Serebral palsili çocukların ebeveynlerinde bel ağrısı seviyesinin uyku kalitesi ve depresyona etkisi
The effect of the level of back pain on sleep quality and depression in parents of children with cerebral palsy
  1. Tez No: 1010350
  2. Yazar: KAZIM NAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET BİÇKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, Depresyon, Ebeveynler, Serebral palsi, Uyku kalitesi, Back pain, Depression, Parents, Cerebral palsy, Quality of sleep
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Serebral Palsi (SP), çocuklarda en yaygın görülen engellilik nedenidir. SP'nin ana belirtisi motor fonksiyon bozukluğudur, ancak bununla birlikte bilişsel, iletişimsel, duyusal, algısal ve davranışsal problemler de dahil olmak üzere çeşitli işlev bozuklukları da sıkça görülür. SP'li çocuklar; ortaya çıkan sorunların üstesinden gelinebilmesi, yaşam kalitelerinin artırılması, hayata adapte edilebilmeleri için tedavi, bakım ve yardıma ihtiyaç duyarlar. Çocukların bu gereksinimlerinin karşılanması sürecinde en büyük rol ebeveynlerindir. SP'li çocuklara bakım vermek, ebeveynleri fiziksel, psikososyal ve ekonomik olarak etkileyen maddi manevi zorlukları bulunan bir süreçtir. Bu süreçte özellikle günlük yaşam hareketlerini bağımsız olarak gerçekleştiremeyen çocukların giyinme, soyunma, yeme, içme, özbakım (tuvalet, banyo vb) ve mobilize olma gibi ihtiyaçları anne ve babaları tarafından karşılanabilmektedir. Özellikle çocukların kucakta taşınması, uyku düzensizliği ve zihinsel yetersizliğe sahip olması; bakım veren anne ve babalarda bel ağrısı, uyku kalitesinin bozulması ve depresyona yol açabilmektedir. Ebeveynlerin SP'li çocuklarına sağlıklı bir şekilde bakım sunabilmeleri için kendi sağlıklarına dikkat etmeleri gereklidir. Bu araştırma, SP'li hastalara bakım sağlayan ebeveynlerde bel ağrısının, uyku kalitesi ve depresyon üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmaya dahil edilen kişiler Tekirdağ Rehberlik ve Araştırma Merkezi'ne başvuruda bulunan SP'li çocuk sahibi olan ebeveynlerden seçilmiştir. Çalışmaya davet edilen 261 anne ve babadan 34'ünün kriterlere göre dışlanması ya da gönüllü olmaması nedeniyle çalışma 227 (%57,7'si anne ve %42,3'ü baba) kişi ile sonlandırılmıştır. Yaş ortalamaları ise 44,2'dir. Dahil edilen ebeveynlerin bel ağrısı seviyeleri Görsel Analog Skala ve Oswestry Bel Ağrısı Engellilik Anketi'yle, uyku kaliteleri Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi'yle, depresyon seviyeleri ise Beck Depresyon Ölçeği'yle değerlendirilmiştir. Ebeveynlerdeki bel ağrısı seviyesinin artmasının, uyku kalitesini düşürdüğü belirlendi (p<0,001). Ebeveynlerdeki bel ağrsı seviyesinin artmasının, depresyon seviyesini artırdığı gözlemlendi (p<0,001). SP'li çocukların ebeveynlerinde ve daha çok annelerinde bel ağrısı, kötü uyku kalitesi ve depresif belirtiler görülmektedir. Bel ağrısı seviyesinin artması uyku kalitesini düşürür ve depresyon seviyesini artırır. SP'li çocukların yaşam kalitelerinin yükseltilmesi, bakımlarının devamlılığı ve tedavi sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için ebeveynlerinin depresyon belirtilerinin ve uyku kalitelerinin iyileştirilmesi gerekmektedir. Elbette bu durumun birçok bileşeni olsa da bu bakım sürecinde çocuğun defalarca kaldırılıp taşınmak zorunda kalması gibi durumlarla oluşan bel ağrısının da tedavi edilmesi, mümkünse önlenebilmesi gerekir. Böylece SP'li bireyler ve ailelerin yaşam kaliteleri, bağımsızlık düzeyleri, psikolojik ve fiziksel sağlıkları olumlu etkilenecektir.
Özet (Çeviri)
The primary symptom of Cerebral Palsy (CP) is motor dysfunction, often accompanied by various functional impairments, including cognitive, communication, sensory, perceptual, and behavioral issues. Children with CP require treatment, care, and assistance to overcome challenges, improve their quality of life, and adapt to daily life. In this process, parents play a crucial role. However, caregiving for children with CP poses physical, psychosocial, and economic challenges that impact parents significantly. Activities such as dressing, undressing, feeding, drinking, self-care (toileting, bathing, etc.), and mobilization for children unable to perform daily movements independently become responsibilities shouldered by parents. Particularly, carrying children, irregular sleep patterns, and the presence of intellectual disabilities in children can lead to back pain, disrupted sleep quality, and depression in caregiving parents. For parents to provide healthy care to their children with CP, attention to their own well-being is essential. This research aims to examine the effects of back pain on sleep quality and depression in parents caring for children with CP. The study included parents with children diagnosed with CP who sought assistance from the Tekirdağ Guidance and Research Center. Out of 261 invited parents, 34 were excluded or unwilling to participate, resulting in 227 participants (57.7% mothers and 42.3% fathers) with an average age of 44.2. The levels of back pain in parents were assessed using the Visual Analog Scale and Oswestry Disability Index, sleep quality using the Pittsburgh Sleep Quality Index, and depression levels using the Beck Depression Scale. The research found that an increase in back pain levels in parents was associated with a decrease in sleep quality (p<0.001) and an increase in depression levels (p<0.001). Parents of children with CP experience back pain, poor sleep quality, and depressive symptoms, with the severity of back pain affecting sleep quality and depression levels. Enhancing the quality of life for individuals with CP, ensuring continuity of care, and promoting a healthy progression of the treatment process necessitate the improvement of parental depression symptoms and sleep quality. Despite the multifaceted nature of this situation, addressing and, if possible, preventing back pain resulting from repetitive lifting and carrying of the child during the caregiving process is crucial. This approach can positively impact the quality of life, independence levels, and psychological and physical health of individuals with CP and their families.