Süt azı dişlerinde gümüş ile modifiye atravmatik restoratif tedavi tekniği ve led ışık modifikasyonunun klinik değerlendirilmesi
Clinical evaluation of silver-modified atraumatic restorative treatment technique and led light modification in primary molars
  1. Tez No: 1010297
  2. Yazar: HİLAL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK ÇARIKÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: gümüş diamin florür, gmart, atravmatik restorative tedavi, led ışık aktivasyonu, silver diamine fluoride, smart, atraumatic restorative treatment, led light activation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, süt azı dişlerinde uygulanan gümüş ile modifiye atravmatik restoratif tedavi (GMART) tekniğinin klinik performansını ve bu protokole eklenen LED ışık aktivasyonunun restorasyonların klinik başarısı üzerindeki olası etkilerini değerlendirmektir. Bu doğrultuda, GMART ve GMART+LED uygulamalarının restorasyon sağkalımı ile klinik değerlendirme kriterleri açısından karşılaştırılması hedeflenmiştir. Yöntem: Çalışma prospektif izlemli retrospektif kohort çalışması tasarımında gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, 4–9 yaş aralığında olup süt azı dişlerinde Sınıf II çürük kaviteleri nedeniyle GMART tekniği uygulanmış 42 hasta dahil edilmiştir. Toplam 146 restorasyon, GMART ve GMART+LED olmak üzere iki gruba ayrılarak değerlendirilmiş ve restorasyonların klinik performansı tedavi sonrası 3., 6. ve 12. aylarda gerçekleştirilen klinik ve radyografik kontrollerde incelenmiştir. Değerlendirmeler modifiye USPHS ve Revize FDI kriterleri kullanılarak yapılmış, elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmada 42 hastaya ait toplam 146 restorasyon değerlendirilmiştir. (GMART: n=68; GMART+LED: n=78). Demografik ve klinik değişkenler açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Kaplan–Meier sağkalım analizine göre ortalama sağkalım süresi GMART grubunda 9,63 ay, GMART+LED grubunda 9,59 ay olarak hesaplanmış ve gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Modifiye USPHS kriterlerine göre 12 aylık klinik başarı oranı GMART grubunda %36,9, GMART+LED grubunda %61,6 olarak belirlenirken Revize FDI kriterleriyle yapılan değerlendirmelerde 12. ayda başarı oranları GMART grubunda %44,6, GMART+LED grubunda %54,8 olarak saptanmıştır. Sonuç: GMART tekniği, süt azı dişlerinde minimal invaziv bir yaklaşım olarak klinik açıdan kabul edilebilir sonuçlar göstermiştir. LED ışık modifikasyonu bazı estetik parametreleri etkileyebilse de restorasyonların genel klinik performansında belirgin bir üstünlük sağlamamıştır
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the clinical performance of the silver-modified atraumatic restorative treatment (SMART) technique applied to primary molars and the possible effects of additional LED light activation on restoration success. Accordingly, SMART and SMART+LED applications were compared in terms of restoration survival and clinical evaluation criteria Method: The study was conducted as a prospective follow-up retrospective cohort study. Forty-two patients aged 4–9 years who received the SMART technique for Class II carious lesions in primary molars were included. A total of 146 restorations were evaluated in two groups (SMART and SMART+LED), and their clinical performance was assessed through clinical and radiographic examinations at 3, 6, and 12 months after treatment. Evaluations were performed using modified USPHS and revised FDI criteria, and the data were analyzed using appropriate statistical methods. Results: A total of 146 restorations from 42 patients were evaluated (SMART: n=68; SMART+LED: n=78). No significant differences were found between the groups regarding demographic and clinical variables (p>0.05). Kaplan–Meier survival analysis showed a mean survival time of 9.63 months for the SMART group and 9.59 months for the SMART+LED group, with no significant difference between groups (p>0.05). According to the modified USPHS criteria, the 12-month clinical success rates were 36.9% for SMART and 61.6% for SMART+LED, whereas the revised FDI evaluation showed success rates of 44.6% and 54.8%, respectively. Conclusion: The SMART technique demonstrated clinically acceptable results as a minimally invasive approach for primary molars. Although LED light activation affected some esthetic parameters, it did not provide a clear advantage in the overall clinical performance of the restorations.