Onkolojik meme cerrahisi geçiren hastalarda serratus posterior süperior interkostal plan bloğu ile romboid interkostal plan bloğunun postoperatif derlenme kalitesi ve akut ağrı üzerine etkilerinin karşılaştırılması: Retrospektif çalışma
- Tez No: 1009501
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK ALTIPARMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Onkolojik meme cerrahisi, serratus posterior süperior interkostal plan bloğu, romboid interkostal plan bloğu, Oncological breast surgery, serratus posterior superior intercostal plane block, rhomboid intercostal plane block
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, onkolojik meme cerrahisi geçiren hastalarda postoperatif dönemde ağrı kontrolünü sağlamak için kullanılan iki farklı bölgesel analjezi tekniğinin- Serratus Posterior Süperior İnterkostal Plan Bloğu(SPSİPB) ve Romboid İnterkostal Plan Bloğu(RİPB)-etkinliklerini karşılaştırmaktadır. Çalışmada, her iki yöntemin postoperatif akut ağrı yönetimi ve hastaların derlenme kalitesi üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif gözlemsel tasarıma sahip bu çalışmada,onkolojik meme cerrahisi uygulanan ve postoperatif analjezi yöntemi olarak SPSİPB veya RİPB uygulanan hastaların dosya kayıtları incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, 01.06.2024-01.10.2025 tarihleri arasında cerrahi uygulanan ve preoperatif dönemde SPSİPB veya RİPB uygulanmış 127 kadın hasta oluşturmuştur. Veriler, hasta dosyaları ve arşiv kayıtları üzerinden elde edilmiş; QoR-15T toplam puanı, ağrı skorları, opioid tüketimi ve PONV insidansı değerlendirilmiştir. Bulgular: Tanımlayıcı değişkenler açısından SPSİPB VE RİPB grupları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Birincil sonlanım olan QoR-15T preoperatif ve postoperatif skorları iki grup arasında benzer düzeyde seyretmiş ve istatistiksel olarak anlamlı fark göstermemiştir. İkincil sonlanım kapsamında değerlendirilen opioid tüketimi de zaman noktalarının tamamında iki grup arasında anlamlı fark oluşturmamıştır. Ağrı skorları incelendiğinde yalnızca dinlenme 15. dakika ölçümünde gruplar arasında anlamlı bir fark tespit edilmiş, diğer tüm zaman noktalarında benzer ağrı profilleri gözlenmiştir. Postoperatif bulantı-kusma değerlendirmelerinde ise tüm zaman aralıklarında iki grup arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda, her iki blok tekniğinin de onkolojik meme cerrahisi sonrası benzer klinik sonuçlar sağladığı, yalnızca erken dönemdeki dinlenme ağrısı açısından farklılık gösterdiği ve genel postoperatif iyileşme, analjezik gereksinimi ve bulantı-kusma açısından benzer etkilere sahip olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the effectiveness of two different regional analgesia techniques – Serratus Posterior Superior Intercostal Plane Block (SPSIPB) and Rhomboid Intercostal Plane Block (RIPB) – used for postoperative pain control in patients undergoing oncological breast surgery. The study evaluates the effects of both techniques on postoperative acute pain management and patients' quality of recovery. Materials and Methods: This retrospective observational study examined the records of patients who underwent oncologic breast surgery and received SPSIPB or RIPB as postoperative analgesia. The study sample consisted of 127 female patients who underwent surgery between June 1, 2024, and October 1, 2025, and who received SPSIPB or RIPB preoperatively. Data were obtained from patient files and archive records, and QoR-15T total score, pain scores, opioid consumption, and the incidence of PONV were evaluated. Results: No significant differences were found between the SPSIPB and RIPB groups in terms of descriptive variables. The primary outcome, QoR-15T preoperative and postoperative scores, were similar between the two groups and showed no statistically significant differences. Opioid consumption, assessed as a secondary outcome, also did not differ significantly between the two groups at any time point. When examining pain scores, a significant difference was found only at the 15-minute rest measurement, with similar pain profiles observed at all other time points. Postoperative nausea and vomiting assessments revealed no significant differences between the two groups at any time point. Conclusion: The study found that both block techniques provided similar clinical outcomes after oncologic breast surgery, differed only in terms of early rest pain, and had comparable effects in terms of overall postoperative recovery, analgesic requirements, and nausea and vomiting.