Aşil tendon defektlerinde uygulanan rekonstrüktif cerrahiyöntemlerin sonuçları: Çok merkezli retrospektif bir kohortçalışması
Outcomes of reconstructive surgical methods in achillestendon defects: A multicenter retrospective cohort study
  1. Tez No: 1010302
  2. Yazar: MUSTAFA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ENVER AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Aşil tendon rüptürü, ortoplastik rekonstrüksiyon, sural flep, ALT flep, kronik rüptür, Achilles tendon rupture, orthoplastic reconstruction, sural flap, ALT flap, chronic rupture
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, klasik ortopedik yöntemlerin yetersiz kaldığı kronik komplikasyonlu (CATR) ve kompleks bölge defektli (CDATr) Aşil tendon rüptürlerinde uygulanan ortoplastik rekonstrüksiyon tekniklerinin klinik ve fonksiyonel sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Eylül 2010 – Eylül 2025 tarihleri arasında iki merkezde opere edilen 12 kronik Aşil tendon defektli hasta retrospektif olarak incelendi. Hastalar klinik özelliklerine göre CATR ve CDATr gruplarına ayrıldı. Uygulanan rekonstrüksiyon yöntemleri arasında serbest anterolateral uyluk-fasiya lata (ALT-FL) kompozit flebi ve ters akımlı sural flep yer aldı. Fonksiyonel sonuçlar AOFAS ve ATRS skorları kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Hastaların ortalama AOFAS skoru preoperatif 30,58'den postoperatif 91,50'ye (p=0,002), ATRS skoru ise 18,00'dan 89,85'e (p=0,018) yükseldi. Klinik başarı oranı %83,3 olarak bulundu. Uygulanan rekonstrüktif teknik, cinsiyet ve etiyoloji gibi değişkenlerin klinik başarı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı saptandı. Yüksek oranda flep sağkalımı ile birlikte belirgin fonksiyonel iyileşme elde edildi. Sonuç: Kronik ve kompleks Aşil tendon rüptürleri yalnızca tendon defekti olarak değil, kompozit doku defekti olarak değerlendirilmelidir. Bu olgularda ortoplastik rekonstrüksiyon yaklaşımları, fonksiyonel iyileşme ve ekstremite korunması açısından güvenilir ve etkili tedavi seçenekleri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the clinical and functional outcomes of orthoplastic reconstruction techniques in chronic complicated (CATR) and complex defect (CDATr) Achilles tendon ruptures, where conventional orthopedic approaches are insufficient. Materials and Methods: A total of 12 patients with chronic Achilles tendon defects treated between September 2010 and September 2025 in two centers were retrospectively analyzed. Patients were classified into CATR and CDATr groups. Reconstruction techniques included free anterolateral thigh–fascia lata (ALT-FL) composite flap and reverse sural flap. Functional outcomes were assessed using AOFAS and ATRS scores. Results: The mean AOFAS score improved significantly from 30.58 preoperatively to 91.50 postoperatively (p=0.002), while the ATRS score increased from 18.00 to 89.85 (p=0.018). The overall clinical success rate was 83.3%. No statistically significant association was found between clinical success and variables such as surgical technique, gender, or etiology. High flap survival rates and significant functional improvement were achieved. Conclusion: Chronic and complex Achilles tendon ruptures should be considered as composite tissue defects rather than isolated tendon injuries. Orthoplastic reconstruction techniques provide reliable and effective options for functional restoration and limb salvage in these challenging cases.