Comparison of knowledge levels in patients with atrial fibrillation managed with medical therapy and those undergoing catheter ablation using the jessa atrial fibrillation knowledge scale
Atriyal fibrilasyon olup medikal tedavi ile takip edilen hastalar ile atriyal fibrilasyon olup ablasyon uygulanan hastaların bilgi düzeylerinin“Jessa Atriyal Fibrilasyon Bilgi Ölçeği”ile karşılaştırılması
  1. Tez No: 1010298
  2. Yazar: ZAFER GÜLDAĞI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA UÇAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Atriyal Fibrilasyon, Ablasyon, Medikal Tedavi, Jessa Atriyal Fibrilasyon Bilgi Ölçeğİ, Atrial Fibrillation, Ablation, Medical Treatment, Jessa Atrial Fibrillation Knowledge Scale
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
Özet
Atriyal fibrilasyon olup medikal tedavi ile takip edilen hastalar ile atriyal fibrilasyon olup ablasyon uygulanan hastaların bilgi düzeylerinin“Jessa Atriyal Fibrilasyon Bilgi Ölçeği”ile karşılaştırılması Amaç: Bu çalışmada, AF tedavisinde ritim kontrolü stratejisinin temelini oluşturan kateter ablasyonun tedavisinin hastalar tarafında farkındalığının Jessa Atriyal Fibrilasyon Bilgi Ölçeği ile değerlendirilmesi ve hastaların medikal ve ablasyon tedavisi hakkında bilgilerinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu kesitsel tanımlayıcı anket çalışması, Şubat 2023- Şubat 2025 tarihleri arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Kardiyoloji Polikliniği'ne başvuran, atriyal fibrilasyon tanısı almış, tedavisinde katater ablasyon veya medikal tedavi uygulanan 18 yaş üstü 150 hasta ile yürütülmüştür. Çalışmada hastalar Grup Ablasyon (n:75) ve Grup Kontrol (n:75) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Çalışma başlangıcında, hastanemiz yerel etik kurulundan onay alındıktan sonra hastalardan gönüllü onam belgeleri alınmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak iki bölümden oluşan anket kullanılmıştır. Anketin ilk bölümünde 20 sorudan oluşan hastaların demografik ve klinik bilgilerini içeren sorular yer alırken, anketin ikinci bölümünde 16 sorudan oluşan hastaların AF durumlarıyla ilgili bilgi değerlendiren Jessa Atriyal Fibrilasyon Bilgi Ölçeği (JAFBÖ) yer almaktadır. Çalışmaya katılmayı reddeden, 18 yaş altı, bilinen mental geriliği veya kognitif bozukluğu olan, okuma yazması olmayan, Türkçe bilmeyen, koopere ve oryante olamayan ve telefon ile ulaşılamayan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Çalışmada anketler yüz yüze görüşme tekniği uygulanarak toplanmıştır. Her hastada kişisel bilgi formu ve ölçeğin uygulanması yaklaşık 8-10 dakika gerçekleştirilmiştir. Çalışmadan elde edilen verilerin analizinde SPSS 27 istatistik yazılım paketi (Statistical Package for the Social Sciences – IBM®) kullanılmış, p<0,05 istatistiksel anlamlılık olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Kontrol grubunun yaş ortalaması (63,07±10,45), ablasyon grubuna (68,28±8,19) göre anlamlı derecede düşük bulundu (P=0,002). Kontrol grubundaki hastaların %70,67 kadın hastalardan oluşurken, ablasyon grubundaki hastaların %61,33 kadınlardan oluşuyordu. Kontrol grubunda Paroksismal AF (%52,0), sigara kullanımı (%48,0) ve kronik hastalık varlığı (%93,33) ablasyon grubuna göre anlamlı derecede yüksek saptanmıştır (P<0,05). JAFBÖ toplam puan ortalaması ablasyon grubunda (3,22±0,62), kontrol grubuna (2,41±0,37) göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (P<0,001). Özellikle daha yüksek eğitime, daha yüksek gelire ve daha uzun hastalık süresine sahip hastalar daha yüksek JAFBÖ puanlarına sahipti. Ayrıca soru bazlı analizde ablasyon grubunun inme riski (%85,3), sürekli ilaç kullanımı (%97,3), ilacın aynı saatte alınması gerektiği (%93,3), antikoagülanların amacı (%73,3) ve AF'nin tanımı (%68,0) gibi hayati konularda daha yüksek doğru yanıt oranlarına sahip olduğu görülmüştür. Hem gruplar arası hem de grup içi analizlerde xi yaş (p=0,031), medeni durum (p=0,006), aile yapısı (p=0,009) ve çocuk sayısı (p=0,033) bilgi düzeyini anlamlı etkilediği belirlenmiştir (P<0,05). Klinik özelliklerde ise CHA2DS2−VASc skoru yüksek olan, NOAC ve bazal antiaritmik kullanan hastaların bilgi düzeylerinin anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptanmıştır (P<0,05). Genel olarak ablasyon grubunun ortalama puanları daha yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç: AF'li hastaların çoğu, kalp durumları, sonuçları ve antikoagülan tedavisinin onlara nasıl fayda sağlayabileceği hakkında çok sınırlı bilgiye sahiptir. Nitekim çalışmamızda da her iki gruptaki hastaların hastalıkları hakkında düşük düzeyde bilgi sahibi oldukları saptandı. Özellikle kontrol yapılan hastaların ablasyon grubundaki hastalara göre AF ve antikoagülanlar hakkında daha yetersiz bilgiye sahip oldukları gözlendi. AF hastalarında inme riskinin değerlendirilmesi, aritmi, risk faktörleri, sonuçları, tedavi ve kendini yönetme tutumları hakkında iyi bir bilgi, bu hastaların yönetiminde anahtar faktördür. Hastalığı ile ilgili daha önceden bilgi almayan hastalara hastalıkları ve risk faktörleri hakkında eğitim verilerek hastalıklarını daha iyi tanımalarını, semptomlarıyla baş edebilmelerini ve hastalığını yönetme stratejilerini öğrenmelerini sağlayarak yaşam kalitesinin yükseltilmesi sağlanmalıdır. Hedeflenen eğitim, AF tanısı konan daha düşük eğitim düzeyine ve gelire sahip kırsalda yaşayan hastalara odaklanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Comparison of Knowledge Levels of Patients with Atrial Fibrillation Followed by Medical Treatment and Patients with Atrial Fibrillation Undergoing Ablation Treatment Using the“Jessa Atrial Fibrillation Knowledge Scale”Objective: This study aimed to evaluate the awareness of catheter ablation treatment, which forms the basis of the rhythm control strategy in AF treatment, among patients using the Jessa Atrial Fibrillation Knowledge Scale and to measure the patients' knowledge about medical and ablation treatment. Material and Method: This cross-sectional descriptive survey study was conducted with 150 patients over the age of 18 who presented to the Cardiology Outpatient Clinic of Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital between February 2023 and February 2025, were diagnosed with atrial fibrillation, and received either catheter ablation or medical treatment. In the study, patients were divided into two groups: Group Ablation (n:75) and Group Control (n:75). At the start of the study, voluntary informed consent forms were obtained from patients after obtaining approval from our hospital's local ethics committee. A two-part questionnaire was used as a data collection tool. The first part of the questionnaire consisted of 20 questions containing demographic and clinical information of the patients, while the second part consisted of 16 questions evaluating information about the patients' AF status, the Jessa Atrial Fibrillation Knowledge Scale (JAFBÖ). Patients who refused to participate in the study, those under 18 years of age, those with known mental retardation or cognitive impairment, those who were illiterate, those who did not speak Turkish, those who could not cooperate and orient themselves, and those who could not be reached by telephone were excluded from the study. In the study, questionnaires were collected using a face-to-face interview technique. The administration of the personal information form and the scale to each patient took approximately 8-10 minutes. The SPSS 27 statistical software package (Statistical Package for the Social Sciences – IBM®) was used for the analysis of the data obtained from the study, and p<0.05 was accepted as statistical significance. Result: The mean age of the control group (63.07±10.45) was significantly lower than that of the ablation group (68.28±8.19) (P=0.002). 70.67% of patients in the control group were female, while 61.33% of patients in the ablation group were female. Paroxysmal AF (52.0%), smoking (48.0%), and the presence of chronic disease (93.33%) were significantly higher in the control group compared to the ablation group (P<0.05). The mean total JAKQ score was significantly higher in the ablation group (3.22±0.62) compared to the control group (2.41±0.37) (P<0.001). Patients with higher education, higher income, and longer disease duration had higher JAKQ scores. Furthermore, in the question-based analysis, the ablation group was found to have higher correct answer rates on vital issues such as stroke risk (85.3%), continuous medication use (97.3%), the need to take medication at the same time (93.3%), the purpose of anticoagulants (73.3%), and the definition of AF (68.0%). In both between xiii group and within-group analyses, age (p=0.031), marital status (p=0.006), family structure (p=0.009), and number of children (p=0.033) were found to significantly affect the level of knowledge (P<0.05). In terms of clinical characteristics, patients with higher CHA2DS2-VASc scores and those using NOACs and basal antiarrhythmics were found to have significantly higher levels of knowledge (P<0.05). Overall, the ablation group had higher mean scores.. Conclusion: Most patients with AF have very limited knowledge about their heart condition, outcomes, and how anticoagulant therapy might benefit them. Indeed, our study found that patients in both groups had a low level of knowledge about their disease. In particular, control patients had less knowledge about AF and anticoagulants compared to patients in the ablation group. A good understanding of stroke risk assessment, arrhythmia, risk factors, outcomes, treatment, and self-management attitudes is a key factor in the management of AF patients. Patients who have not previously received information about their illness should be educated about their condition and risk factors to improve their quality of life by enabling them to better understand their illness, cope with their symptoms, and learn strategies for managing their disease. Targeted education should focus on patients with AF who have been diagnosed and live in rural areas with lower levels of education and income.