Bursa Belediyelerinin park ve bahçelerinde ahşapmalzeme kullanımı: sürdürülebilirlik, ekonomik veestetik değerlendirmeler
The use of wood materials in the parks and gardens ofBursa municipalities: assessments of sustainability,economic factors, and aesthetic considerations
- Tez No: 1010817
- Danışmanlar: PROF. DR. EYLEM DİZMAN TOMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Ahşap malzeme, Dış mekân uygulamaları, Park ve bahçe donatıları, Teknik şartnameler, Belediye uygulamaları, Sürdürülebilirlik, Ahşap koruma yöntemleri, Wood material, Outdoor applications, Park and garden furniture, Technical specifications, Municipal practices, Sustainability, Wood protection methods
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokompozit Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokompozit Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, belediyelere ait park, bahçe ve rekreasyon alanlarında kullanılan ahşap malzemelerin türleri, kullanım alanları ve teknik özellikleri incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, dış mekân koşullarına maruz kalan ahşap malzemelerin dayanıklılık, sürdürülebilirlik, bakım gereksinimleri ve güvenlik açısından değerlendirilmesi ve mevcut uygulamaların teknik şartnameler çerçevesinde analiz edilmesidir. Araştırma kapsamında, Bursa il merkezi ve ilçelerinde yer alan belediyelere ait park ve bahçe uygulamalarında kullanılan ahşap elemanlara ilişkin teknik şartnameler, Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinden temin edilmiştir. İncelenen şartnamelerde ahşap malzeme türleri, yüzey işlem yöntemleri, koruyucu uygulamalar, montaj detayları ve ilgili ulusal ve uluslararası standartlara (TS, EN, ISO vb.) uygunluk kriterleri açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca ahşabın anizotropik yapısı, biyolojik bozunma riskleri ve dış mekânda karşılaşılan fiziksel etkenler literatür çalışmalarıyla desteklenmiştir. Elde edilen bulgular, belediyelerin ahşap malzeme seçiminde dayanıklılık ve bakım kolaylığını ön planda tuttuklarını ancak bazı şartnamelerde malzeme türü ve koruma yöntemlerine ilişkin teknik detayların yetersiz kaldığını göstermektedir. Bununla birlikte, çocuk oyun alanları gibi kullanıcı güvenliğinin kritik olduğu alanlarda TS EN 1176 standardına uygunluk gerekliliği öne çıkmaktadır. Sonuç olarak bu çalışma, belediyelerin park ve bahçe uygulamalarında kullanılan ahşap malzemelerin teknik yeterliliğini ortaya koymakta, sürdürülebilir, uzun ömürlü ve güvenli ahşap kullanımına yönelik teknik şartnamelerin geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the types, areas of use, and technical properties of wood materials used in municipal parks, gardens, and recreational areas were examined. The main objective of the study is to evaluate wood materials exposed to outdoor conditions in terms of durability, sustainability, maintenance requirements, and safety, and to analyze current practices within the framework of technical specifications. Within the scope of the research, technical specifications related to wooden elements used in municipal park and garden applications in the city center and districts of Bursa were obtained from the Electronic Public Procurement Platform (EKAP). The examined specifications were evaluated in terms of wood material types, surface treatment methods, impregnation process, installation details, and compliance with relevant national and international standards (TS, EN, ISO, etc.). In addition, the anisotropic structure of wood, biological degradation risks, and physical factors encountered in outdoor environments were supported by a comprehensive literature review. The findings indicate that municipalities prioritize durability and ease of maintenance in the selection of wood materials, however, technical details regarding material types and protection methods are insufficient in some specifications. Moreover, compliance with the TS EN 1176 standard stands out as a critical requirement in areas where user safety is essential, such as children's playgrounds. In conclusion, this study reveals the technical adequacy of wood materials used in municipal park and garden applications and aims to contribute to the development of technical specifications that promote sustainable, long-lasting, and safe use of wood materials.