lenfosit oranı (NLO) ve prognostik nütrisyonel indeks (PNI) skorları hesaplanarak bu parametrelerin PFS ve OS ile ilişkisi incelendi. BULGULAR: Çalışmaya 75 kadın hasta dahil edildi. Olguların medyan tanı yaşı 47 yıl (39-56) idi. Hastaların %69,3'ü de-novo metastatik, %64'ü postmenopozal olup, en sık histolojik alt tip invaziv duktal karsinomdu (%85,3). Medyan vinorelbin tedavi basamağı 5 (3-6) olarak saptandı. Hastalar, PNI değerine göre ≤40 ve >40; NLO değerine göre ise <3 ve ≥3 olacak şekilde iki gruba ayrılarak değerlendirildi; medyan NLO 3,2 (2,5-6,6) ve medyan PNI 46 (40,5-50) olarak saptandı. Medyan PFS süresi 94 gün (62-113), medyan OS süresi ise 164 gün (78-347) olarak saptandı. NLO grupları karşılaştırıldığında, NLO<3 olan grupta OS süresi anlamlı olarak daha uzun bulundu (214 güne karşı 136,5 gün, p=0,016). NLO grupları karşılaştırıldığında, PFS açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. PNI grupları karşılaştırıldığında ise, PNI>40 olan grupta PFS süresi anlamlı olarak daha uzun bulundu (98 güne karşı 70,5 gün, p=0,004). PNI grupları arasında OS açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Tedavi yanıtı değerlendirildiğinde tam yanıt izlenmedi; kısmi yanıt %4, stabil hastalık %8 ve progresif hastalık %88 olarak saptandı. Objektif yanıt oranı (Objective Response Rate, ORR) %4 idi. En sık görülen yan etkiler yorgunluk (%49,3), bulantı (%40), nötropeni (%33,3) ve iştahsızlık (%30,6) idi. Tek değişkenli Cox analizinde PFS açısından NLO, PNI, karaciğer metastazı varlığı ve kranyal metastaz varlığı anlamlı bulundu. Tek değişkenli Cox analizinde OS için ise NLO, PNI, progresyon varlığı, kemik metastazı, menopoz durumu anlamlı bulundu (p<0,05). Kaplan-Meier sağkalım analizine göre, yüksek NLO ve düşük PNI olan hasta gruplarında daha kötü sağkalım sonuçları saptandı. SONUÇ: Gerçek yaşam verilerine dayalı çalışmamızda, vinorelbin tedavisinden elde edilen objektif yanıt oranı sınırlı bulunmakla birlikte, vinorelbinin klinik pratikte uygulanabilir bir tedavi seçeneği olduğu gösterilmiştir. Ayrıca yüksek NLO ve düşük PNI değerlerinin daha kötü sağkalım sonuçları ile ilişkili bulunması, bu parametrelerin prognostik değerlendirmede yararlı olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: To retrospectively evaluate the clinical efficacy and safety profile of vinorelbine in patients with metastatic breast cancer. In this context, clinical response rate, progression-free survival (PFS), overall survival (OS), and the frequency of adverse events were assessed. In addition, the relationships between clinical and laboratory variables were evaluated to contribute to the literature and treatment planning. MATERİALS AND METHODS: This retrospective single-center study included 75 female patients with metastatic breast cancer who received vinorelbine treatment at the Medical Oncology Clinic of University of Health Sciences, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital between July 4, 2015 and February 2, 2025. Patient data were retrospectively obtained from hospital digital records and patient files. Demographic, clinical, pathological, laboratory, and radiological data, as well as vinorelbine treatment characteristics, were evaluated. Neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) and prognostic nutritional index (PNI) were also calculated, and their associations with PFS and OS were analyzed. RESULTS: A total of 75 female patients were included in the study. The median age at diagnosis was 47 years (39-56). Of the patients, 69.3% had de novo metastatic disease, 64.0% were postmenopausal, and the most common histological subtype was invasive ductal carcinoma (85.3%). The median line of vinorelbine treatment was 5 (3-6). Patients were divided into two groups according to PNI (≤40 and >40) and NLR (<3 and ≥3); the median NLR was 3.2 (2.5-6.6), and the median PNI was 46 (40.5-50.0). The median PFS was 94 days (62-113), and the median OS was 164 days (78-347). When the NLR groups were compared, OS was significantly longer in the NLR<3 group than in the NLR≥3 group (214 vs. 136.5 days, p=0.016). No statistically significant difference was observed between the NLR groups in terms of PFS. When the PNI groups were compared, PFS was significantly longer in the PNI>40 group than in the PNI≤40 group (98 vs. 70.5 days, p=0.004). No statistically significant difference was observed between the PNI groups in terms of OS. No complete response was observed; partial response was 4.0%, stable disease was 8.0%, and progressive disease was 88.0%. The objective response rate (ORR) was 4.0%. The most common adverse events were fatigue (49.3%), nausea (40.0%), neutropenia (33.3%), and loss of appetite (30.6%). In univariate Cox analysis, NLR, PNI, presence of liver metastasis, and presence of cranial metastasis were significant for PFS. For OS, NLR, PNI, progression, bone metastasis, and menopausal status were significant in univariate Cox analysis (p<0.05). According to Kaplan-Meier survival analysis, worse survival outcomes were observed in patient groups with high NLR and low PNI. CONCLUSİON: In this real-world study, although the objective response rate obtained with vinorelbine was limited, vinorelbine was shown to be a feasible treatment option in clinical practice. In addition, the association of high NLR and low PNI with poorer survival outcomes suggests that these parameters may be useful in prognostic assessment.