Sleeve gastrektominin kilo kaybı ötesindeki metabolik faydaları: Obez kadın hastalarda vücut kitle indeksi düşüşü ile metabolik sendrom bileşenlerindeki iyileşme arasındaki ilişki
Metabolic benefits of sleeve gastrectomy beyond weight loss: The relationship between body mass index reduction and improvement in metabolic syndrome components in obese women
- Tez No: 1011144
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHSİN KARAASLAN, DOÇ. DR. MEDENİ ŞERMET
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Bariatrik Cerrahi, Metabolik Sendrom, Vücut Kitle İndeksi, Sleeve gastrektomi, Obesity, Bariatric surgery, Metabolic Syndrome, Body Mass Index, Sleeve gastrectomy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, laparoskopik sleeve gastrektomi (LSG) uygulanan obez kadın hastalarda postoperatif dönemde sağlanan vücut kitle indeksi (VKİ) azalması ile metabolik sendrom (MetS) bileşenleri (glisemik kontrol, lipid profili ve arteriyel kan basıncı) arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Çalışmaya 18–65 yaş aralığında LSG operasyonu geçirmiş obez kadın hastalar dahil edilmiştir. Retrospektif olarak tasarlanan çalışmada, hastaların preoperatif ve postoperatif dönemdeki antropometrik ölçümleri, biyokimyasal parametreleri (açlık kan şekeri, HbA1c, lipid profili) ve MetS varlığı NCEP-ATP III kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde IBM SPSS 27.0 programı kullanılmış; bağımlı grupların karşılaştırılmasında uygun parametrik ve non-parametrik testler uygulanmıştır. Hastaların ortalama VKİ değerleri preoperatif 45,29 kg/m²'den postoperatif dönemde 29,68 kg/m² seviyesine gerilemiştir. Bu anlamlı kilo kaybına paralel olarak, preoperatif dönemde %60,4 olan MetS prevalansı postoperatif süreçte belirgin bir iyileşme göstermiştir. Glisemik kontrol parametrelerinden açlık kan şekeri ve HbA1c düzeylerinde saptanan azalma miktarı, MetS (+) olan grupta (-) olanlara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p<0,01). Lipid profilinde özellikle trigliserid düzeylerinde %34,9 oranında anlamlı bir azalma saptanmıştır (p=0,001). Ayrıca tedavi süresi uzadıkça trigliserid düzeylerindeki azalma eğiliminin daha belirgin hale geldiği gözlenmiştir (r = -0,156; p = 0,043). CRP ve lökosit gibi inflamatuvar belirteçlerde de postoperatif dönemde anlamlı gerileme kaydedilmiştir. LSG, obez kadın hastalarda sadece etkin bir kilo kaybı sağlamakla kalmayıp, metabolik sendrom bileşenlerini ve sistemik inflamatuvar yükü çok yönlü olarak iyileştirmektedir. Elde edilen veriler, VKİ'deki düşüşün metabolik parametrelerdeki klinik iyileşme ile güçlü bir ilişki içinde olduğunu ve LSG'nin metabolik komorbiditelerin geri döndürülmesinde güçlü bir cerrahi müdahale olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to evaluate the relationship between the reduction in body mass index (BMI) and the components of metabolic syndrome (MetS)—including glycemic control, lipid profile, and arterial blood pressure—in obese female patients during the postoperative period following laparoscopic sleeve gastrectomy (LSG). Obese female patients aged 18–65 who underwent LSG were included in the study. In this retrospectively designed study, patients' preoperative and postoperative anthropometric measurements, biochemical parameters (fasting blood glucose, HbA1c, lipid profile), and the presence of MetS were evaluated according to NCEP-ATP III criteria. Data analysis was performed using IBM SPSS 27.0; appropriate parametric and non-parametric tests were applied to compare dependent groups. The mean BMI of the patients decreased from a preoperative value of 45.29 kg/m2 to 29.68 kg/m2 postoperatively. Parallel to this significant weight loss, the prevalence of MetS, which was 60.4% preoperatively, showed marked improvement in the postoperative period. The reduction in glycemic control parameters (fasting blood glucose and HbA1c) was found to be statistically significantly higher in the MetS (+) group compared to the MetS (-) group (p<0.01). A significant reduction of 34.9% was observed in the lipid profile, particularly in triglyceride levels (p=0.001). Furthermore, the trend of decreasing triglyceride levels became more pronounced as the treatment duration increased (r=−0.156; p=0.043). Significant decreases were also recorded in inflammatory markers such as CRP and leukocyte counts during the postoperative period. LSG not only provides effective weight loss in obese female patients but also multidimensionally improves metabolic syndrome components and systemic inflammatory load. The data demonstrate that the decrease in BMI is strongly associated with clinical improvement in metabolic parameters, highlighting LSG as a powerful surgical intervention for reversing metabolic comorbidities.