Kadın üniversite öğrencilerinde yakın partner şiddeti ve duygusal kıskançlık arasındaki ilişki
The relation between intimate partner vi̇olence and emotional jealousy among women university students
  1. Tez No: 1010301
  2. Yazar: FERİDE SEÇGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE KUMCAĞIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel şiddet, Kadına yönelik şiddet, Yakın partner şiddeti, Sexual violence, Violence against women, Intimate Partner violenc
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın ve Aile Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yakın partner ilişkilerinde kadın üniversite öğrencilerinin maruz kaldığı cinsel şiddet ve duygusal kıskançlık tutumları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu uygun örnekleme yöntemi ile ulaşılan, 2024 - 2025 eğitim - öğretim döneminde Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde öğrenim gören, romantik ilişkisi olan, beliren yetişkinlik dönemindeki 286 kadın üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla, Kişisel Bilgi Formu, Duygusal Kıskançlık Ölçeği Üniversite Öğrencileri Formu ve Yakın Partner İlişkilerinde Kadının Maruz Kaldığı Cinsel Şiddet Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın ölçme araçları, araştırmaya katılmada gönüllü olan kadın üniversite öğrencilerine yüzyüze ve çevrimiçi yöntemler kullanılarak uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS Paket Programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizi için araştırmadan elde edilen verilerin normal dağılım gösterip göstermediği test edilmiş ve verilerin normal dağılım göstermediği belirlenmiştir. Bu nedenle veriler nonparametrik testlerden; Mann-Whitney U, Kruskal -Wallis H ve Spearman korelasyon testleri kullanılarak analiz edilmiştir.. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre katılımcıların çoğunluğunun ilişkide partnerleri ile eşit kontrole sahip oldukları, kendilerini güvende hissettikleri ve ilişki doyumunun yüksek olduğu görülmüştür. Duygusal kıskançlık ve bileşenlerinin birbirleriyle güçlü bir şekilde ilişkili olduğu tespit edilirken, duygusal kıskançlık ve alt boyutları ile yakın partner tarafından cinsel şiddete maruz kalma deneyimleri arasında anlamlı bir doğrusal ilişki olmadığı belirlenmiştir.. Katılımcıların duygusal kıskançlık tutumları ile ilişkide kendini güvende hissetme durumu değişkeni arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Katılımcıların yakın partnerin cinsel şiddetine maruz kalma durumları ile ilişkide kendini güvende hissetme durumu değişkeni arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Katılımcıların duygusal kıskançlık puan ortalamaları ve cinsel şiddet puan ortalamaları ile sınıf düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular literatür eşliğinde tartışılarak gerekli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between sexual violence and emotional jealousy experienced by female university students in close partner relationships. The research group consisted of 286 female university students in romantic relationships, in the emerging adulthood period, and studying at Ondokuz Mayıs University during the 2024-2025 academic year. Participants were selected using a convenience sampling method. Data were collected using the Personal Information Form, the Emotional Jealousy Scale for University Students, and the Sexual Violence Experienced by Women in Close Partner Relationships Scale. The tools were administered both face-to-face and online to students who volunteered to participate. The collected data were analyzed using the SPSS software. Prior to analysis, the data were tested for normal distribution and were found not to be normally distributed. Therefore, non-parametric tests—specifically the Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H, and Spearman correlation tests—were used for the analysis.Results showed that the majority of participants had equal control with their partners, felt safe, and had high relationship satisfaction. While emotional jealousy and its components were strongly related, no significant linear relationship was found between emotional jealousy and experiences of sexual violence by a close partner. No statistically significant difference was found between participants' emotional jealousy attitudes and their feeling of safety in the relationship. However, a significant difference was found between the experience of sexual violence and feeling safe in the relationship. The study also found no statistically significant difference between participants' average scores on emotional jealousy and sexual violence and their class levels. The findings of the study were discussed in light of the relevant literature, and necessary recommendations were presented.