Veri görselleştirmenin reklam iletişimindeki rolü: Spotify Wrapped örneği üzerinden kişisel veri anlatılarının nitel analizi
The role of data visualization in advertising communication: A qualitative analysis of personal data narratives trough the case of Spotify Wrapped
- Tez No: 1009881
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR CEMELELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri Anlatısı, Reklam İletişimi, Spotify Wrapped, Veri Görselleştirme, Kullanıcı Deneyimi, Büyük veri, Etkileşimli medya, Grafiksel kullanıcı arayüzü, Katılımcı medya, Sayısal medya, Sayısal reklamcılık, Video reklamlar, Yeni medya, Ürün-kullanıcı ilişkileri, İnternet reklamları, Personal Data Narratives, Advertising Communication, Spotify Wrapped, Data Visualization, User Experience, Big data, Interactive media, Graphical user interface, Participatory media, Digital media, Digital advertising, Video advertisements, New media, Product-user relationship, Internet advertisings
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnteraktif Medya Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, veri görselleştirmenin reklam iletişimindeki rolünü, Spotify Wrapped örneği üzerinden kavramsal ve analitik bir çerçevede incelemektedir. Araştırmanın temel amacı, kişiselleştirilmiş veri temelli kampanyaların marka ile kullanıcı arasındaki iletişimde nasıl bir anlam, bağlılık ve paylaşım motivasyonu ürettiğini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda çalışma, Spotify Wrapped'in 2021-2024 yılları arasındaki tematik ve görsel dönüşümünü, kullanıcı deneyiminin anlatısal ve görsel-işitsel boyutları üzerinden ele almaktadır. Araştırmada yöntem olarak durum çalışması (case study) tasarımı benimsenmiş; bu kapsamda incelenen kampanya materyalleri ve kullanıcı paylaşımları, Wrapped'in kullanıcı deneyiminde nasıl konumlandığına dair nitel veriler sunmuştur. Elde edilen veriler tematik kodlama yöntemiyle analiz edilerek kampanyanın duygusal anlatı yapıları, kişiselleştirme stratejileri, paylaşılabilirlik dinamikleri ve kampanyanın görsel tasarım dili bağlamında değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, Spotify Wrapped'in kullanıcıyı merkeze alan bir kişisel veri anlatısı pratiği sunduğunu ve bu anlatının marka iletişiminde duygusal bağ kurma, hatırlanırlık ve sosyal paylaşım/dolaşım açısından etkili bir yapı oluşturduğunu göstermektedir. Wrapped'in görsel-işitsel dili, anlatı kurgusu ve kişiselleştirilmiş veri sunumu, çağdaş reklam iletişimi bağlamında deneyim temelli ve katılımcı bir iletişim modeli olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the role of data visualization in advertising communication through the case of Spotify Wrapped, within a conceptual and analytical framework. The primary aim of the study is to explore how personalized, data-driven campaigns generate meaning, emotional engagement, and sharing motivation in the communication between brands and users. In this context, the research addresses the thematic and visual evolution of Spotify Wrapped between 2021 and 2024, focusing on the narrative and audio-visual dimensions of user experience. The study adopts a case study research design. Campaign materials and user-generated content related to Spotify Wrapped were analyzed as part of this design, providing qualitative insights into how the experience is positioned from the user's perspective. The collected data were examined through thematic coding, with particular attention to emotional narrative structures, personalization strategies, sharing dynamics, and the campaign's visual design language. The findings indicate that Spotify Wrapped offers a form of personal data storytelling that places the user at the center of the communication process. This narrative structure supports emotional connection, memorability, and social circulation within brand communication. Through its audio-visual language, narrative construction, and personalized data presentation, Spotify Wrapped can be understood as an experience-based and participatory communication model within contemporary advertising practices.