Östrojenin Nesfatin-1 nöronlarının aktivasyonuna etkisinin immünohistokimyasal olarak araştırılması
Immunohistochemical investigation of the effect of estrogen on the activation of Nesfatin-1 neurons
- Tez No: 1011218
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZHAN EYİGÖR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: c-Fos, fulvestrant, hipotalamus, nesfatin-1, östrojen, Histoloji, Sinir bilimleri, İmmünohistokimya, c-Fos, fulvestrant, hypothalamus, nesfatin-1, estrogen, Histology, Neurosciences, Immunohistochemistry
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Östrojen, üreme sistemi, metabolizma ve enerji homeostazının düzenlenmesinde önemli rol oynayan bir hormondur. Hipotalamusta sentezlenen nesfatin-1 ise güçlü anoreksijenik etkilere sahip bir nöropeptittir. Laboratuvarımızda yapılan önceki çalışmalarda, nesfatin-1-pozitif bazı nöronların östrojen reseptör proteinlerini de eksprese ettiği belirlenmiştir. Bu tez çalışmasında, östrojenin nesfatin-1 nöronlarında nöronal aktivasyonu başlatıp başlatmadığı ve bu etkinin östrojen reseptör antagonisti fulvestrant ile baskılanıp baskılanamayacağı araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada ovariektomi (OVX) yapılan Sprague-Dawley dişi sıçanlar kullanılmış ve hayvanlar üç gruba ayrılmıştır: Kontrol grubu (susam yağı), östradiol grubu (1 mg/kg 17β-östradiol) ve antagonist grubu (1 mg/kg 17β-östradiol + 3 mg/kg fulvestrant). Deneklere perfüzyon yöntemi ile fiksasyon uygulanmış, alınan beyin kesitlerine nesfatin-1 ve c-Fos antikorları kullanılarak ikili immünohistokimya tekniği ile boyama yapılmıştır. supraoptik ve periventriküler çekirdekler için için n=7; paraventriküler çekirdek için n =5 olarak belirlenmiştir. İkili işaretlenen nesfatin-1 nöronlarının, toplam nesfatin-1 pozitif nöronlara oranları hesaplanmış ve istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir (one-way ANOVA, post-hoc Tukey; p<0,05). Bulgular: Hipotalamusun periventriküler, paraventriküler ve supraoptik çekirdeklerinde, östradiol uygulamasına bağlı olarak bir grup nesfatin-1 nöronunda c-Fos aktivasyonunun anlamlı şekilde arttığı saptanmıştır. Fulvestrant uygulanan grupta ise bu artışın her üç çekirdekte belirgin şekilde baskılandığı gözlenmiştir. Sonuç: Bu bulgular, östrojenin nesfatin-1 nöronlarında eksprese edilen östrojen reseptörlerine bağlanarak bu nöronların anoreksijenik etkisini kısmen de olsa düzenleyebileceğini düşündürmektedir. Ayrıca östrojenin nesfatin-1 nöronlarında östrojen reseptörleri aracılığıyla nöronal aktivasyon oluşturduğunu ve bu etkinin fulvestrant tarafından baskılanabildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Estrogen plays an important role in the regulation of the reproductive system, metabolism, and energy homeostasis. Nesfatin-1 is a hypothalamic neuropeptide with potent anorexigenic effects. Previous studies conducted in our laboratory have demonstrated that some nesfatin-1–expressing neurons co-express estrogen receptors. The aim of this thesis was to investigate whether estrogen induces neuronal activation in nesfatin-1 neurons and whether this effect can be suppressed by the estrogen receptor antagonist fulvestrant. Materials and Methods: Ovariectomized female Sprague-Dawley rats were used in the study and divided into three groups: control group (sesame oil), estradiol group (1 mg/kg 17β-estradiol), and antagonist group (1 mg/kg 17β-estradiol + 3 mg/kg fulvestrant). Animals were perfused for fixation, and brain sections were processed using a double immunohistochemical staining technique with nesfatin-1 and c-Fos antibodies. The sample size was determined as n = 7 for the supraoptic and periventricular nuclei, and n = 5 for the paraventricular nucleus. The ratios of double-labeled nesfatin-1 neurons to total nesfatin-1–positive neurons were calculated, and statistical analyses were performed using one-way ANOVA followed by post-hoc Tukey test (p<0.05). Results: In the periventricular, paraventricular and supraoptic nuclei of the hypothalamus, estradiol administration resulted in a significant increase in c-Fos activation in a subset of nesfatin-1 neurons. This increase was markedly suppressed in all three nuclei in the fulvestrant-treated group. Conclusion: These findings suggest that estrogen may partially regulate the anorexigenic effects of nesfatin-1 neurons by binding to estrogen receptors expressed in these neurons. Furthermore, the results demonstrate that estrogen-induced neuronal activation in nesfatin-1 neurons is mediated by estrogen receptors and can be antagonized by fulvestrant.