Hayatı ve kişiliği ile Prof. Dr. Tevfik Sağlam
Prof. Dr. Tevfik Saglam with his life and personality
  1. Tez No: 1009573
  2. Yazar: ADNAN MELİH KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN ADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Deontoloji ve Tıp Tarihi, Biyografi, History, Medical History and Ethics, Biography
  6. Anahtar Kelimeler: Tıp tarihi, İstanbul Üniversitesi, History of medicine, Istanbul University
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması; Türk tıp tarihinin, İstanbul Üniversitesi'nin ve Türkiye'de veremle savaşın önemli simalarından biri olan Ord. Prof. Dr. Tevfik Sağlam'ın (1882-1963) hayatını, kişiliğini ve mesleki faaliyetlerini arşiv belgeleri ve birincil kaynaklar ışığında kapsamlı bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada ilk olarak; Tevfik Sağlam'ın çocukluk ve gençlik yılları ile Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'deki eğitimini de içeren baştan sona bütün eğitim hayatı ve Gülhane'deki asistanlık dönemi ele alınmıştır. Ardından, Sağlam'ın Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı sırasındaki hizmetleri, özellikle de Dünya Savaşı sırasındaki III. Ordu Sıhhiye Reisliği görevinde tifo, tifüs ve kolera salgınlarına karşı yürüttüğü mücadele ve geliştirdiği aşı uygulamaları detaylandırılmıştır. Tezin ilerleyen bölümlerinde; Sağlam'ın akademik kariyeri, 1933 Üniversite Reformu sürecindeki rolü, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı ile Rektörlüğü dönemindeki idari faaliyetleri ve Üniversiteler Kanunu'nun çıkarılmasındaki etkisi irdelenmiştir. Ayrıca, Türkiye'de veremle mücadelenin kurumsallaşmasındaki öncü rolü ve kurduğu dernekler aracılığıyla halk sağlığına katkıları ortaya konmuştur. Araştırma sonucunda; Tevfik Sağlam'ın yalnız bir hekim ve bilim insanı değil, aynı zamanda disiplinli kişiliği, organizasyon yeteneği ve vatanseverliği ile Cumhuriyet dönemi Türk tıbbının ve yükseköğretiminin modernleşmesinde kilit rol oynayan çok yönlü bir lider olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to comprehensively examine the life, personality, and professional activities of Ord. Prof. Dr. Tevfik Saglam (1882-1963), one of the prominent figures of Turkish medical history, Istanbul University, and the fight against tuberculosis in Turkey, in the light of archival documents and primary sources. First, the study addresses Tevfik Saglam's childhood, youth, and his entire education, including his training at the Imperial School of Medicine (Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane) and his residency period at Gülhane. Subsequently, Saglam's services during the Balkan Wars and World War I are detailed, particularly his struggle against typhoid, typhus, and cholera epidemics and the vaccination practices he developed while serving as the Head of the Sanitary Department of the 3rd Army during the World War. In the following sections of the thesis, Saglam's academic career, his role in the 1933 University Reform process, his administrative activities during his tenure as the Dean of Istanbul University Faculty of Medicine and as Rector, and his influence on the enactment of the Law on Universities are examined. Furthermore, his pioneering role in the institutionalization of the fight against tuberculosis in Turkey and his contributions to public health through the associations he established are presented. As a result of the research, it is revealed that Tevfik Saglam was not only a physician and scientist but also a versatile leader who played a key role in the modernization of Turkish medicine and higher education during the Republican era with his disciplined personality, organizational skills, and patriotism.