Biyoteknolojik tıbbi ürünlerden doğan hukuki sorumluluk
Legal liability arising from biotechnological medical products
  1. Tez No: 1010988
  2. Yazar: TUĞÇE KILIÇGİL ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKIN ÜNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoteknolojik Tıbbi Ürün, Ürün Sorumluluğu, Kusursuz Sorumluluk, Üretici, Hatalı Ürün, Tazminat, Biotechnological Medical Product, Product Liability, Strict Liability, Manufacturer, Defective Product, Compensation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Biyoteknolojik tıbbi ürünler, biyoteknoloji yöntemleri sayesinde hastalıkların teşhisi, tedavisi veya önlenmesi amacıyla insanlar üzerinde kullanmak için üretilen ürünlerdir. Bu ürünler; biyoteknolojik ilaç, biyoteknolojik aşı, biyoteknolojik tıbbi tanı kitleri, biyosensör ve biyoçip şeklinde sıralanabilmektedir. Biyoteknolojik tıbbi ürünler çok ciddi avantajlar içermekle birlikte kimi dezavantajları da bünyesinde barındırmaktadır. Özellikle biyoteknolojik ilaçlar ve aşılar insan sağlığı üzerinde doğrudan etki doğurmakta ve piyasaya arz edilmeleriyle bu ürünler, hukuki sorumluluğa konu olmaktadırlar. Bu kapsamda zarar görenin zararının tazmin edebilmesi için üreticinin sorumluluğunun hukuki dayanağının belirlenmesi gerekmektedir. Türk hukukunda biyoteknolojik tıbbi ürünlerden doğan hukuki sorumluluğu doğrudan düzenleyen özel bir hukuki düzenleme bulunmamaktadır. Biyoteknolojik tıbbi ürünlerin, 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu'nu (ÜGTDK) kapsamında ürün olarak kabul edilmesi sebebiyle çalışmamızda üreticinin sorumluluğu bu Kanun çerçevesinde belirlenmektedir. Bu kapsamda sorumluluğun diğer şartları olan zarar, hata, illiyet bağı unsurları ele alınmaktadır. Ayrıca zararın tazminin sağlanabilmesi için gerekli olan sorumluluğun süjeleri de tespit edilerek çalışmamızda açıklanmaktadır. Sorumluluğun giderilmesi için tazmin önem taşıdığından maddi ve manevi tazminat kavramları konu özelinde incelenmektedir. Bununla birlikte ürün sorumluluğu ile yarışan sorumluluk sebepleri de çalışmamızda ele alınarak bunların şartları incelenmektedir. Sonuç olarak çalışma, biyoteknolojik tıbbi ürünlerin taşıdığı yüksek teknik ve bilimsel riskler karşısında zarar görenin etkin biçimde korunabilmesi için Türk hukukunda özel bir hukuki düzenlemeye ihtiyaç bulunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Biotechnological medicinal products are products manufactured through biotechnological methods for the purpose of diagnosis, treatment, or prevention of diseases in humans. These products are categorized as biotechnological drugs, vaccines, medical diagnostic kits, biosensors, and biochips. While biotechnological medicinal products offer significant advantages, they also entail certain disadvantages. Particularly, biotechnological drugs and vaccines have a direct impact on human health, and their placement on the market subjects these products to legal liability. In this context, the legal basis of the manufacturer's liability must be established so that the injured party can seek compensation for damages. In Turkish law, there is no specific legislation directly regulating the legal liability arising from biotechnological medicinal products. Since biotechnological medicinal products are considered“products”under the Law No. 7223 on Product Safety and Technical Regulations (ÜGTDK), this study determines the manufacturer's liability within the framework of this Law. Accordingly, the other elements of liability-namely damage, defect, and the causal link-are examined. Furthermore, the subjects of liability required to ensure the compensation of damages are identified and explained. Since compensation is essential for the redress of liability, the concepts of pecuniary and non-pecuniary damages are analyzed specifically in the context of this subject. Additionally, the grounds of liability competing with product liability are addressed, and their requirements are examined. Consequently, the study reveals that a specific legal regulation is needed in Turkish law to effectively protect the injured party against the high technical and scientific risks inherent in biotechnological medicinal products.