Uluslararası öğrencilerde memleket özlemi ve kültürlenme stresinin kaygı üzerindeki etkisinde sosyal destek ve öz-şefkatin aracı rolleri
The mediating roles of social support and self- compassion in the effect of homesickness and acculturative stress on anxiety among international students
- Tez No: 1009873
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU YÜCE AKALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, Kültürlenme Stresi, Memleket Özlemi, Öz-Şefkat, Sosyal Destek, Uluslararası Öğrenci, Acculturative Stress, Anxiety, Homesickness, International Student, Self- Compassion, Social Support
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, uluslararası öğrencilerde memleket özlemi ve kültürlenme stresinin kaygı üzerindeki etkilerini incelerken, sosyal destek ve öz-şefkatin bu ilişkilerdeki muhtemel aracılık rollerini anlamayı hedeflemektedir. Küresel eğitim hareketliliğinin artmasıyla birlikte, uluslararası öğrencilerin karşılaştıkları psikolojik zorlukları anlamak önemli bir odak noktası olmuştur. Bu doğrultuda, Türkiye'de İngilizce dilinde eğitim veren üniversitelerde öğrenim gören 18-64 yaş arasındaki öğrencilerden (n=183); Utrecht Memleket Özlemi Ölçeği (UHS), Uluslararası Öğrenciler İçin Kültürlenme Stresi Ölçeği (ASSIS), Beck Anksiyete Envanteri (BAI), Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (MSPSS) ve Öz-Şefkat Ölçeği (SCS) gibi standartlaştırılmış araçlar kullanılarak nicel veriler elde edilmiştir. Araştırmada, değişkenler arasındaki doğrudan ve dolaylı ilişkilerin incelenmesi amacıyla Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı Analizi ve Bootstrap Destekli Çoklu Doğrusal Medyatör Regresyon Analizi yürütülmüştür. Bulgular, memleket özlemi ve kültürlenme stresinin kaygı düzeyleriyle anlamlı ve pozitif yönde ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Sosyal destek ve öz-şefkat ise kaygıyla negatif yönde ilişkili bulunmasına rağmen, bu değişkenlerin stres faktörleri ile kaygı arasındaki ilişkide anlamlı bir aracılık rolü üstlenmediği gözlemlenmiştir. Araştırma bulguları, kültürel ve duygusal uyum süreçlerinin uluslararası öğrencilerin ruh sağlığı üzerindeki doğrudan etkisinin altını çizmekte; iyi oluşlarını desteklemek amacıyla hedefe yönelik psikolojik müdahaleler ve destek sistemlerinin geliştirilmesinin gerekliliğine vurgu yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of homesickness and acculturative stress on anxiety among international students, as well as to better understand the potential mediation roles of social support and self-compassion in these relationships. Understanding the psychological challenges experienced by international students has become increasingly essential as global educational mobility grows. In this context, quantitative data were collected from students aged 18 to 64 studying English-medium universities in Turkiye (n=183) using standardized instruments such as the Utrecht Homesickness Scale (UHS), the Acculturative Stress Scale for International Students (ASSIS), the Beck Anxiety Inventory (BAI), the Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), and the Self-Compassion Scale (SCS). To investigate the direct and indirect correlations between the variables, the study used Pearson Product-Moment Correlation Coefficient Analysis and Bootstrap Supported Multiple Linear Mediator Regression Analysis. The results indicated that homesickness and acculturative stress were significantly and positively correlated with anxiety levels. Although social support and self-compassion were negatively correlated with anxiety, these variables did not play a significant mediating role in the relationship between stressors and anxiety. Research findings highlight the direct impact of cultural and emotional adaptation processes on international students' mental health, emphasizing the necessity for focused psychological interventions and support networks to promote their well-being.