Effects of size and strength of recycled concrete aggregates on the behavior of concrete
  1. Tez No: 1010900
  2. Yazar: MOHAMED ABDIKARIN MOHAMUD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN ONURALP ÖZKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atık beton, Etki büyüklüğü, Çekme dayanım testi, Waste concrete, Effect size, Tensile strength test
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, farklı dayanım sınıflarına ve tane boyutlarına sahip geri dönüştürülmüş beton agregalarının (GDBA) betonun mekanik ve yapısal davranışı üzerindeki etkilerini incelemektedir. Geleneksel malzeme ölçekli deneylere ek olarak, GDBA içeren betonarme döşeme numunelerinin performansı yüksek sıcaklık koşulları altında değerlendirilmiştir. Farklı dayanım seviyelerine sahip betonlardan elde edilen ve farklı tane boyutu fraksiyonlarına ayrılan geri dönüştürülmüş agregalar kullanılarak kapsamlı bir deney programı yürütülmüştür. Bu agregalar, farklı ikame oranlarında doğal agregaların kısmi ikamesi olarak kullanılmıştır. Betonun mekanik özellikleri; basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı ve eğilme dayanımı deneyleri ile değerlendirilmiştir. Ayrıca, betonarme döşeme numuneleri 150 °C ile 600 °C arasındaki sıcaklıklarda test edilerek yük–deplasman davranışı, hasar türleri ve termal tepkileri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, GDBA içeriğinin artmasının genel olarak mekanik özelliklerde azalmaya yol açtığını göstermektedir. Bu durum, geri dönüştürülmüş agregaların daha yüksek gözenekliliğe sahip olması ve daha zayıf ara yüz geçiş bölgeleri oluşturması ile ilişkilendirilmektedir. Bununla birlikte, orta düzeyde GDBA ikame oranına sahip betonların (yaklaşık %30–50'ye kadar) yapısal uygulamalar için kabul edilebilir mekanik performans sergilediği belirlenmiştir. Ayrıca, GDBA'nın tane boyutu ve kaynak beton dayanımının beton davranışı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu, daha yüksek kaliteli kaynak agregaların daha iyi performans sağladığı tespit edilmiştir. Yapısal ölçekte ise, döşeme numunelerinde GDBA oranı ve sıcaklık artışı ile birlikte yük taşıma kapasitesi ve rijitlikte azalma gözlemlenmiştir. Yüksek sıcaklık etkisi altında daha büyük deplasmanlar, daha düşük maksimum yük değerleri ve artan çatlak yayılımı meydana gelmiştir. Termal görüntüleme analizleri, özellikle yüksek GDBA içeriğine sahip döşemelerde homojen olmayan sıcaklık dağılımları ve belirgin termal gradyentler oluştuğunu ortaya koymuş; bu durumun iç hasar mekanizmalarını hızlandırarak performans bozulmasına katkıda bulunduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, uygun ikame oranları ve malzeme özellikleri dikkate alındığında geri dönüştürülmüş beton agregalarının yapısal beton üretiminde etkin bir şekilde kullanılabileceği doğrulanmıştır. Bu çalışma, yüksek sıcaklık koşulları altında dahi kabul edilebilir mekanik ve yapısal performansın korunabileceğini göstererek, sürdürülebilir inşaat uygulamalarında GDBA kullanımının önemli bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effects of recycled concrete aggregates (GDBA), characterized by different strength classes and particle size distributions, on the mechanical and structural behavior of concrete. In addition to conventional material-scale tests, the performance of reinforced concrete slab specimens incorporating GDBA was evaluated under elevated temperature conditions. A comprehensive experimental program was conducted using GDBA obtained from concretes of varying strength levels and processed into distinct size fractions. These aggregates were used as partial replacements for natural aggregates at different substitution ratios. The mechanical properties of concrete were assessed through compressive strength, splitting tensile strength, and flexural strength tests. Furthermore, reinforced concrete slab specimens were subjected to temperatures ranging from 150 °C to 600 °C to examine their load–displacement behavior, failure modes, and thermal response. The results indicate that increasing the GDBA content generally leads to a reduction in mechanical properties due to the higher porosity and weaker interfacial transition zones associated with recycled aggregates. However, concrete mixtures with moderate GDBA replacement levels (up to 30–50%) demonstrated acceptable mechanical performance for structural applications. Additionally, the particle size and source strength of GDBA were found to significantly influence concrete behavior, with higher-quality source aggregates yielding improved performance. At the structural level, slab specimens exhibited a decrease in load-carrying capacity and stiffness with increasing GDBA content and temperature. Elevated temperatures resulted in larger deflections, lower peak loads, and more pronounced crack propagation. Thermal imaging analysis revealed non-uniform temperature distributions and significant thermal gradients, particularly in slabs with higher GDBA content, contributing to accelerated internal damage and performance degradation. Overall, the findings confirm that recycled concrete aggregates can be effectively utilized in structural concrete when appropriate replacement ratios and material characteristics are considered. This study highlights the potential of GDBA to support sustainable construction practices while maintaining satisfactory mechanical and structural performance, even under elevated temperature conditions.