Eşleri vajinal ve sezaryen doğum yapan babaların doğum sonu güvenlik hisleri ve kaygı durumlarının belirlenmesi
Determination of postpartum security feelings and anxiety levels of fathers whose spouses had vaginal and cesarean births
- Tez No: 1009502
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Babalık, Doğum, Durumluk kaygı, Vajinal doğum, Fatherhood, Delivery, State anxiety, Vaginal birth
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tarsus Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Eşleri vajinal ve sezaryen doğum yapan babaların doğum sonu güvenlik hisleri ve kaygı durumlarını belirlemek amacıyla yapılmış tanımlayıcı kesitsel tipte bir araştırmadır. Nicel desenli bu çalışmada 401 baba araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Durumluk Kaygı Ölçeği ile Babaların Doğum Sonu Güvenlik Hisleri Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma 01 Ağustos 2024 – 01 Eylül 2025 tarihleri arasında Tarsus Devlet Hastanesi Kadın Doğum Servisinde yürütülmüştür. Babalar Doğum Sonu Güvenlik Hisleri Ölçek toplamından 41,92±7,61 puan almışlardır. Katılımcılar Durumluk Kaygı Ölçeği toplamından 33,68±10,31 puan almışlardır. Doğum şekline göre yalnızca vajinal doğum yapan annelerin eşlerinde Annenin İyiliği alt boyut puanının sezaryen doğum yapan anne eşlerine oranla anlamlı oranda yüksek bulunmuştur (p=0,003). Doğum şekli diğer ölçek puanlarına etki etmemiştir (p>0,05). Babaların orta düzeyde kaygı yaşadıkları ve Durumluk Kaygı Ölçeği toplam puanının doğum türüne göre anlamlı farklılık göstermediği saptanmıştır (p>0,05). Babaların sosyodemografik (eğitim, çalışma, aile tipi, evlilik süresi ve gelir durumu) ve obstetrik (cinsiyet, gebelik ve çocuk sayısı) özelliklerinin Kaygı Ölçeği puanına, Doğum Sonu Güvenlik Hissi Ölçeği toplam ve alt boyut puanlarına etki ettiği tespit edilmiştir. (p<0,05). Yapılan regresyon analizinde doğum türüne göre Babaların Doğum Sonu Güvenlik Hisleri Ölçeği puanının, Durumluk Kaygı puanını anlamlı düzeyde bir ilişki olduğunu göstermiştir (R=0,761; R2adjusted=0,577; F(1,198)=272,603; p=0,000). Elde edilen sonuçlar babaların doğum sonrası güvenlik hisleri ölçeği ve alt boyutlarından yüksek puan aldıkları doğum türüne göre annenin iyiliği alt boyutu hariç anlamlı farklılık göstermediğini ortaya koymuştur. Doğum sonu dönemde babalara verilen ebelik bakımı ve sağlık hizmetlerinde bu faktörlerinde göz önünde bulundurulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This is a descriptive cross-sectional study conducted to determine the postpartum sense of security and anxiety levels among fathers whose partners gave birth vaginally or via cesarean section. In this quantitative study, 401 fathers constituted the study sample. Data were collected using the Personal Information Form, the State Anxiety Scale, and the Fathers' Postpartum Sense of Security Scale. The study was conducted between August 1, 2024, and September 1, 2025, at the Obstetrics and Gynecology Department of Tarsus State Hospital. Fathers scored 41,92±7,61 on the postpartum sense of security scale. Participants scored 33,68±10,31 on the State Anxiety Scale. When analyzed by mode of delivery, the scores on the“Mother's Well-being”subscale were significantly higher among partners of mothers who had a vaginal delivery compared to those of mothers who had a cesarean delivery (p=0,003). The mode of delivery did not affect the other scale scores (p>0,05). It was found that fathers experienced moderate levels of anxiety and that the total score on the State Anxiety Scale did not differ significantly according to mode of delivery (p>0,05). It was determined that fathers' sociodemographic (education, employment, family type, duration of marriage, and income status) and obstetric (gender, number of pregnancies, and number of children) characteristics influenced the Anxiety Scale score, as well as the total and subscale scores of the Postpartum Sense of Security Scale (p<0,05). The regression analysis revealed a significant relationship between the Fathers' Postpartum Security Feelings Scale score and the State Anxiety score based on mode of delivery (R=0,761; adjusted R²=0,577; F(1,198)=272,603; p=0,000). The results indicate that, with the exception of the“mother's well-being”subscale, there were no significant differences in the scores on the Postpartum Security Feelings Scale and its subscales based on the type of delivery. It is recommended that these factors be taken into account in the midwifery care and health services provided to fathers during the postpartum period.