Atık betonlardan parke taşı malzemesi üretiminin araştırılması
Research on paving stone material production from waste concrete
  1. Tez No: 977375
  2. Yazar: ERDEM UNCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TUTUŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ELA BAHŞUDE GÖRÜR AVŞAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı malzemeleri, Building materials
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma kapsamında; Kahramanmaraş merkezli, 6 Şubat 2023 tarihli deprem sebebiyle yıkılan binalardan çıkan inşaat atıkları olan yaklaşık 37 milyon ton atık ortaya çıkmıştır. Bu atıkları bertaraf etmek için enkaz beton atıkları toplanıp kırıcı yardımla uygun boyuta getirilen geri dönüştürülmüş beton agregaların beton parke taşı üretiminde kullanılması amaçlanmıştır. İnşaat atıklarının doğaya zarar vermesi ile çevresel sorunlar meydana gelmektedir. Atıkların geri dönüştürülmesi bu çevresel sorunları da ortadan kaldıracağı gibi doğal kaynaklarında kullanım verimliliğini geri dönüşüm yoluyla artırabilir, enerjiden ve ekonomiden fayda sağlayabilir. Bu süreç sayesinde sürdürülebilir bir malzeme tasarrufu oluşturulabilir. Bu çalışmada; atık betonlar, kırıcılar vasıtasıyla ayrı ayrı parçalanarak ve eşit miktarda birleştirilerek beton parke karışımının ince agrega kısmına %0, 20, 40, 60, 80 ve 100 oranlarında katılmıştır. Her bir katılım oranında parke taşı numuneleri üretilmiş ve üretilen numunelerin boyutları, donma-çözünme direncin tayini, su emme oranı ve birim ağırlık, basınç dayanımın ölçülmesi, yarmada çekme mukavemeti ve aşınma testi deneyleri ayrı ayrı belirlenmiştir. Sonuç olarak, yapılan testler ve istatistiksel analizler sonucunda %40 oranında deprem atık betonlarının parke taşı üretiminde kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, bu çalışmayla depremle ortaya çıkan beton bina enkaz atıklarının parke taşı üretiminde katkı malzemesi olarak kullanılmasıyla hem döküm ve depolama alanları ve buna bağlı olarak çevre sorunları azalacak, hem de söz konusu atıkların katma değerli yeni ürüne dönüştürülmesiyle kullanıcılara ve üreticilere ekonomik katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, approximately 37 million tons of construction waste emerged from buildings destroyed by the earthquake centered in Kahramanmaraş on February 6, 2023. To dispose of this waste, it is intended to collect the concrete debris and use recycled concrete aggregates, crushed to the appropriate size with the help of crushers, in the production of concrete paving stones. Construction waste causes environmental problems by harming nature. Recycling waste not only eliminates these environmental problems but also increases the efficiency of natural resource use through recycling, providing benefits in terms of energy and economy. This process enables the creation of sustainable material savings. In this study, waste concrete was crushed separately using crushers and combined in equal amounts, then added to the fine aggregate portion of the concrete paving stone mixture at ratios of 0%, 20%, 40%, 60%, 80%, and 100%. Paving stone samples were produced for each participation ratio, and the dimensions of the produced samples, the determination of freeze-thaw resistance, water absorption rate and unit weight, the measurement of compressive strength, tensile strength in splitting, and abrasion test experiments were determined separately. As a result, the tests and statistical analyses concluded that 40% of earthquake waste concrete can be used in paving stone production. Furthermore, this study shows that using concrete building debris waste generated by earthquakes as an additive in paving stone production will reduce casting and storage areas and associated environmental problems, while also providing economic benefits to users and producers by converting the waste into a new value-added product.